Cronici de la Capătul Pământului – Costi Gurgu

Volumul e separat in trei mari parti. Nu stiu exact criteriile ca nu se precizeaza. Se poate sa fie in functie de data scrierii.cronici-de-la-capatul-pamantului

I

Ciuma de sticla – O mai citisem, buna ideea, un inger picat in mijlocul unui oras raspindeste niste substante ciudate ce au efecte diverse asupra oamenilor   

Ingeri si Molii –  De asemenea o veche cunostinta. Parca are mai multa substanta in limba engleza.

Verite – De departe cea mai lunga povestire a volumului. O alta idee interesanta, personalitatile oamenilor sunt “urcate” in spatiul virtual si chiar folosite pentru un nou tip de advertising, insa impresia generala ca e prea lunga, mi-a stricat mult din feeling-ul povestirii.

Albastre – Mi-a placut, o idee originala, tineret vampiresc si alte creaturi de mit in inima unui altfel de Bucuresti.

Mlastinile din Sud – o povestire ce precede actiunea din Retetarium. Am avut un sentiment deosebit sa ma intorc in lumea magica a lui Morminiu.

II

Dincolo de farul de la capatul lumii – Situata in universul Radharc (de care am auzit), mi-au placut ideile, si in fapt jumatate de povestire, apoi a devenit prea metafizica pentru mine.

Biblioteca fara sfarsit  – Nu m-a prins. Destul de lunguta si ea.

Dava Zeilor – Da, da, da. Se joaca cu idei din mitologia dacica, exploatate foarte interesant, doar ca posibil sa fi fost conceputa initial in  limba engleza si parca ,la fel ca la Ingeri si Molii se simte la nivelul frazei si atmosferei. Poate sa fie si doar o impresie personala.

Saminta pripita –  Greuceanu este aici un altfel de erou ce va trebui sa se infrunte cu vechii sai dusmani, capcaunii, dar si cu altii mai noi, vampirii, ajungand sa si calatoreasca in timp. Buna ideea, buna si executia.

Aripile tatalui – O povestire fantastica, ce merge spre directia New Weird sau Dark Fantasy, bogata in imagini viscerale si drame personale. Recomandata .

III

Amantii – Usor ciudata. Scrisa bine, dar nu prea m-a prins ideea finala. Adica nu am inteles-o. Un boschetar intalneste un model de revista pentru adulti de care se “bucura” cateva zile. Pina cind moare?! Sau era deja moarta? Sau era un “experiment”?

Cenusa – O povestire de atmosfera cu un pic de “fantome”.

Per total m-au impresionat diversitatea ideilor (de textele dark fantasy, nu mai zic) si are un plus scriitorul pentru faptul ca unele sunt preluate din mitologia si basmologia autohtona.

Cred ca volumul “Cronici de la Capătul Pământului” este unul valoros pe care cititorii romani l-au trecut foarte usor cu vederea.

2 Comments

  1. Multumesc mult, Kyo. Ma bucur ca ti-a placut. E o surpriza foarte placuta pentru mine.

  2. Pt putin! 🙂 Normal, ca placerea a fost de partea mea 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu