Beyond Redemption – Michael R. Fletcher (Manifest Delusions #1)

br-cover-with-blurb

Paperback, 512 pages Published June 16th 2015 by Harper Voyager

Set in a world where madness equates to power, Michael R. Fletcher’s Beyond Redemption is often as nightmarish as it is fascinating. An alarming, original and compulsive tale laced with a blackly comic sensibility. Highly recommended.” (Anthony Ryan, New York Times bestselling author of Blood Song, on BEYOND REDEMPTION)

Beyond Redemption, in opinia mea, este una dintre cele mai originale carti de dark fantasy aparute in ultimii ani. Poate cel mai reusit debut de anul trecut.

Puncte forte: intreaga idee, de o lume decazuta, partial medievala, unde puterea este centralizata in mina celor bolnavi psihic (si asta la propriu, fara gluma).

Cu cat boala mai puternica, cu atat si personajul este mai credibil si isi stapaneste mai bine abilitatea. Foarte, foarte interesanta ideea, actiunea  dezvoltata in multiple directii pe parcursul volumul, reusind, nu de putine ori, sa surprinda. Pentru ca e impresionant cat de puternice si diverse sunt abilitatile personajelor si totusi explicatiile sunt coerente si simple (dpdv. medical, cel putin).

Studiind volumul prin prisma personajelor si dialogului sunt constient ca nimeni nu poate fi ca Abercrombie, desi exista niste trimiteri intentionate la el, insa relatiile dintre trio-ul cartii sunt bine slefuite si atent puse in context. Exista si anumite tente de umor negru. NU e rau deloc.

Volumul se porneste mai greu, trebuie sa ai rabdare vreo doua capitole, pina incepe adevarata actiune si te prinzi despre ce e vorba si de acolo nu-ti mai vine sa o lasi din mina.

Faith shapes the landscape, defines the laws of physics, and makes a mockery of truth. Common knowledge isn’t an axiom, it’s a force of nature. What the masses believe is. But insanity is a weapon, conviction a shield. Delusions give birth to foul new gods.

Violent and dark, the world is filled with the Geisteskranken–men and women whose delusions manifest, twisting reality.

Puncte slabe: eu am obiectii doar cu privire la evolutia actiunii pe finalul cartii, lasand loc (cum era si normal) si pentru volumele urmatoare, dar poate cam previzibila si comoda(!) pentru scriitor. Nu stiu exact, dar nu prea am fost incantat.

Insa cel putin 85-90% din volum e foarte bine pus in scena, surprinzator si proaspat, in acelasi timp.

Altora nu le-au placut nici abundenta denumirilor din limba germana, dar pentru mine au sporit farmecul cartii. NU e ceva vital in evolutia personajelor si a intamplarilor. Depinde de persoana.

Intr-o perioada in care fiecare minut conteaza si de la o anumita varsta, timpul are o anumita greutate (si am observat ca si alti cititori sunt de aceeasi parere), o asemenea carte te face sa intelegi de ce cititul ramane una dintre cele mai apreciate forme de a-ti petrece timpul. Si nu poti decat sa-i multumesti autorului si celor care l-au publicat, pentru efort si munca lor, dar si sa te feliciti pentru rabdarea si inspiratia de a-i fi citit cartea.

As mai adauga ca prima oara am auzit de carte pe blogul Cititorului de fantasy, aici. El a detaliat un pic mai mult decat mine si, la momentul respectiv, am ramas cu impresia ca e un volum destul de “greu” de abordat. Insa nu e cazul. Este taman pe dos. Cu putina rabdare, desigur.

Si titlul celui de-al doilea volum aflat in pregatire:

cropped-mirrors_truth-fb_header

Ebook-ul va fi disponibil din 15 decembrie..

The Doppels Have Escaped the Basement. The Mirror is Empty.

AHAaaa! Personajul de pe coperta il recunosc…Iar cele doua propozitii sugereaza, cat de cat, directia volumului. Interesant, nu am ce zice…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu