Bizaroproze – Flavius Ardelean

Coperta_bizaroproze_a.r.-deleanu1-392x652In primul rand am constatat ca volumul de fata este mai scurt ca si intindere ca Acluofobia. 263 de pagini are Acluofobia si 170, Bizaroproze.

Din ochi pare o diferenta mai mare ca-n realitate.

Totusi ca si numar de povestiri Bizaroproze are noua iar precedentul, zece. Interesant este ca in Acluofobia editia a doua (asa am primit eu) este prezenta si o povestire bonus din volumul de fata. Adaugata probabil la aceasta editie. Plus ca are scris pe coperta ca a fost recompensata si cu Premiul Vladimir Colin ed VI-a, pentru proza scurta fantastica si premiul Tiuk! 2013 categoria Bizaroproze. De Acluofobia zic.

Ca si dimensiuni ambele volume sunt la fel ca paperback-urile deja vechii colectii (clasice) de la Nemira.

Daca primul volum de povestiri avea recomandarea lui Mircea Pricajan, de aceasta data pe coperta patru sunt enumerate doar volumele precedente semnate de A.R. Deleanu.

Bizaroproze mai are si o bulina rosie cu un 18+ pe aceeasi coperta patru. Inspirata avand in vedere continul volumului. Nu cred ca vreun scriitor roman a mai scris asa ceva pina acum. Si la acelasi nivel.

Textele din aceasta colectie (dupa cum e si normal- avand in vedere diferenta de volum-) sunt ceva mai scurte ca intindere, dar nu neaparat lipsite de aceeasi intensitate si originalitate surprinzatoare a ideilor. Sa ne fie clar, volumele lui Flavius Ardelean (A.R. Deleanu) nu sunt chiar pentru oricine.

M-am bucurat ca s-a pastrat aceeasi starea de angoasa si de necunoscut, imbinandu-se cu succes temele horror cu diverse alte ramuri rezultand un amalgam foarte inteligent de proze.

Textele de fata parca mi s-au parut mai socante si ceva mai macabre decat in volumul anterior.

Daca si Cătălin BADEA-GHERACOSTEA a apreciat ca Bizaroproze este un volum reusit si colaborat cu premiile luate( pina la urma prea multe nici nu sunt pe ramura asta) rezulta ca editura Herg Benet nu publica doar umpluturi. Cel putin nu e cazul autorului de fata. De restul nu-mi pot da cu parerea.

Despre Acluofobia am scris aici.

Si la Flavius Ardelean am intalnit un text cu unul de o ia razna si ucide tot cartierul, dar tinand cont valoarea ideilor si maiestria punerii lor pe hartie “ii iert “acest “derapaj” .

Majoritatea povestilor pot sta la loc de cinste intr-o antologie horror de afara si va asigur ca nici nu ai spune ca are autor roman.

O alta idee originala este si plasarea inaintea fiecarui text a unui desen sugestiv pentru actiunea fiecaruia dintre ele.

In legatura cu schimbarea de nume, cred ca pseudonimul dorea sa transmita ca e vorba de ARDeleanu (si nu stia cum vor fi primite lucrarile sale) iar la volumul de fata a ajuns la maturitatea si succesul necesar cat sa-si semneze cu propriul nume lucrarile.

Per total Bizaroproze s-a ridicat la inaltimea asteptarilor si as minti daca as spune ca nu astept cu nerabdare urmatorul volumul semnat Flavius Ardelean.

2 Comments

  1. Pingback: Săptămîna SF&F: 29 martie – 4 aprilie 2015 | Galileo Online

  2. Pingback: Scârba sfântului cu sfoară roșie – Flavius Ardelean | Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu