Greek mythology
Category

Creaturile mitologice dau viața operelor beletristice

Mitologiile vechilor civilizații au fascinat întotdeauna artiștii. De asemenea, încă din copilărie, aceste povești fantastice puteau fi întâlnite în cărțile de colorat. De la fapte eroice spectaculoase, până la monștri înfricoșători, aceste povești sunt accesibile chiar și pentru tineri și adulți. Mereu când viața părea foarte plictisitoare, aceste scrieri transportau cititorii pe tărâmuri incredibile și nemaivăzute.

În acest articol veți putea găsi o listă completă cu scriitori contemporani, care adaptează personajele mitologice grecești. De asemenea, scriitorii oferă voci și unor personaje mai puțin cunoscute, dar care merită să fie în lumina reflectoarelor.

Adaptări și traduceri de excepție ale miturilor grecești

Pentru mulți cititori, personajele cu puteri supranaturale sau creaturile antice au reprezentat o atracție aparte. Iar scrierile originale, vechi, cu traduceri adaptate ideal au fost întotdeauna o alegere bună. Din acest motiv, următoarele titluri pot fi cotate drept cele mai reușite traduceri ale poveștilor antice, mitice ale grecilor:

  • Liv Albert – Greek Mythology: The Gods, Goddesses and Heroes Handbook. Există pe piață numeroase cărți de mitologie, însă multe dintre ele nu vin alăturate de exemple vizuale, pentru a ajuta cititorul. Din fericire, cartea scrisă de Liv Albert a fost ajutată de ilustratoarea Sara Richard, care a creat suportul vizual. Acest atlas al zeităților grecești este exemplul perfect de narativă fantastică și contemporană, combinată cu o grafică viu colorată și jucăușă. Informațiile sunt prezentate concis, fără ocolișuri, într-un limbaj adaptat perioadei în care trăim.
  • Gillian Cross – Iliada. Chiar dacă aceste povești pot fi de multe ori brutale, există și autori care reușit să aducă opera la un nivel accesibil pentru copii. Iliada, tradusă și adaptată de Gillian Cross le aduce copiilor în față o poveste cu eroi puternici și lupte legendare. Opera lui Homer este o comoară lingvistică nu numai pentru adulți, dar și pentru cei tineri. Astfel, Ministerul Culturii încurajează descoperirea basmelor și miturilor civilizațiilor antice de către copiii de toate vârstele.
  • Emily Wilson – Odiseea. Pentru a citi opera lui Homer, este necesară o traducere adaptată cât mai corect. Odiseea sa are aproape 3000 de ani vechime, și era un poem foarte popular în rândul petrecerilor din acea perioadă. Cu toate acestea, traducătoarea Emily Watson a reușit să facă o trecere incredibilă din greaca veche în limba engleză, fără a pierde sensul cuvintelor. Pentru cititorii curioși, aceștia pot afla astfel totul despre aventura fantastică de 10 ani a lui Odiseu.

Creații inspirate din mitologia greacă

În afară de mitologia greacă, cititorii interesați pot încerca și povești originale scrise de autori autohtoni, dar care împrumută diverse elemente din mitologie. Această trecere de la scriere mitologică la romane de beletristică sunt un trend recent în literatură, care atrage tot mai mulți tineri în ulima perioadă. Dintre acestea, cele mai populare titluri sunt:

Nikita Gill – Great Goddesses: Life Lessons from Myths and Monsters

Pentru fanii poeziei, această autoare încorporează perfect marile zeițe ale Greciei în poeme. De la crearea lumii, prin haos, până la toate celelalte aventuri ale lor. De asemenea, Nikita Gill pune accent și pe personajele feminine precum Medusa sau Elena din Troia.

Rick Riordan – Percy Jackson

Prima carte Percy Jackson și olimpienii

Acest titlu este o serie alcătuită din 5 cărți, care prezintă aventurile impresionante ale tânărului Percy Jackson. Rick Riordan aduce cititorilor un tânăr, născut în lumea noastră, însă care este aruncat într-o cursă pentru salvarea omenirii. Chiar dacă este un puști normal, acesta descoperă pe parcurs moștenirea lăsată pentru el, de către tatăl său, Poseidon. Alături de alți copii semizei precum el, încearcă să salveze lumea de către monștrii care doresc să distrugă Olimpul. Datorită cărții de succes, Percy Jackson a primit și o ecranizare de succes, care a prezentat acțiunea din prima carte a seriei.

Madeline Miller – Circe

În această operă, Madeline Miller creează un personaj puternic, o femeie care este în căutarea locului ei în lume. Într-un univers controlat doar de zei, Circe este introdusă într-un univers al intrigilor și al răutății. Cu toate acestea, ea reușește, în ciuda faptului că este descurajată și înlăturată încă de la început. Acest roman este un exemplu perfect de roman feminist de tip fantasy, care le va arăta cititorilor că nu este nimic greșit în a fi diferit. De asemenea, Madeline reușește să îmbine tot cadrul istoric, mitologic, aducând de asemenea și elemente din Odiseea lui Homer.

Natalie Haynes – A thousand ships

În această carte, Natalie rescrie celebra Iliada și aduce în plus un număr mare de perspective narative. Povestea începe cu Creusa, soția lui Aeneas, care a fost lăsată în Troia. Aceasta se trezește, în momentul în care Troia este atacată, în flăcări. Celelalte perspective prezintă povestea lui Clytemnestra, care plănuiește un atac asupra lui Agamemnon. Însă în acel haos, chiar și zeii au un cuvânt de spus. Natalie reușește să surprindă diverse planuri de acțiune, creând un întreg spectacol pentru cititorii ei.

Concluzie

Toate aceste opere ilustrează perfect cadrul și universul fantastic plin de zeițe superbe și eroi invincibili. Fanii mitologiei și în special a mitologiei grecești se vor bucura cu siguranță citind aceste cărți. Fiecare autor a reușit să aducă omagii superbe acestei culturi antice, care a reprezentat o întreagă civilizație. În afară de acestea, adaptările scrise special pentru copii îi vor ajuta pe aceștia să se bucure și să descopere această lume incredibilă.