Vegetal – Marian Truță, Dănuţ Ungureanu

vegetaPentru ca trebuie sa fim sinceri, romanul Vegetal nu a fost chiar pe gustul meu, pentru ca ma cam asteptam la alt gen de carte. Si, in general, nu sunt un fan al romanelor de genul asta.

De fapt cartea Vegetal nu este o lucrarea rea, nu m-a sacait ceva anume, dar coperta si comentariile de pe ea mi-au construit alte asteptari. Speram sa am parte de o adevarat confruntare intre personaje si existentele vegetale, dar a trebuit sa ma multumesc cu o calatorie pseudo-initiatica. Sau ceva pe acolo. Totul culminand cu un final mai mult sugerat decat definit in mod clar.

Rau nu ar fi facut sa avem si mai multe detalii despre cum si de ce au aparut organismele vegetale invadatoare. Dar scriitorii se concentreaza in special pe constructia personajelor, scotand in evidenta trairile si atmosfera apocaliptica deosebita, ce-si lasa amprenta asupra fiecarui cadru.

Viitorul post apocaliptic al vietii la tara este intr-adevar o gaselnita interesanta si, cu siguranta, pe gustul cititorilor de mainstream.

Eu am cautat acel ceva gata sa ma surprinda, nu neaparat sens-ul of wonder, dar macar un declick in evolutia evenimentelor, un personaj surpriza, o interventie “divina“, orice. Insa actiunea are o evolutie prea cuminte, prea subjugata planului psihologic.

Tinand cont ca sunt doi scriitori, cu o imaginatie bogata, de care m-am convins de-a lungul timpul, speram la ceva mai… elaborat.

Pe Goodreads i-am dat doua stele din cinci si am afirmat ca voi incerca si in viitor lucrarile celor doi autori in tandem, daca va mai fi cazul. Insa, in general, restul cititorilor care au parcurs-o pina acum erau destul de entuziasmati, lucru evident si din notarea oferita.

Si tot legat de Goodreads, recent am luat hotararea sa trec si eu pe limba engleza, la parerile despre volumele pe care le citesc in aceasta limba. Si asta pentru ca am fost surprins sa constat ca am primit un like de la unul dintre scriitorii de fantasy preferati. Nu exista lucru care sa ma bucure mai tare in planul asta.. Pacat ca textul era tot in limba romana si nu prea a inteles el mare lucru. Nu cred ca gresesc cind spun ca Goodreads este o platforma extraordinara pentru cititori, dar si pentru scriitori deopotriva.

Un paradox interesant mentinut de de acelasi Goodreads este ca poti avea acelasi gusturi cu scriitori care nu ti-au placut cum scriu. Da, e foarte… ciudat. Mie mi s-a intamplat cu Mark Lawrence si Zachary Jernigan, ale caror scrieri nu m-au inspirat, insa le urmaresc cu interes orice articol despre cele mai recente volume citite.

E interesant de urmarit in ce fel va mai evolua pe viitor aplicatia, insa certitudinea ca este una foarte reusita nu cred ca va fi inlaturata vreodata.

3 Comments

 1. Mie Goodreads, datorita faptului ca link-ul recenziile merge automat pe Twitter, mi-a oferit o multime de discutii interesante cu autorii si fanii lor pe aceasta platforma de socializare.

  O alta senzatie faina este atunci cand esti printre primii (uneori chiar primul sau al doilea) care scriu o recenzie sau dau nota unei carti aparute afara.

 2. La Twitter inca nu am ajuns :D… Poate imi fac cont si acolo…

  Oricum Tie trebuie sa-ti multumesc pentru Goodreads, ca singur nu cred ca il abordam prea curind 😀

  Inca nu am reusit performanta de a scrie despre o carte din afara primul. Despre ceva carti romanesti, da, eu le-am urcat in biblioteca Goodreads, dar nu e aceeasi situatia ca la cele in engleza.

  Si nici aceeasi senzatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu