Despre finalul Războiului tronurilor și păstrarea status-qou-ului

Dacă nu vă plac spoilerele, dacă nu ați văzut primul episod din sezonul VI al Războiului tronurilor sau dacă nu vreți să știți ce se va întâmpla în ultimele 2 romane, atunci să nu citiți acest articol. Dacă v-ați cam lămurit în ceea ce privește principalele mistere pe care le ridică la fileu Martin sau dacă spoilerele nu vă stresează, atunci vă invit să mă urmați mai jos.

==========

Ultimul episod din Războiul tronurilor a adus o surpriză care nu cred că mai era o surpriză pentru majoritatea cititorilor. Martin ne-a spus în cărți de atâtea ori faptul că nimeni nu poate părăsi slujba de la Zid decât mort, încât era evident că Jon Snow trebuia să moară „puțin” pentru a fi eliberat de jurământ. Dar de ce avea nevoie de asta Jon? Pentru că una din întrebările obsesive – “Cine este mama lui Jon?” este doar praf în ochi aruncat de scamatorul Martin (cum se traduce Sleight of hand?). Întrebarea adevărată este de fapt cine este tatăl lui Jon. Răspunsul este Rhaegar Targaryen, fratele mort al lui Daenerys (mama lui Jon este probabil Lyanna Star, sora lui Ned). Astfel, avem doi dintre cei trei călăreți de dragoni: Daenerys Targaryen și Jon Targaryen.

Ultima întrebare esențială este cine e al treilea călăreț? Răspunsul este evident Tyrion, al cărui tată nu este Tywin Lannister, ci regele Aerys Targaryen, părintele lui Daenerys.

Deci echipa de călăreți este completă: Daenerys Targaryen, fratele ei Tyrion Targaryen si nepotul ei Jon Targaryen. Poate începe astfel bătălia finală Dragoni vs. Zombi. Oare cine va câștiga?

Chiar dacă în mare știu cum se va derula povestea, asta nu diminuă cu nimic din puterea romanelor care se bazează în primul rând pe personajele extraordinare și pe interacțiunea dintre ele. Însă ceea ce nu-mi place la această serie este faptul că povestea spusă în cele 8000 de pagini va fi una despre păstrarea status-quo-ului, în care niște foști regi, actuali regi și copii de regi luptă pentru a rămâne regi și pentru a deveni regi. Oricât de interesante sunt personajele nu poți să menții interesantă o astfel de poveste pentru 8000 de pagini.

Dacă vreți un alt fel de fantasy, mult mai puțin conservator și mult mai interesant din punctul de vedere al evenimentelor și al întrebărilor ridicate, un fantasy care să nu fie despre păstrarea status-quo-ului, ci despre revoluții, atunci vă invit să citiți City of Stairs de Robert Jackson Bennett, 5th Season de N.K. Jemisin sau Grace of Kings de Ken Liu.

9 Comments

 1. Ce ma “enerveaza” pe mine la serial este ca face sa devina evident faptul ca unele “mistere” din carti sunt complet neimportante (vezi Lady Stoneheart, care banuiesc ca nu va mai aparea niciodata).

  • Nu am vazut decat primul sezon dar am inteles ca voit multe din firele narative din serial sunt diferite fata de cele din carte.

 2. Problema este ca in carti mai apare un Targaryen, pe numele sau Aegon, care umbla sub numele de Griff.Acesta apare in Dansul Dragonilor, pentru cei care au citit cartile, din punctul meu de vedere este foarte putin probabil ca Tyrion sa fie un Targaryen, insa este foarte posibil ca serialul sa urmeze o altfel poveste.

  • Eu cred ca imaginea piticului calarind dragonul este una dintre principalele concluzii spre care se indreapta intregul edificiu de 8000 de pagini construit de Martin.

 3. Doar primul serial am apucat sa il vad..

 4. sunteti simpatici 😉 … e un singur serial, dar sunt mai multe sezoane 🙂

  Louisa poate a vrut sa zica ca nu a vazut decat primul sezon… 😉

 5. Sunt mai multe seriale. Unul este Urzeala tronurilor, altul Razboiul tronurilor (in traducerea lui Tudor) 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu