The Best Horror of the Year, Volume six – Ellen Datlow

volume six

“Apports” by Stephen Bacon (Black Static, #36) Spiritul unui copil il bantuie pe ucigasul sau. Slabut.

“Mr. Splitfoot” by Dale Bailey (Queen Victoria’s Book of Spells, eds. Ellen Datlow & Terri Windling, Tor Books) Bla, bla…Plictisitor.

“The Good Husband” by Nathan Ballingrud (North American Lake Monsters, Small Beer Press) Prima povestire prezenta si in antologia Paulei Guran (The Year’s Best Dark Fantasy & Horror, 2014 Edition) citita recent (am scris pe Goodreads cateva impresii despre ea) si care mi-a placut. Atunci.

“The Tiger” by Nina Allan (Terror Tales of London, ed. Paul Finch, Gray Friar Press). Am auzit cate ceva despe autoare, dar nu m-a dat peste cap povestirea.

“The House on Cobb Street” by Lynda E. Rucker (Nightmare, June 2013) UFfff!

The Soul in the Bell Jar” by K.J. Kabza (The Magazine of Fantasy & Science Fiction, November/December 2013). A doua povestire prezenta si in cealalta Antologie si care mi-a placut. Nenorocul lui Datlow ca acolo am citit-o prima oara.

“Call Out” by Stephen Toase (Innsmouth Magazine, #12). Si asa mai vedem ce creaturi mai nasc oile pe la tara.

“That Tiny Flutter of the Heart I Used to Call Love” by Robert Shearman (Psycho-Mania!, ed. Stephen Jones, Constable & Robinson) Asa si asa. Era si dincolo.

“Bones of Crow” by Ray Cluley (Black Static, #37) Mmm, nimic extraordinar.

“Introduction to the Body in Fairy Tales” by Jeannine Hall Gailey (Phantom Drift, #3). Fuuu!

“The Fox” by Conrad Williams (This is Horror chapbook). Fuuu, iar!

“The Tin House” by Simon Clark (Shadow Masters, ed. Jeani Rector, Imajin Books). Asa si asa. familia unui comerciant englez care a facut avere din comertul de sclavi ascunde un secret cutremurator.

“Stemming the Tide” by Simon Strantzas (Dead North, ed. Silvia Moreno-Garcia, Exile Editions) MMMmm, asa si asa. Zombie vin dinspre mare.

“The Anatomist’s Mnemonic” by Priya Sharma (Black Static, #32). URASC povestirile despre criminali. NU vad NIMIC horror in ele. Unu are o obsesie pentru maini si prin urmare le cioparteste pe doua artiste sa faca schimb de membre.

“The Monster Makers” by Steve Rasnic Tem (Black Static, #35) NU a fost rea. Niste copii pot transforma in creaturi, nu prea placute, orice om pe care li se pune pata.

“The Only Ending We Have” by Kim Newman (Psycho-Mania!, ed. Stephen Jones, Constable & Robinson) Nu am avut rabdare sa o citesc si are… multe… multe… pagini!

“The Dog’s Paw” by Derek Künsken (Chilling Tales: In Words, Alas, Drown I, ed. Michael Kelly, EDGE Science Fiction and Fantasy Publishing). Pfuu!!! O combinatie intre fantastic si uciderea unei fete musulmane cu pietre. DEZAMAGITOR subiect. MAI RAU NU SE POATE!

“Fine in the Fire” by Lee Thomas (Like Light For Flies, Lethe Press) Mai mult fantastica decat horror. NImic special.

“Majorlena” by Jane Jakeman (Supernatural Tales, #24) Scurta, dar mai buna decat multe de aici. Teatrele de razboi din diferitele zone fierbinti ale Globului pot fi martore la aparitia unor creaturi misterioase si stravechi.

“The Withering” by Tim Casson (Black Static, #32) Frumusica. Intr-o atmosfera gotica, o detectiva ce se foloseste de mijloace mai neconventionale incearca sa rezolve o crima misterioasa.

“Down to a Sunless Sea” by Neil Gaiman (The Guardian.com) Scurta, dar ok. NU e “wow”.

“Jaws of Saturn” by Laird Barron (The Beautiful Thing That Awaits Us All, Night Shade Books). In sfarsit ceva mai intens. Un cuplu se afla sub influenta unui mag “negru”(warlock in text) si trece prin tot felul de situatii incredibile, ce le testeaza sanatatea mintala.

“Halfway Home” by Linda Nagata (Nightmare, September 2013) Mai mult povestire de suspans, decat horor.

The Same Deep Waters as You” by Brian Hodge (Weirder Shadows Over Innsmouth, ed. Stephen Jones, Fedogan & Bremer). Text de inspiratie Lovecraftiana. Foarte bine gindit si realizat.

Daca e sa tin cont ca doua dintre cele mai bune povestiri le-am citit si in The Year’s Best Dark Fantasy & Horror, 2014 Edition de Paula Guran si de fapt doar alte doua texte mi-au placut foarte mult, procentul lucrarilor speciale si reusite nu este unul foarte imbucurator pentru Antologia de fata. Daca ar fi sa le analizez pe cele doua noi observ ca ambele sunt prezente in lucrari cu tematica Lovecraftiana, desi in “Call out”  acest curent nu este chiar asa de evident si as trage concluzia ca lucrarile tematice de acest gen publica, cel putin pentru mine, textele mai interesante . Sau au publicat in 2014.

O alta observatie ar fi ca urasc povestirile si oamenii care gasesc de cuvinta ca  actiunile celor cu afectiuni psihice si tendinte criminale pot fi incadrate la categoria de horror. Eu as spune ca e mai degraba o boala sau o deviatie si nu un caz de pus intr-o Antologie horror. Sunt foarte iritat cand se intampla asa si imi creeaza frustrare si antipatie fata de Antologator. Mai ales cand vad ca se intampla din ce in ce mai des.

Cam inegale ca si valoare antologiile de genul asta din ultima vreme. Chiar daca in final e o chestie de gusturi cred ca dreptatea e de partea mea.

2 stele din 5.

PS: Am uitat sa zic un pic despre cele doua povestiri prezente si “dincolo”.

The Good Husband – Nathan Ballingrud (In care sotia se sinucide si el nu intervine, pentru ca ea sa se trezeasca ca un fel de zombie si sa-i dea mustrari de constiinta sotului dornic de un “nou” inceput)

The soul in the jar – KJ Kabza (O fetita este trimisa pachet la conacul unchiului ce se ocupa de niste experimente nu tocmai ortodoxe)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu