The Path of Anger (Le Livre et l’épée #1) – Antoine Rouaud

path of angerA trecut cam multisor de la ultimul articol postat pe blog, dar tot raul spre bine. Intre timp nu m-am oprit din citit si dupa cum am afirmat in ultimele articole postate am “migrat” incet, dar sigur, catre platforma Goodreads. Unde imi place din ce in ce mai mult.

In ultima perioada am fost un pic mai selectiv in ceea ce priveste romanele abordate si, pentru ca impresia, in general, a fost una pozitiva, m-am gindit sa mai scriu  si pe blog despre ele.

Pentru ca majoritatea cartilor citite a fost in engleza e limpede ca articolul se adreseaza in special cititorilor si celor ce au acces la varianta in limba engleza. Oricum in ziua de azi originalul se poate gasi foarte usor, ori prin intermediul librariilor de specialitate din tara, ori prin intermediul site-urilor din strainatate care vand si la noi in tara.

Ca o mica observatie, am tras concluzia ca in ultima perioada am fost mai atras de zona fantasy decat de science fiction si asta cred ca se datoreaza si noului val de scriitori foarte buni apartinand acestei categorii.

Despre Antoine Rouaud, Goodreads scrie ca este unul dintre Noii Marii jucatori ai fantasy-ului, desi eu as spune ca doar cu doua volume publicate,  si doar unul in engleza, e inca destul de departe de acest statut.

Totusi, volumul sau, The Path of Anger (Paperback, 480 pages, Bragelonne – first published October 1st 2013), isi indeplineste atat de bine misiunea incat inteleg de ce a fost complimentat in acest fel.

De remarcat ca in fapt, autorul se concentreaza in special asupra personajelor si a povestilor fiecarora (incarcate de situatii dramatice), astfel ca peisajul fantasy trece in plan secund. Nu suntem obositi cu multe descrieri (la care Martin e sef), ci dimpotriva, totul e pe cat se poate de liniar, de direct.

Avem un Imperiu aflat la rascruce de drumuri atunci cind o mica revolta taraneasca pune stapinire pe intreaga sa suprafata (asta si datorita uneltirilor, de la Curte, in special). Revolta ce ameninta sa rastoarne intreaga organizare sociala.

Pe fundalul acestor intamplari avem un General devotat, cu toata fiinta sa organului de stat, ce in urma unei situatii limita ia sub aripa sa un ucenic cu scopul de-al modela intr-un adevarat cavaler.

Povestea s-ar inscrie mai mult pe filonul sword & slash-ului fantasy in care elementele de magie sunt mentionate trecator. Sunt prezente doar o serie de bestii fantastice, dragonii fiind cei mai cunoscuti si o modalitate de concentrare a Cavalerilor cu tente supranaturale si efecte devastatoare pentru dusmani, denumita sugestiv Animus. Dar cam atat.

Intrigile si rasturnarile de situatii sunt la tot pasul iar o alta ingeniozitate a constructiei este pendularea naturala intre timpul prezent si trecut in cuprinsul aceluiasi capitol pentru a lamuri  anumite evenimente cruciale ale actiunii.

Dramatismul aproape extreme al romanului mi-a adus aminte de un alt volum, la fel de intens ca si trairi, The Scar de Sergey Dyachenko. Iar aceasta pendulare intre personaje si modul diferit in care traiesc ele aceeasi situatie am intalnit-o bine realizata si la Peter V. Brett si seria The warded Man.

In ciuda unui final mai slab, in opinia mea, pentru fanii fantasy-ului traditional, si nu numai, as spune ca e un roman de neratat.

goblinemperorThe Goblin Emperor –  Katherine Addison (Hardcover, 446 pages
Published April 1st 2014 by Tor Books)

Un alt volum ce doream sa-l citesc cu nerabdare ( mai ales din pricina copertii 🙂 ), asta in ciuda opiniei majoritatii prietenilor de pe Goodreads, ca e un roman fantasy destul de traditional si chiar cu un parcurs liniar, si care mie mi-a lasat o impresie foarte buna.

Cel mai tanar fiu al Imparatului Goblinilor ajunge Rege in urma unei intamplari tragice. Nefiind pregatit pentru asa ceva, se urmaresc in detaliu stangaciile inerente, intrigile impotriva sa, dar si incercarea Noului Rege de a se adapta situatiei si de a-si conduce supusii mai bine decat a facut-o tatal sau.

Si aici avem un roman bazat mai mult pe interactiuni, pe trairile Imparatului, accentuate si de situatia ca mama lui era o Elfa, si  el este pe jumatate Goblin, si nu se insista prea mult asupra descrierilor amanuntite.

Este un fantasy sustinut de comploturile de Curte pentru ca, inevitabil, exista si nemultumiti, insa modul in care decurge scrierea mi s-a parut foarte captivant si antrenant.

Nu prea avem clipe de liniste, mereu se intampla cite ceva, si in ciuda faptului ca nu avem in mod direct multa varsare de singe, situatiile m-au tinut in priza.

Exista si anumite elemente de steampunk, insa insuficiente pentru a conta cu adevarat, viata in cadrul unei Curti Regale fiind principalul aspect ce fura prim planul.

Desi se spune ca este vorba de un volum YA nu prea m-am simtit deranjat de vreun aspect (nici macar nu mi-am dat seama pina cind nu am citit pe Goodreads) si nu pot decat sa recunosc ca mi-a mers direct la inima.

Volumul a fost si nominalizat si a si incasat un premiu de specialitate (Hugo Award Nominee for Best Novel (2015), Nebula Award Nominee for Best Novel (2014), Locus Award for Best Fantasy Novel (2015), World Fantasy Award Nominee for Best Novel (2015)) prin urmare acest Debut (de fapt debut cu pseudonim, pentru ca in spatele numelui se afla scriitoarea Sarah Monette) nu poate fi trecut cu vederea chiar asa usor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu