The Black Prism (Lightbringer #1) – Brent Weeks

Tblack-prismhe Black Prism (Lightbringer #1) de Brent Weeks  a vazut lumina tiparului in anul 2010. Interesant este ca acest prim volum marcheaza o noua serie pentru Brent Weeks, dupa cea intitulata Night Angel, la care am citit si placut, intr-o oarecare masura, doar primul volum. La cel de-al doilea nu am simtit ca trebuie sa-l mai duc la capat. Oricum nici rabdare nu mai am ca acum cativa ani. Acea carte de debut avea potential, insa, per total, ceva a lipsit sa ma determine sa vad ce se mai intampla in acel univers.

Ei bine, acel ceva lipsa l-am regasit din plin in aceasta noua (veche! – au trecut 6 ani de la publicarea primului volum!) serie.

In ultima perioada am citit mai mult horror si fantasy si pot spune, din experienta, ca in The Black Prism avem unul dintre cele mai uimitoare sisteme de magie construite vreodata. Si pe baza acestuia este construit intregul peisaj fantasy al cartii, cu regulile si caracteristicile specifice. Prefer sa nu dezvalui despre ce e vorba, e atat de simplu, insa si uimitor de complicat, doar si eu prefer sa stiu cat mai putin despre carte in sine si sa merg ori pe recomandarile Goodreads ale prietenilor sau in functie de genul volumului.

Gavin Guile is the Prism, the most powerful man in the world. He is high priest and emperor, a man whose power, wit, and charm are all that preserves a tenuous peace. But Prisms never last, and Guile knows exactly how long he has left to live: Five years to achieve five impossible goals.

Cert este ca Weeks nu exceleaza aici doar la constructia sistemului de magie, ci si in privinta celorlalte aspecte ce alcatuiesc aceasta carte. Personajele sunt bine construite si asezate cu grija, iar intriga se desfasoara pe mai multe niveluri, aducand, din cand in cand, si elementele trecutului in prezent, atat prin intamplari, dar si  cu personaje vechi, apropiate eroilor nostri (dar noi pt cititor), totul realizandu-se nu neaparat ostentativ si repetititv, ci cu pricepere si dibacie. Dialogurile sunt foarte atent realizate, exista multe situatii ce starnesc zambete, dar si destule aspecte de pur carnagiu, doar avem o stare de razboi ce escaladeaza, in scurt timp, pina la unul in toata regula.

Volumul se citeste foarte repede, Weeks demonstrand ca a progresat, poate(?!) si cu ajutorul redactorilor, nu stiu, insa toate aceste aspecte entuziasmeaza si demonstreaza ca prin munca si perseverenta se poate obtine ceva deosebit.

schwarzes-prisma

hungarian-black-prism

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deseori m-am intrebat cum reusesc scriitorii sa se concentreze, sa-si stabileasca o ordine a intamplarilor si desfasurarii evenimentelor. Probabil, dupa ceva munca si publicare, iti mai vin si de la sine, in mod natural, situatiile astea, insa imaginatia tot trebuie sa ofere aspecte inedite pentru a multumi un public din ce in ce mai exigent.

Sunt 600 de pagini ce trec foarte repede, cu destule surprize pregatite, si o evolutie buna a personajelor, chiar imi doream sa vad anumite reactii ale unora dintre acestea cu privire la o serie de secrete, bine pastrate, pina in acel moment, si autorul nu se zgarceste si le ofera inca din acest volum.

Per total, intamplarile nu au avut o evolutie previzibila asa ca si la acest capitol, pentru mine, a nimerit-o domnul scriitor.

Am inteles ca Sanderson e maestru la sisteme de magie inedite, dar nici cu Brent Weeks nu mi-e rusine si daca as avea prieteni carora sa le placa fantasy-ul nu as avea suficiente cuvinte la mine sa le recomand volumul asta.

Pe deasupra exista si o mitologie, mai mult amintita decat exploata, insa se ofera anumite indicii in volum cum ca, in cartile viitoare, Zeii vor putea juca un rol important, mai la vedere. Ramane de vazut daca se va adeveri sau nu aceasta previziune personala.

Cu patru volume planuite in serie, succesul si popularitatea au fost asa de mari, inca autorul s-a convins sa o anunte si pe a cincea. Si din ce am citit pe Goodreads, cititorii nu vor sa se opreasca aici.

Premii vad ca nu a incasat, are doar o nominalizare in finala celor mai bune volume fantasy de pe Goodreads din 2010 si o alta finala, in 2011, la David Gemmell Legend Award pentru cel mai bun roman fantasy.

Totusi, in 2013, The Blinding Knife, cel de-al doilea volum al seriei, chiar a si castigat  David Gemmell Legend Award pentru cea mai buna lucrare fantasy!

The Black Prism map finalCine vrea sa citeasca un volum fantasy scris foarte, foarte bine, din multe puncte de vedere, plus ca si seria in sine, are note aproape maximale pe Goodreads, trebuie sa incerce cat mai repede acest volum de Brent Weeks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu