Recenzii postdoctorale: 3 confirmări

Peter Watts – Echopraxia

Tor, 2014, 384 pag.

EchopraxiaLumea mă întreabă cum este Echopraxia faţă de Blindsight, romanul al cărui continuare este. În primul rând Echopraxia nu este cu adevărat continuarea lui Blindsight, pentru că întâmplările din el se petrec mai mult sau mai puţin în acelaşi timp cu cele din primul volum. Practic Blindsight este centrată pe expediţia trimisă să investigheze anomalia extraterestră detectată în Sistemul Solar. Din această expediţie face parte, pe lângă un vampir sau o minte formată din patru personalităţi, şi Siri Keeton, un „sintezist” şi naratorul cărţii, care scrie „scrisori” tatălui său rămas pe Pământ, colonelul Moore, personajul central al nuvelei The Colonel şi unul dintre personajele secundare din Echopraxia şi care citeşte obsedat mesajele ce vin de la fiul său. Astfel în Echopraxia ni se prezintă ce se întâmplă pe Pământ în timpul evenimentelor dramatice din Blindsight, pentru ca apoi să însoţim o altă expediţie pornită pe urmele celei dintâi. Dar pe lângă faptul că nu sunt unul în continuarea celuilalt, cele două romane diferă foarte mult. În Blindsight aveam parte de o prezentare clasică a temei primului contact, cu o aceeaşi structură ca şi cea din Întâlnire cu Rama, de exemplu, dar prezentată prin prisma unui viitor foarte „hard-SF” şi foarte plauzibil. În Echopraxia însă, expediția este formată din multe facţiuni postumane fiecare cu agenda ei proprie şi la fel de greu de descifrat pentru cititor, iar acţiunea este non-stop, de la începutul pe Pământ în care avem  parte de un conflict între vampiri, zombi şi călugări „bicamerali”, care formează o minte colectivă şi până la conflictul cu străinul şi mai străin decât post-umanii. În ceea ce aseamănă cele două romane este atenţia cu care Peter Watts creează un viitor cât mai plauzibil cu putinţă. Astfel, autorul canadian foloseşte peste 170 de lucrări ştiinţifice pentru a schimba radical fiecare colţ al prezentului într-un viitor extrem de straniu, dar şi de plauzibil. Iar cărţile lui Watts sunt greu de lecturat şi foarte dense tocmai pentru că ceea ce citim este cu adevărat un viitor şi nu doar lumea actuală cu câteva schimbări mai mici sau mai mari. În final, da, Echopraxia este la fel de reuşită ca şi Blindsight, dar reuşitele sunt puţin diferite de ceea ce face primul volum. Abia aştept concluzia astei trilogii, care va reuni cele două fire narative, şi care va avea un final, promite Watts, mai puţin pesimist decât primele două cărţi.

Prepare for a different kind of singularity in this follow-up to the Hugo-nominated novel Blindsight

It’s the eve of the twenty-second century: a world where the dearly departed send postcards back from Heaven and evangelicals make scientific breakthroughs by speaking in tongues; where genetically engineered vampires solve problems intractable to baseline humans and soldiers come with zombie switches that shut off self-awareness during combat. And it’s all under surveillance by an alien presence that refuses to show itself.

Daniel Bruks is a living fossil: a field biologist in a world where biology has turned computational, a cat’s-paw used by terrorists to kill thousands. Taking refuge in the Oregon desert, he’s turned his back on a humanity that shatters into strange new subspecies with every heartbeat. But he awakens one night to find himself at the center of a storm that will turn all of history inside-out.

Now he’s trapped on a ship bound for the center of the solar system. To his left is a grief-stricken soldier, obsessed by whispered messages from a dead son. To his right is a pilot who hasn’t yet found the man she’s sworn to kill on sight. A vampire and its entourage of zombie bodyguards lurk in the shadows behind. And dead ahead, a handful of rapture-stricken monks takes them all to a meeting with something they will only call “The Angels of the Asteroids.”

Their pilgrimage brings Dan Bruks, the fossil man, face-to-face with the biggest evolutionary breakpoint since the origin of thought itself.

John Scalzi – Lock In

Tor, 2014, 337 pag.

LockInScalziNu pot să spun că sunt un fan al lui John Scalzi pentru că am avut probleme cu multe dintre romanele lui, dar aştept mai mereu cu interes să văd ce mai scrie autorul american. Iar universul Lock In a fost o surpriză plăcută începând cu coperta, trecând prin nuvelă şi ajungând la roman. Nuvela „Unlocked: An Oral History of Haden’s Syndrome” publicată pe Tor.com, şi care chiar trebuie citită înainte de Lock In, ne prezintă într-un stil de documentar asemănător cu cel din World War Z, istoria sindromul Haden. Acest sindrom este consecinţa unui nou virus foarte contagios care la 95% din oameni nu produce decât febră şi dureri de cap. La 4% determină o meningită care se vindecă fără urmări, dar la 1% această meningită îi lasă pe pacienţi „blocaţi” în totalitate în propriile corpuri, ei neputând mişca nici un fel de muşchi. Din cauză că aceşti oameni devin o mare problemă pentru guvernele ţărilor în care trăiesc, acestea investesc foarte mult în cercetarea medicală, venind apoi cu două soluţii, amândouă folosindu-se de implantarea unui microcip în creierele victimelor. Prima este crearea unui spaţiu virtual la care doar cei cu sindrom Haden au acces, spaţiu care prin intermediul avatarurilor, le permite să socializeze şi să interacţioneze. A doua tehnologie este construcţia unor roboţi umanoizi pe care cei „blocaţi” îi pot controla de la distanţă, şi astfel pot trăi relativ normal în societate. Unul dintre aceşti „blocaţi” este şi personajul central din Lock In, care prin intermediul unui robot acţionat de la distanţă, devine detectiv de poliţie. Însă una dintre consecinţele acestor tehnologii este şi faptul că prin intermediul microcipurilor pot fi controlate nu doar corpurile roboţilor, ci chiar corpurile altor fiinţe umane şi astfel „blocaţii” pot pentru anumite perioade de timp să deţină un corp complet funcţional.

Scalzi explorează foarte bine atât în nuvelă, cât şi în roman care ar fi consecinţele unui astfel de sindrom şi ale tehnologiilor care-l vor urma. Romanul are în centru o poveste poliţistă, o crimă aparent inexplicabilă care riscă să răstoarne echilibrul fragil dintre „blocaţi” şi oamenii obişnuiţi. Misterul poliţist nu are nimic ieşit din comun, dar umorul reuşit şi lumea foarte bine creionată, fac din Lock In cel mai roman al lui John Scalzi.

Fifteen years from now, a new virus sweeps the globe. 95% of those afflicted experience nothing worse than fever and headaches. Four percent suffer acute meningitis, creating the largest medical crisis in history. And one percent find themselves “locked in”—fully awake and aware, but unable to move or respond to stimulus.

One per cent doesn’t seem like a lot. But in the United States, that’s 1.7 million people “locked in”…including the President’s wife and daughter.

Spurred by grief and the sheer magnitude of the suffering, America undertakes a massive scientific initiative. Nothing can restore the ability to control their own bodies to the locked in. But then two new technologies emerge. One is a virtual-reality environment, “The Agora,” in which the locked-in can interact with other humans, both locked-in and not. The other is the discovery that a few rare individuals have brains that are receptive to being controlled by others, meaning that from time to time, those who are locked in can “ride” these people and use their bodies as if they were their own.

This skill is quickly regulated, licensed, bonded, and controlled. Nothing can go wrong. Certainly nobody would be tempted to misuse it, for murder, for political power, or worse….

Lavie Tidhar – A Man Lies Dreaming

Hodder & Stoughton, 2014, 288 pag.

A Man Lies DreamingDacă în Osama, Tidhar a abordat teme atentatelor din 11 septembrie, în The Violent Century pe care a conflictelor din secolul XX, A Man Lies Dreaming, cel mai tulburător roman pe care l-am citit în 2014,  se ocupă de o altă temă grea şi anume cea a holocaustului. Astfel, autorul israelian imaginează o istorie alternativă în care Hitler a fost dat jos de la conducerea Germaniei  de către comunişti, a fugit în Marea Britanie şi-şi câştigă traiul ca detectiv particular. Hitler din A Man Lies Dreaming este un personaj teribil de interesant, pe care ajungi să-l însoţeşti cu o fascinaţie aproape morbidă prin peregrinările lui prin lumea subterană a Londrei şi prin gândurile şi comentariile lui pline de ură faţă de comunişti sau evrei, pline de nevoi sexuale ciudate. Dar în acelaşi timp, Tidhar reuşeşte să creeze un personaj cu o textură foarte bogată, de care uneori ţi-e milă, alteori de îngrozeşte, şi nu de puţine ori vrei să reuşeaşcă în încercarea de a-şi descâlcii afacerile şi viaţa. Însă situaţia nu este atât de simplă pentru că aceste capitole cu Hitler la Londra par imaginate de un fost scriitor evreu de romane pulp, actualmente închis într-un lagăr de concentrare. Este evident că holocaustul trebuie readus mereu în mintea noilor generaţii pentru ca durerea şi avertismentele să rămână mereu proaspete în minţilor oamenilor. Marele merit al lui Lavie Tidhar este că reuşeşte să aducă o perspectivă nouă asupra unei teme ce părea epuizată prin scrierea fără menajamente a unui roman greu de digerat, însă foarte necesar.

Deep in the heart of history’s most infamous concentration camp, a man lies dreaming. His name is Shomer, and before the war he was a pulp fiction author. Now, to escape the brutal reality of life in Auschwitz, Shomer spends his nights imagining another world – a world where a disgraced former dictator now known only as Wolf ekes out a miserable existence as a low-rent PI in London’s grimiest streets.

An extraordinary story of revenge and redemption, A Man Lies Dreaming is the unforgettable testament to the power of imagination.

2 Comments

  1. N-am reusit cu Echopraxia. Pe cat de mult mi-a placut Blindsight pe atat de greu m-am descurcat cu “continuarea”. Am terminat-o in cele din urma ca pe un polonic de ulei de peste si desi au trecut 2 luni de atunci tot nu vad nici un beneficiu. Poate-mi fac curaj sa o mai reiau, de data asta cu caietul de notite alaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu