Sarah Lotz – The Three

The ThreeSarah Lotz face parte alături de Lauren Beukes şi Charlie Human, dintr-un extraordinar grup de scriitori de literatură speculativă sud-africani, care au luat cu asalt în ultimii ani piaţa de carte de limbă engleză. Printre multele lucruri pe care le face, Lotz este jumătate din SL Grey (cealaltă jumătate reprezentând-o Louis Greenberg), poate cel mai interesant autor de horror apărut în ultima perioadă şi alături de fiica ei, Savannah, scrie o serie YA cu zombi, sub pseudonimul Lily Herne.

The Three, a fost achiziţionat pentru o sumă uriaşă de către editura britanică Hodder & Stoughton, doar pe baza unui fragment, care a declanşat acum câţiva ani în timpul Târgului de Carte de la Frankfurt, o licitaţie încinsă. Acest lucru cred că spune multe despre cât de impresionant este acest roman şi despre încrederea pe care o au editorii în el.

The Three are ca şi eveniment central prăbuşirea concomitentă, în colţuri diferite ale lumii, a patru avioane. Toţi pasagerii sunt ucişi pe loc, în afară de trei copii (posibil patru), care scapă ca prin minune cu doar cu câteva zgârieturi, şi de o americancă, Pam, ce moare la câteva minute după prăbuşirea avionului japonez în care călătoarea, în pădurea Aokigahara, locul în care anual se sinucid sute de japonezi, nu înainte însă de a înregistra câteva cuvinte terifiante şi misterioase despre ceea ce vede în jurul ei. Cursa americană s-a prăbuşit în mlaştinile din Florida, cea britanică în Oceanul Atlantic, iar cea sud-africană peste o suburbie săracă în care trăiesc sute de mii de oameni.

Cele patru accidente simultane declanşează o panică globală ce naşte zeci de teorii, de la atacuri teroriste şi până la intervenţia extratereştrilor. Oficialităţile lucrează împreună pentru a face lumină, dar explicaţiile întârzie să apară. În acelaşi timp, cei trei copii par a avea tulburătoare probleme de comportament, puse pe baza experienţelor traumatizante pe care aceştia le-au trăit. Însă atenţia permanentă cu care sunt urmăriţi copiii, se transformă în ceva mult mai periculos în momentul în care un carismatic pastor evanghelic insistă că ei sunt trei dintre cei patru Călăreţi ai Apocalipsei. Astfel, copiii sunt forțați să se ascundă, dar cum comportamentul lor devine tot mai îngrijorător, chiar și cei care au grijă de ei încep să pună la îndoială supraviețuirea lor miraculoasă.

The Three 1

The Three semănă mult în ceea ce vrea să facă cu debutul lui James Smythe în The Testimony. Ca şi romanul britanicului, The Three pune omenirea faţă în faţă cu un eveniment inexplicabil, care o va împărţi între cei care încearcă să găsească explicaţii ştiinţifice, fantastice sau religioase. Şi tot la fel ca şi The Testimony, romanul lui Sarah Lotz urmăreşte foarte multe personaje, oferindu-ne perspectivele lor în timpul şi după cele patru accidente aviatice. Însă spre diferenţă de carte lui Smythe, The Three este structural mult mai curajos şi mai interesant, fiind scrisă ca o carte de non-ficţiune în care au fost adunate de autorul ei, Elspeth Martin, interviuri pe Skype, investigaţii, extrase din alte cărţi, biografii, transcrieri ale unor înregistrări audio, email-uri, convorbiri de pe reţele de socializare, toate despre evenimentele dramatice sau despre personajele care au avut direct sau indirect legături cu ele.

The Three este unul dintre cele mai înfricoşătoare şi tulburătoare cărţi pe care le-am citit vreodată. Sigur, o anumită explorare a copilăriei este întotdeauna extrem de sinistră (lucru demonstrat de Joe Hill în extraordinarul NOS4A2), iar The Three are din plin astfel de perspective. Însă înainte de toate, şi mai înfricoşător este cum iraţionalul se poate transforma în fundamentalism religios, cum acesta este folosit de oameni dornici de putere şi cum unele dintre minţile umane sunt un burete perfect pentru ca raţiunea să se transforme în fanatism.

Cred că rar se poate găsi o carte horror mai inedită şi mai inteligentă decât The Three. Felul epistolar în care este scrisă se potriveşte perfect vremurilor în care trăim şi oferă în felul acesta o mulţime de comentarii sociale şi de meditaţii metaficţionale. Însă această aparenţă de non-ficţiune nu răpeşte cu nimic din felul în care cartea îşi înfricoşează cititorii, ba mai mult, probabil că atmosfera de documentar, îi oferă o aparenţă de realitate, cum rar vă va fi dat să lecturaţi într-un roman horror. Iar sfârşitul (sau sfârşiturile, pentru că The Three se termină printr-o postfaţă, o notă a editorului, un fel de epilog şi un fel de prolog) este absolut perfect şi vă va face, lucru din nou rar pentru o carte horror, să vă gândiţi la romanul lui Sarah Lotz multe săptămâni după ce-i veţi întoarce ultima pagină.

5 Comments

  1. un carismatic ministru evanghelic? nu e cumva un pastor? 🙂

  2. Huitzilopochtli

    Eu m-as cam apuca sa o citesc dar ma tem sa nu deraieze in teme biblice pana la sfarsit.

  3. Pingback: Despre Amazon Top 20 şi filmul The Martian » Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu