Academic Exercises – K. J. Parker

Academic_Exercises_by_K_J_ParkerAcademic Exercises este primul volum de proza scurta a lui Parker si cuprinde un numar de 10 povestiri,  dintre care, doua au fost rasplatite cu World Fantasy Award, A Small Price to Pay for Birdsong (2012) si Let Maps to Others (2013). Majoritatea povestirilor si cele trei eseuri prezente au fost publicate initial in Subterranean Online, cu foarte mici exceptii. Aceste eseuri sunt intitulate On Sieges, Cutting Edge Technology, si Rich Men’s Skins. Eseuri ce cuprind informatii stufoase despre asedii, sabii si armuri.

Am mai avut contact cu romanele lui Parker si citisem ultima lucrare din volum, Blue and Gold, dar nu m-am asteptat ca povestirile sa aiba un impact asa de puternic asupra mea.

Desi nu este neaparat evident sau nu trebuie sa tii cont, in general, intamplarile se desfasoara cam in acelasi univers fictiv, doar ca acestea sunt localizate in zone diferite ale hartii, dar cam pe acelasi Glob.

Un punct forte al acestora este ca autorul isi pastreaza acelasi cinism si spirit ironic, intalnit cel putin in doua dintre lucrarile ce i le-am citit, seria The Engineer (Devices and Desires (2005), Evil for Evil (2006), The Escapement (2007)) si romanul, The Hammer (2011). Personajele sale variaza ca si statura sociala, de la Regi de Imperii pina la pungasi ordinari, Academicieni ai muzicii sau istorici talentati, inventatori sau chiar si practicanti ai stiintelor spranaturale.

Interesant este ca lumea lui K. J. Parker este una cu influente medievale, si, cel putin in aceasta serie de povestiri, accentul este pus mai putin pe tehnologie sau inventie, pe masinariile de razboi si rolul acestora asupra evolutiei societatii (cum era in cele doua lucrari parcurse), si mai degraba asupra firii si a caracterului dual si complex al fiintei umane.

In lumea lui Parker magia nu este considerata a fi un element supranatural, ci, chiar si practicantii acestei Arte, vorbesc despre aceste aptitudini ca fiind un set de abilitati ce se deprind in urma unui studiu mental riguros. Adevarul, insa, este undeva la mijloc.

Sistemul magic al lui Parker este naucitor de simplu si se bazeaza mai ales pe un psihic uman solid si pe antrenament si studiu cat cuprinde. Totul la o scoala specializata din Imperiu.

Subiectul fiecarei povestiri merita sa fie descoperit de catre fiecare in parte, eu nu am citit nicio recenzie inainte, pentru un impact cat mai natural si mai puternic.

Nu stiu exact care dintre cele doua forme, povestirea sau romanul, este mai greu de scris, insa lucrarea de fata mi-l confirma pe Parker ca un autor surprinzator, original si inspirat pe proza scurta. Nicuna dintre povestiri nu mi-a fost greu de parcurs, subiectele tuturor sunt alese cu atentie si la fel de metodic puse pe hartie.

Poate romanele nu se ridica la aceeasi inaltime si sunt discutabile ca si evolutie si tipologii umane, insa pe textele sale scurte, Parker e Fantastic de Inspirat.

Pentru mine, volumul de fata este de 5 stele din 5.

2 Comments

  1. Lumea din Academic Exercises mi se pare inspirata din Bizant.

  2. Asa-i ca-s extraordinare. Nu am citit Academic Exercises, dar am citit majoritatea povestirilor atunci cand au aparut in Subterranean Magazine si aproape toate s-au gasit printre nominalizarile mele la Hugo in anii respectivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu