Gânduri de miercuri

Pentru că este al doilea volum al seriei şi pentru că, cel puţin dacă mă uit pe Goodreads, nu pare că foarte mulţi români au citit The Three Body Problem, romanul care a câştigat anul acesta premiul Hugo, nu m-am hotărât încă dacă să scriu sau nu recenzia lui Dark Forest. Voi spune aici pe foarte scurt faptul că cea de-a doua carte este chiar mai bună decât prima şi că în acest moment, la câteva zile după ce am terminat-o, o consider cea mai bună carte SFF a anului.

ThreeBodyTrilogy_web

======================================================================

Ştie cineva de ce majoritatea cărţilor lansate în Marea Britanie şi SUA apar într-o zi de marţi?

======================================================================

Există tot mai multe zvonuri care spun că The Winds of Winter, cel de-al șaselea volum al seriei Cântec de gheaţă şi foc de George R.R. Martin, se va lansa în aprilie 2016.

======================================================================

După ce Nolan şi al său Interstellar au dezamăgit anul trecut, nu acelaşi lucru se poate spune despre Ridley Scott şi Marţianul său, care a impresionat cam din toate punctele de vedere simandicoşii criticii de film prezenţi la Festivalul de Film de la Toronto.

======================================================================

Alte date care susţin faptul că Amazon a avut dreptate în lupta sa cu editurile – preţurile mai mari ale cărţilor electronice pe care le-au fixat editurile, au dus la o scădere extrem de semnificativă a vânzărilor şi a profiturilor.

======================================================================

Pentru că anul acesta Dune a împlinit 50 de ani, aș vrea să-l parafrazez pe Mike și să spun că acum 50 de ani 25 de editori (practic cam toate editurile din SUA) au respins Dune, dovedind o lipsă legendară de fler, de simțire a mirosului geniului şi a supervalorii. Cu siguranţă că un editor bun este cel care simte pulsul publicului şi ştie să-i ofere acestuia exact ceea ce doreşte. Un editor de geniu ar fi acela care oferă publicului ceea ce acesta încă nu ştie că doreşte. Dar oare e posibil acest lucru? Povestea publicării lui Dune (şi a altor multe capodopere) ne spune că nu. Probabil că lucrările ce devin capodopere, cărţile care schimbă literatura şi rămân populare zece de ani la rând au o o viaţă a lor independentă de acceptul sau respingerile repetate ale editorilor, ele reuşind să ajungă la cititori chiar dacă sunt publicate de o editură cunoscută pentru manualele de reparat autoturisme sau doar după moartea autorului.

12 Comments

 1. Dune a fost respinsă de mai mulți editori, dar aproape de fiecare dată au existat propuneri de îmbunătățire a scriiturii. Procedură similară cu cea a șlefuirii unui diamant. Și ce piatră prețioasă a ieșit! Cu siguranță lucrurile nu ar fi stat la fel dacă ar fi văzut lumina tiparului în versiunea inițială.
  Câte cărți de la noi sunt șlefuite în mod similar? Câți autori acceptă modificările sugerate? Câte edituri își bat capul cu șlefuirea scriiturii, acolo unde ideea autorului justifică efortul? Cine știe câte cărți bune s-au risipit prin sertarele editurilor de pe malurile Dâmboviței…

  • Tocmai am terminat de citit biografia lui Frank Herbert. Manuscrisul trimis celor 25 de edituri este cel care s-a si publicat in final. Iar respingerile au fost din cauza ca editorii nu considerau ca romanul se va vinde pentru ca era prea lung, prea complicat, prea plin de cuvinte inventate si de notiuni religioase si ecologice. Ceea ce s-a dovedit a fi exact opusul dorintelor cititorilor.

 2. Nu doar cartile se lanseaza martea ci si CD-uri, DVD-uri, jocuri. In privinta raspunsului, am fost si eu interesat de chestiune, dar, se pare, ca nimeni nu stie exact. Motivul s-a pierdut de-a lungul timpului.

 3. Pingback: De ce nu vând scriitorii români? (IV) | Assassin CG

 4. carti – UK joi nu marti (exceptind anumite lansari comune unde editura US e partenerul senior – similar la lansari US, martea in general dar sant exceptii)

  motivul pentru US marti e ca sa creeze moment pentru NYT bestseller list care apare duminica si sa fie timp de pus cartile noi pe rafturi (adica luni seara ca sambata si duminica ca weekend nu le convine la magazine sa plateasca overtime)

 5. Legat de lansari de carti, un alt lucru interesant aici in the US e “hard release date” vs “soft” (data fixa stricta vs la latitudinea librariilor) – in general pentru ca fiind pe NYT besteller list e (considerat) foarte important si pentru ca atingand lista depinde numai de momentul saptaminal, moment care pentru majoritatea cartilor e atins la lansare, editurile impun librariilor data fixa stricta la cartile pe care le tintesc spre aceasta lista (plus alte trucuri ca plasare in fata etc pentru care platesc masiv), dar pentru alte carti librariile sant lasate sa le scoata mai repede (am gasit carti si 2-3 saptamini inainte de data oficiala uneori, dar in general apar pe rafturi duminica inainte de martea lansarii), care ajuta competitia cu Amazon care nu sant lasati sa vinda cartea pina la data stabilita (Amazon desigur venind cu raspunsul de preorders cu pret garantat minimal – daca preorder o carte la ei cu 6 luni inainte la pret de lista tot obtii discountul maximal de pina la lansare – si expediat in timp sa ajunga exact in ziua lansarii…)

 6. Three Body este foarte buna, dar parca nu la fel de bun ca Ancillary Mercy.
  O sa comand Dark Forest azi si o sa incerc sa o citesc dupa ce termin ce citesc acum…. deci sa nu scrii niciun cuvintel despre ea. :)))

 7. Ciudat, Waterstones nu o au…. Stii cumva daca a aparut in UK?

 8. Apare pe 6 octombrie! Intr-o marti 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu