The Fireman – Joe Hill

Joe Hill nu calca neaparat pe urmele tatalui sau, cel putin la capitolul prolificitate, intr-o perioada de mai bine de 10 ani are lansate romanele, The Fireman (2016) – Goodreads Choice Award for Horror (2016) (meeehh, am citit si mai bune), NOS4A2 (2013), Heart-Shaped Box, Horns ( 2009) si un volum de povestiri, 20th Century Ghosts (2007), castigator al Bram Stoker Award,  Locus Award for Best First Novel (2008) si  ITW Thriller Award for Best First Novel (2008). S-a mai remarcat si in lumea benzilor desenate ca scriitor al seriei Locke & Key pentru care a si luat un Eisner Award for Best Writer.

12d644-20160519-joe-hill01

De la el am citit doar The Horns si chiar mi-a placut. Apoi am vazut si filmul si nu prea am fost impresionat. Si, din anumite puncte de vedere, filmele dupa carti ar trebui sa te convinga sa citesti volumul respectiv pentru ca, in mod cert, va fi mai bun decat ecranizarea. Oricum in majoritatea cazurilor cred ca pe acolo ne aflam.

De la inceput as atrage atentia ca fiul lui Stephen King nu scrie ca tatal sau, ca e bine sau rau, ramane la latitudinea fiecaruia. Si ca o mica paranteza nici agentul sau literar nu a stiut vreme de mai bine de 10 ani ca nu-l cheama Hill, ci King. Asadar merita macar de apreciat ca omul a incercat sa razbata prin fortele proprii.

Si ca o alta paranteza, tot din comentariile de final ale scriitorului aflam ca volumul de fata a vazut lumina tiparului abia dupa ce a fost corectat si editat, atat de editura engleza cat si cea americana, cel reprezinta pe autor. Cum si in ce fel s-au pus de acord asupra versiuniii finale nu se precizeaza, insa cam astea sunt cuvintele scriitorului.

In prima instanta la Joe Hill ies in evidenta ideile interesante.

In cazul lui The Fireman avem o pandemie prin care o bacterie, nu se stie ce si cum, infecteaza corpul uman si, cel putin in debutul cartii, cauzeaza combustia gazdei sau accentueaza tendinta de suicid. Si de aici se dezvolta haosul si nebunia aferenta unei asemenea situatii iesite de comun.

Daca nu ar fi fost subiectul si curiozitatea mea parca nu as fi fost convins sa continui cu volumul asta din cauza unui debut cam… banal si fara substanta. Este adevarat ca trebuie sa se faca o introducere personajelor, insa (la capitolul asta nu e King, ce poate sa bata campii pagini intregi, dar e caracterizat de un stil magnet la cititor) si chiar cu atatea retusuri (din partea editurilor), parca nu a reusit sa-mi transmita acea flacara a entuziasmului. A fost ceva la nivelul personajelor, la nivelul emotiilor puse in joc, ce nu m-a convins in totalitate sa-mi pese prea mult de cartea asta.

Insa de dragul ideii, dezvoltata intr-adevar eficient pina la final, romanul merita dus la capat. Exista si cateva aspecte de intriga ce se elucideaza inteligent si surprinzator, asa ca va asigur ca nu veti fi dezamagiti.

Parca mi-a placut mai mult The Horns, unde actiunea e centrata mai bine in jurul personajului masculin, acolo, aici feminin si insarcinata. Nu are neaparat legatura diferentele, insa acolo i-a mers mai bine.

Eram curios cum l-a primit si comunitatea GoodReads si din lista de prieteni inca nu a fost citit, desi e pe raftul multora dintre ei. Altfel, intr-o oarecare masura, exista pareri pozitive, insa sunt si cele negative in care oamenii sunt dezamagiti de numeroase trimiteri la lucrarile tatalui sau, asa zisele easter eggs. Ei, eu nu mi-am batut capul asa tare, dar sa fim sinceri, sunt unii care vaneaza asa ceva si reusesc sa le gaseasca cu usurinta.

stephen-king-and-joe-hill

Voit sau nu, pare ca fiul nu reuseste sa se delimiteze in mod clar de greutatea numelui de familie. Oricum editurile au interes sa-l promoveze cu numele de King si nu Hill, in ciuda notorietatii create in timp de scriitor.

Daca debutul seriei mai recente a lui Brent Weeks, The Black Prism, o recomandam cu mare caldura oricarui fan infocat de fantasy, nu la fel pot face si pentru cartea de fata. Ramane la latitudinea fiecarui cititor daca odata inceput volumul va fi, sau nu, captat de continut sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu