Sea of Ghosts (The Gravedigger Chronicles #1) – Alan Campbell

Publicat in 2011 de Tor Books, romanul, Sea of Ghosts primul din seria de doua volume, The Gravedigger Chronicles, nu a impresionat la vanzari. Am citit recent un articol al scriitorului pe facebook dezamagit de volumul scazut al acestora si de faptul ca s-a vazut nevoit sa renunte si la un al treilea volum al seriei. Recunosc ca si eu l-am descoperit intamplator anul acesta, datorita copertii, nu ca mi l-ar fi recomandat cineva.

Este ciudat cum nu a prins la public cind Alan Campbell combina intr-un mod interesant elemente de dark fantasy cu cele steampunk intr-un roman destul de antrenant din punct de vedere al evolutiei evenimentelor.

Nu ma omor dupa cartile cu dragoni, insa am facut o a doua exceptie, dupa Martin, si chiar mi-au placut dragonii lui Campbell, intalniti nu asa de des acum datorita unui razboi gigant ce a antrenat intregul continent. Si s-a finalizat cu inrobirea, in urma unei tradari majore, a rasei dominante de Magii Unmer, maestri desavarsiti in ale magiei si creatori de obiecte care mai de care mai impresionante. Depasind cu mult o gramada din legile fizicii.

Ei bine, povestea urmareste intamplarile prin care trece Colonelul Thomas Granger ce pica in disgratia Imparatului si se refugiaza sub un nume fals ca si temnicier intr-un oras aflat pe ape poluate si otravitoare, unde sunt tinuti un milion de inamici ai Imperiului.

De mentionat ca toate apele continentului au fost otravite de catre cei din rasa Unmer, in timpul razboiului, iar orice om ce pica in ele se transforma rapid intr-un locuitor al oraselor sale subterane. Da, exista orase cu fiinte sub apa in care locuitorii mai pastreaza niste ramasite de umanitate, actiunile acestor locuitori capatand o semnificatie mai importanta  cam in al doilea volum.

Oricum toata aranjarea asta este destul de apetisanta pentru un fan al genului, am vazut ca multi cititori au marcat cartea ca fiind un  potential hibrid de steampunk fantasy post apocaliptic. Plus ca exista si oamenii cu vase la dispozitie si mijloace specifice ce cauta diverse comori ascunse sub ape din perioada de glorie a a Unmerilor (ceva in genul scafandrului de pe coperta), astfel avem descrise o serie de artefacte foarte interesante de care se vor folosi si eroii nostri pe parcursul intregului volum.

La debutul volumului trebuie sa va inarmati cu un pic un pic de rabdare, abia de pe la pagina 100 incepe sa se desfasoare frumos povestea, pina atunci e mai mult un fel de introducere, dar pentru mine a meritat asteptarea.

Si asta pentru ca numaidecat Colonelul Thomas se trezeste ca are o fata ce poseda o putere incredibila si atat de puternica incat, ei nu stiu, dar este capabila sa rastoarne un Imperiu.

Povestea se dezvolta si mai interesant in volumul urmator, ce, dupa mine, nu a fost inzestrat cu o coperta prea inspirata, are legatura cu ce se intampla in interior, dar se putea si mai bine. Eu nu prea sunt tentat sa-l iau, mai ales ca si scriitorul a precizat ca, in functie de vanzari, e posibil sa ajunga sa recicleze ideile din seria asta de doua volume si sa scoata alte carti. Mai meditez.

Personajele mi s-au parut ca au fost bine creionate si intreaga idee mi-a adus aminte un pic de bucuria ce am simtit-o cand am citit aventurile echipajului navei Ketty Jay din cartile lui Chris Wooding.

Din pacate Tor i-a publicat lui Campbell doar doua volume, dar cine stie ce ne mai rezerva viitorul. Fapt interesant, ce denota ca nu tot ce scoate Tor are si succes la cititori. Desi seria asta ar fi meritat mai multa atentie din partea lor.

Daca vreti o carte fantasy de aventuri, in care exista artefacte atata de puternice ce pot inclina balanta puterii sau Magi ce pot deschide usi catre creaturi fantastice din alte dimensiuni, plus o multime de aventuri, atunci seria lui Campbell e pentru voi. Situatia cu portalurile se intampla mai ales in volumul doi, cand isi fac simtita prezenta si niscaivai Zei si miza “jocului” creste substantial.

Daca, din intamplare, v-au mai placut de prin recomandarile mele de pe blog, atunci e sigur ca si seria asta nu o sa va dezamageasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu