Gânduri de miercuri

Au existat foarte multe reacţii după ce mi-am publicat numărul de cărţi citite în 2015 (zici că am fost Froome, care suspicionat de dopaj şi-a dat publicităţii zilele acestea datele fiziologice). Mie 100 nu mi se pare un număr foarte mare; urmăresc bloguri pe care oamenii citesc 300-500 de cărţi pe an.

100 de cărţi pe an înseamnă 2 cărţi pe săptămână, deci o carte citită la fiecare 3.5 zile. O carte de dimensiuni medii (aproximativ 400 de pagini) durează la mine în jur de 10-12 ore (citesc destul de repede şi în general ascult cu o viteză de 1.2-1.3 mai mare decât viteza normală cu care citeşte un narator). Asta înseamnă în medie 3 ore de lectură pe zi pentru a citi o carte la 3 zile şi jumătate.

Când eram mai tânăr şi ziua era mai lungă (nu 24 de ore cât are acum), timpul liber mi-l petreceam nu doar alături de cărţi, ci şi de jocuri pe calculator, seriale sau filme. Acum, pentru ca numărul lecturilor să nu scadă semnificativ, am renunţat în totalitate la jocuri şi la 90% din seriale şi filme (un joc mediu echivalează cu 2 cărţi, la fel un sezon de serial, iar 5 filme fac cam cât o carte de dimensiuni medii). În plus, pentru că mă consider mult mai câştigat dacă citesc 3 cărţi de 250-300 de pagini, decât un epic-fantasy de 700-900, am renunţat la majoritatea romanelor aparţinând acestui subgen.

Apoi am început să ascult cărţi audio. Cam o oră şi jumătate ascult pe zi, ceea ce înseamnă 50% din timpul necesar pentru a citi 100 de cărţi pe an. Ascult când conduc, când alerg, când dau cu aspiratorul sau când spăl vasele. Încă jumătate de oră citesc în medie pe zi de pe telefon dacă am câteva minute moarte în afara locuinţei (stau la coadă, aştept la dentist, etc). Iar o oră citesc în fiecare seară înainte să adorm (cifrele sunt dintr-o zi medie, pentru că în unele zile citesc mai puţin, iar în altele mai mult).

1.5+0.5+1.0 = 3 ore de lectură / zi = 1 carte citită la 3.5 zile = 2 cărţi citite pe săptămână = 100 de cărţi pe an

Quod erat demonstrandum

==========

Şi pentru că a mai trecut o săptămână, sunt cu 2 cărţi mai aproape de ţelul de 100 de cărţi:

Capture

==========

Doresc!!!

This_Census_Taker_by_China_Mieville

==========

Conform Variety, Spike TV va adapta pentru televiziune romanul Marte Roşu de Kim Stanley Robinson. A fost comandat un sezon de 10 episoade, iar unul dintre realizatori va fi J. Michael Straczynski, unul dintre producătorii lui Game of Thrones.

==========

O nouă apariţie audio pentru cei care, la fel ca mine, sunt fani cărţi audio, fani Mândrie şi prejudecată, şi fani Rosamund Pike.

Pride and Prejudice

==========

Pentru cine doreşte să primească email cu cărţile electronice reduse, recomand site-ul Bookbub; trebuie doar o adresă de email şi să alegeţi subgenurile literare preferate.

==========

Bitlit, este o aplicaţie pentru mobil, care vă permite să scanaţi copertele cărţilor din hârtie pe care le deţineţi şi să primiţi de la edituri cărţile electronice echivalente la un preţ redus sau chiar pe gratis.

==========

Pe site-ul Moby Dick: Big Read, sunt disponibile gratis toate cele 136 de capitole ale lui Moby Dick, în lectură a 136 de personalităţi, printre care Tilda Swinton, David Cameron, China Mieville sau Benedict Cumberbatch.

8 Comments

  1. Am banuit eu ca te-ai ajutat cu carti audio. Pana la urma, ca un invidios ce sunt, as putea zice ca mai mult ai auzit carti, decat ai citit 😀 Din pacate eu nu ma impac deloc cu cartile audio, cred ca activitatile mele nu se pot suprapune peste ascultat cu atentie.

  2. nici eu nu pot asculta ceva, in timp ce conduc, muncesc, sau fac altceva, si sa fiu concentrat 100% sa pot intelege ce se intampla… 😀

  3. Daca ar merge Bitlit si pentru cartile in romana …

  4. Cred ca ai gasit o metoda foarte ingenioasa de a folosi cat mai bine timpul dedicat altor activitati (de ex. activitatilor casnice). Nici mie nu mie se pare 100 un numar foarte mare, dar nu cred ca este pentru toata lumea. Dar intr-adevar, daca iti organizezi foarte bine timpul si adopti si alte metode (e-books, audio books) … se poate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu