Tesseracts Seventeen : Speculating Canada from Coast to Coast to Coast – Colleen Anderson & Steve Vernon (ed.)

tess17Trebuie sa recunosc ca Tesseracts Seventeen : Speculating Canada from Coast to Coast to Coast de Colleen Anderson si Steve Vernon este o antologie ce am cumparat-o pentru povestirea lui Costi Gurgu, Secret Recipes, citita si in romaneste, cel mai probabil in volumul sau recent de povestiri. Sunt si subiectiv, dar pentru zona de fantasy mi s-a parut ca avea cel mai atragator univers, plus ca transformare ei in limba engleza suna foarte bine.

Pe linga o mina de povestiri, mi-a placut si articolul de final al unuia dintre editori in care detaliaza cu precizie cum se construieste o asemenea antologie. Pentru inceput se transmit pe forumuri si in presa exact care sunt cerintele si se asteapta la redactie sa vina textele. Dupa ce expira termenul de predare, sau oricum poate si intre timp, sunt triate povestirile. Textele alese sunt apoi luate la puricat de editori si trimise iar scriitorilor sa se modifice ce nu e in regula cu ele sau ce nu le-a placut. Procesul se repeta pina cand totul iese cum trebuie. Si se mai pluseaza ca fiecare stat al Canadei trebuie sa aiba un reprezentant in carte asa ca lucrurile ies foarte frumoase.

Per total, Antologia cuprinde texte din aproape toate ramurile mari ale science-fiction-ului, de la space opera, fantasy, dark fantasy sau chiar horror. De fapt cele horror mi s-au parut cele mai bune din volum, avand idei noi, proaspete, si unele, foarte, foarte, originale. Un zid care mananca vietati si urmareste personajele, piei umane misterioase cu o influenta nefasta asupra celui ce le descopera, creme speciale ce readuc mortii la viata (bine, asta poate nu e asa de originala) sau creaturi (cu specific local) ce se trezesc la viata intr-o anumita perioada a anului. Subiecte variate, dar bine executate.

Pentru ca aici e tot secretul cartii, toate sunt foarte bune din punct de vedere al executie si atent gandite si, nu de putine ori, finalul nu este cel anticipat.

Majoritatea scriitorilor sunt faimosi mai mult pe plan local, la ei in Canada, unul singur il stiam si cred ca e si numele cel mai greu al antologiei, William Meikle, dupa niste lucrari cu trimiteri Lovecraftiene evidente, prezent aici cu un text space-opera, nu neaparat pe felia mea de interes.

Am observat ca pe Goodreads parerile erau impartite, insa Tesseracts 17 este o antologie solida, bine lucrata, cu povestiri din toate zonele science-fiction-ului si fantasy-ului, o varietate reusita ce ar trebui sa contribuie cu siguranta la succesul sau.

Plus ca este o antologie bazata pe valoare, si nu pe numele autorilor, cum se practica in State, vezi cei mai vestiti si premiati antologatori ce merg inainte din inertie, chiar daca lucrarile scoase sunt de o calitate mai slaba. Si asta nu e chiar o vorba in vant. Am citit si stiu ce vorbesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu