A.R. Deleanu – Acluofobia

A.R.Deleanu-AcluofobiaSarbatorile Pascale recente le-am petrecut si eu in Romania si cu ocazia asta mi-am achizitionat si o serie de volume de fantasy si sf. Grosul e de la Nemira pentru ca doar acolo am gasit si autori romani si carti pe stoc, unele chiar si la oferta. Asa ca de acum incolo o sa incerc la lectura sa alternez autorii autohtoni cu cei straini

Acluofobia nu se numara printre cele achizitionate recent pentru ca pe ea am cumparat-o in format ebook de pe site-ul meu preferat Elefant.ro, unde platile electronice se fac prin Paypal si nu printr-un intermediar autohton. La caresunt silit sa introduc niste coduri de siguranta.

Cat in ceea ce priveste povestirile volumului de fata, mi-ar fi placut sa se treaca si anul la fiecare text pentru a sti si ordinea cronologica a acestora. Pentru ca intre ele sunt unele diferente sesizabile. Si doar mentiunea scrise intre 2010 si 2013 nu ajunge. FIecare povestire este insotita la final si de cate un desen, posibil, simbolic.

Plusuri, folosirea temelor, a personajelor si locatiilor autohtone si inlantuirea lor cu alte “mituri” si situatii “intunecate” de circulatie internationala.

Minusuri, impresia ca dialogurile la unele din povestiri sunt un pic fortate si necizelate. Si desi  volumul de fata mi-a lasat o impresie buna nu sunt prea pregatit sa-i incerc si romanul Imblanzitorul Apelor. Din textele volumului nu pare capabil de un debut reusit sub forma de roman. Poate ma insel. Intr-adevar are forta si abilitati ridicate la descrieri si construirea tensiunii, a situatiilor neobisnuite, dar per total, uneori, pare ca lipseste ceva. Acel ceva care sa asigure o lectura fara “obstacole”.

Trenul Umbrelor – Ce se intampla cu societatea romaneasca cind o maladie misterioasa incremeneste toata suflarea. Miroase a un pic de Lovecraft in interventiile finale, dar e un text interesant.

Scrum – Cum  gelozia ne poate purta simbetele spre un deznodamant horror.

Atunci cind nu eram – Un text dark fantasy fenomenal.

Intr-un viitor neprecizat romanii sunt inrobiti de niste fiinte ce-i folosesc pentru a-si hrani reginele gigantice. Un alt fel de Matrix.

Kilimanjaro – Un gazetar, pasionat de alpinism, este bantuit de o serie de vise ce vor avea relevanta doar spre finalul povestirii. Shamani, creaturi fantoma, serpasi si muntele Kilimanjaro. Veriga slaba, dialogul.

Max Li – Al doilea text ce emana forta si o vitalitate nebanuita, plin de stranietate si cu puternice accente new weird (sau horror?!). De remarcat ca cu cat exista mai putin dialog, cu atat iese mai bine.

Negru ca o soapta fara rost  – O interpretare originala a vietii vampirilor in societate romaneasca.

Jos in lumea lor –  Despre neste tigani si creaturile pe care le intalnesc intr-o mina blestemata. Pare un fel de film horror (de festival) american, dar cu accente autohtone.

Toma.Administrator – Un text ce mi-a adus aminte de o banda desenata de Richard Corben si text de Gerald Conway (Bookworm) publicat in Eerie Magazine. Cam aceeasi mincare de peste, insa cu diferente sesizabile. Un calator se rataceste si nimereste la un motel. Numai horror se poate numi peste ce da el acolo

Omul cu chip de cal – O povestire cam lunga, cu un final tensionat, dar scurt.

Vis cu furnici – Un batranel strange din gunoaie cu gandul la o masina a timpului.

Acluofobia a fost o surpriza placuta ce-mi dovedeste ca avem si noi talentele noastre, in materie de horror si supans, ce reusesc sa iasa la lumina spre publicare.

2 Comments

  1. Pingback: Bizaroproze – Flavius Ardelean » Cititor SF

  2. Pingback: Scârba sfântului cu sfoară roșie – Flavius Ardelean | Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu