Three Parts Dead, Two Serpents Rise – Max Gladstone

1.three parts

Three Parts Dead (Craft Sequence #1) – Max Gladstone, Paperback, 333 pages, Published July 23rd 2013 by Tor Books (first published January 1st 2012)

Chestia misto la Gladstone e ca in ciuda unor repere comune ambelor volume, dar necesare in acelasi timp, povestea prinde de minune la cititori. Si asta datorita originalitatii descrierii si ideii de la care pornesc toate intimplarile. Avem o lume fantastica ce, pina recent, a fost dominata de Zei, insa in urma unui mare Razboi cu oamenii posesori ai Craft-ului ( “Darului“, nu?! – e vorba de un set de abilitati magice) acestia au cam fost invinsi, chiar spulberati in cele patru vinturi, iar cei ramasi in viata decazuti din drepturi.

Din punctele comune celor doua carti sare in ochi locatia asemanatoare a actiunii, aceasta se petrece in doua Metropole gigant, Alt Coulumb si Dresediel Lex, ambele au la baza cite un complot ce poate avea motivatii, scopuri si ideologii diferite, insa taberele sunt cam aceleasi. Pe de o parte aprigii sustinatori, si chiar clerici ai fostilor Zei, si posesorii Craft-ului de partea cealalta. De mentionat ca, initial (desi practica s-a mentinut acolo unde este cazul), metropolele se mentineau cu ajutorul Zeului local ce le oferea in schimbul ofrandei aduse cite putina energie necesara fiecarei activitati. Si, astfel, in ciuda deznodamantului Razboiului unele Orase inca mai sunt dependente de Energia provenita de la Zeu.

two serpents

Two Serpents Rise (Craft Sequence #2) Paperback, 347 pages, Published April 29th 2014 by Tor Books (first published October 29th 2013)

Astfel, in cazul orasului Alt Columb, atunci cind Zeul Kos, mentinut intr-o stare vegetativa, dar inca functional si VITAL pentru buna functionare a orasului, este asasinat, o tinara manuitoare a Craft-ului trebuie sa desluseasca misterele acestei afaceri necurate.

Pe cind Dresediel Lex (oras cu multa inspiratie din cultura Maya), situat in mijlocului desertului, si evident avand greutati in a-si asigura apa zilnica, pare ca a cazut victima unui complot sustinut de atentatele grave asupra surselor de apa. Iar o poveste de dragoste tulbura si mai mult intrigile volumului.

Mi-a placut ca autorul se foloseste de foarte multe creaturi (gargoyle, vampiri, monstruozitati eldritch, politai cyborgi sau in genul celor din Judge Dredd, zombi, preoti de multe culori, demoni, serpi zburatori in genul celor calariti de Nazgulii din LOTR etc., etc.), principii (avem intrepatrunse elemente de cyberpunk sau steampunk cu urban fantasy si chiar epic fantasy sau thriller) si idei foarte diferite, si reuseste sa o scoata la capat intr-un mod cat se poate de natural. Si, in ciuda unor coordonate ce ar putea fi considerate comune, cele doua carti pot fi considerate entitati de sine statatoare, putand fi citite separat, completand perfect ideea generala si universul descris de Gladstone.

La Gladstone nu toate creaturile cu reputatie de malefici sau in slujba Raului chiar isi si respecta numele, ci e cam pe dos. O entitate cu care suntem invatati sa se comporte impotriva umanitatii poate fi chiar foarte sociabila si determinata sa-si slujeasca cu credinta societatea.

Multa lume a observat ca sistemul magic nu e chiar prea bine definit si scriitorul scoate iepuri din palarie si-si rezolva situatiile dupa caz. Totusi cum poti pune reguli stricte atunci cind e vorba de magie?!

Personajele principale poate nu sunt cele mai profunde, insa la al doilea volum se observa deja o imbunatatire, trecind cu succes de la o carte ce radiografiaza drumul spre maturitate al unei tinere in Three Parts Dead, spre o poveste de dragoste arzatoare si distrugatoare, plus o drama familiala, in Two Serpents Rise .

Chiar daca nu a luat vreun premiu (e de rau, oare?!), are doar o nominalizare la Mythopoeic Fantasy Award Nominee for Adult Literature (2014) pentru primul volum si doua nominalizari la John W Campbell Best New Writer Award, cred ca numarul mare de carti din seria asta (patru!) publicate pina acum, si al cincilea e programat la anul, sugereaza ca e destul de popular printre cititori.

De mentionat ca ambele coperti au legatura cu personajele centrale din carti si nu sunt  facute chiar la intamplare.

Cu plusurile si minusurile de rigoare  pentru mine ramane o serie de continuat si in viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu