The Girl with All the Gifts – M.R. Carey

GirlWithAlltheGiftsThe Girl with All the Gifts a fost o care ce am citit-o pe nerasuflate.

Intr-o anumita masura aduce cu Furiosii (Haters) lui David Moody (cel putin in privinta ideeii ca un virus poate pune punct rasei umane asa cum o stim noi), volum ce a reusit sa convinga un editor romanesc,  dar ma indoiesc ca istoria se va repeta prea curind si cu cel de fata. Sau poate sunt sanse daca il incadreaza ca si thriller cum au facut-o cei de mai sus ( 🙂 ) Eu m-am bucurat ca inca un scriitor a folosit aceasta nisa si a reusit performanta de a obtine un produs cu mult peste media celor din pluton. Ideea ca ideea, dar si scriitura are o mare importanta la capitolul asta, incarcatura emotionala pe care o gasesti in paginile cartii, tragismul situatiei, nu poate lasa rece pe nimeni.

Emotionally charged and gripping from beginning to end, THE GIRL WITH ALL THE GIFTS is the most powerful and affecting thriller you will read this year.

Ce va ziceam!!!

Titlul cartii pare mai degraba o metafora, sau o exagerare voita, pentru ca de fapt, Melanie, eroina noastra si o fata de aproximativ 10 ani este doar purtatoarea unui virus ce se alimenteaza doar cu singe. Nu adoarme, nu elimina nimic, consuma tot, are reactii si viteza supraomenesti, este inteligenta si poate ucide (necontrolat) intr-o fractiune de secunda. Oare cati dintre noi si-ar dori aceste “daruri” minunate?! De fapt, nici personajul nostru nu prea este lamurit si nici dornic sa le exploateze, insa instinctul, dar mai ales acel agent parazitar este greu de invins.

Cu aceasta ocazie vom constata ca se fac o gramada de lucruri neconventionale in numele stiintei cand orice etica este lasata la o parte si pacientul este tratat ca un simplu soarece de laborator (sau o simpla broasca ca sa intelegeti unde bat). Pentru ca, nu-i asa, situatiile de criza si urgenta scuza orice mijloace si actiune, nu?!

Melanie is a very special girl. Dr. Caldwell calls her “our little genius.”

Every morning, Melanie waits in her cell to be collected for class. When they come for her, Sergeant Parks keeps his gun pointing at her while two of his people strap her into the wheelchair. She thinks they don’t like her. She jokes that she won’t bite, but they don’t laugh.

Melanie loves school. She loves learning about spelling and sums and the world outside the classroom and the children’s cells. She tells her favorite teacher all the things she’ll do when she grows up. Melanie doesn’t know why this makes Miss Justineau look sad.

Lucrurile evolueaza destul de bine si, desi mi s-a parut ca finalul a fost pe undeva la ce ma asteptam, ramane un volum cu o idee clasica, dar exploata in mod original si foarte eficace. Punct forte, talentul scriitorului.

De asemenea si personajele sunt atent construite, nu avem nici prea multe, asa ca are loc o apropiere si mai mare intre cititor si acestia.

Am fost tentat sa-i dau maximul pe Goodreads, adica 5 stele, dar raman la 4 pentru executia originala si dramatismul povestii relatate dintr-un unghi mai rar intalnit in istorisirile de gen.

===========================================================

Nominalizari :
Arthur C. Clarke Award Nominee for Best Novel (2015), British Fantasy Award Nominee for August Derleth Award (best horror novel) (2015), Goodreads Choice Award Nominee for Horror (2014), James Herbert Award Nominee (2015)

Tudor a scris si el despre carte aici.

4 Comments

 1. V-am mai zis ca va fi ecranizata, nu?
  http://www.imdb.com/title/tt4547056/

 2. nu stiam 🙂 titlul l-au adaptat in She Who Brings Gifts …interesant… o sa fie si o actrita nascuta in Iasi…bine, rolul e secundar, dar oricum…

  si mai interesant :))…2016…nu mai e mult pina departe 🙂

 3. Cei carora le-a placut cartea pot sa o si “joace”. The Last of Us pentru PS3 si varianta remasterizata pentru PS4 seamana teribil cu cartea. Apare chiar si personajul principal: Ophiocordyceps unilateralis 🙂

 4. ehhh…mi-as dori eu, dar vine o vreme cind daca ai copii si chiar daca esti in concediu, tot nu-ti ajunge timpul sa faci chestiile uzuale…daramite “sporturile” astea pe ps-uri…o sa vad un review pe youtube :)))
  e bine ca exista…
  da, Ophiocordyceps-ul a adus un plus de imaginatie volumului 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu