Premiile Goodreads 2016 – Finala

Nu mi-am facut un scop din a citi doar ultimele aparitii, dar anul asta s-a nimerit sa prind pe Goodreads nominalizate doua dintre volumele mele preferate din anul 2016.

Am votat in semifinale, ca de altfel si in finala, la categoria Science Fiction, romanul de istorie alternativa, Underground Airlines de Ben H. Winters. Concurenta era serioasa, atunci, dar si acum, Hamilton, Yoon Haa Lee cu Nine Fox Gambit, Ada Palmer, Cixin Liu, Pratchett, Pierce Brown, Becky Chambers, etc. Asta era in semifinale. Acum s-au mai rarit, dar romanul meu a mers, cumva, mai departe. Sincer, nici nu am citit prea multe dintre nominalizate ca sa pot sa ma pronunt, insa, nici nu sunt in aria mea de interes.

ben-h-winter

Sunt multumit de alegerea mea, chiar daca nu sunt un mare fan al istoriilor alternative, romanul Underground Airlines e foarte bine construit, atat ca idee, cat si literar, reusind sa-mi mentina treaz interesul pina la final. De obicei primele doua trei capitole sunt hotaratoare pentru mine, intr-o perioada in care fiecare minut conteaza, si clasarea ca si roman istoric alternativ nu e chiar corecta pentru, ca de fapt, el este mai mult de atat. Punctul culminant al romanului este neasteptat, cu o pronuntata tenta science-fiction – cam in lipsa pina atunci-, de aici si introducerea la aceasta categorie.

O America inca divizata, cu granite si tot tacamul, intre Nord si Sud, cu sclavia persoanelor de culoare inca legala, in partea ei sudica, insa exploatata acum la maxim de Companii multinationale cu legaturi comerciale in toata lumea. Exista insa o miscare de Rezistenta ce extrage diversi indivizi din ghearele sclavagismului, asa numita Undergound Airlines, contracarata insa de Agentii speciale ale Guvernului din Nord. Acestia au oameni de culoare ce se ocupa cu identificarea evadatilor si capturarea lor pentru a fi dusi iar in Sud. Multe dileme morale, sociale, etnice. O carte provocatoare si captivanta.

Numai anul in curs am citit cam vreo patru volume, cu diverse contexte, fantasy, sci-fi sau horror, insa, intr-o forma sau alta, se vorbea despre atitudinea negativa a societatii americane albe fata de persoanele de culoare si nenumaratele abuzuri savarsite impotriva acestora de-a lungul vremii.

horror

Si Lovecraft County de Matt Ruff, volumul votat la nominalizarile Horor, este un alt asemenea volum, despre greutatile intalnite de persoanelor de culoare in viata de zi cu zi, insa intriga este strabatuta, cum altfel, de elemente Lovecraftiene.

Bucurie mare pentru mine.

Sunt o serie de patru povestiri, situate in aceeasi lume, cu personaje din aceeasi familie sau cartier, ce se confrunta cu o serie de pericole iminente. Interesanta ideea, scriitura atragatoare, delicioase si savuroase si povestirile. Se pot citi si separate, dar la final iti dai seama ca au de fapt o continuitate evidenta si trebuie citit tot volumul.

La alte categorii nu am citit volume de anul acesta asa incat o sa ma abtin, dar a fost o surpriza ca ultimul volum a lui Mark Lawrence nu a ajuns in finala. Si asta desi el i-a facut o intensa campanie de promovare. Desi nu-mi place ce scrie, am incercat si cartea si audio si dupa vreo 3 capitole m-a lasat rece, asa ca am renuntat, ii urmaresc cu interes ideile si articolele despre carti. E unul dintre cei mai activi scriitori pe Goodreads, cu pareri pertinente si la obiect, normal ca si subiective, de ex. lui nu i-a placut Abercrombie si o perioada il si stersesem din lista (ce fel de cititor esti si nu-ti place Abercrombie?!), dar am revenit la sentimente mai bune si ii urmaresc iar postarile.

Nu ma astept sa castige vreuna din cartile mele nominalizate, chiar ma mira ca au trecut asa departe, pentru ca exista scriitori mai populari pe liste, dar e interesanta prezenta lor acolo, din moment ce sunt departe de a fi carti ale momentului, cu isterii ale fanilor, traduceri pe tot mapamondul sau viitoare ecranizari pe micile sau marile ecrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu