Chris Wooding – The Ace of Skulls: A Tale of the Ketty Jay (vol. 4)

ace of skullsDin pacate aventurile steampunko-fantasy ale echipajului navetei Ketty Jay se sfarsesc cu volumul de fata. Imi vine greu sa cred ca cine va citit primul volum din seria aventurilor capitanului Frey si a echipajului sau se va lasa si nu va parcurge din scoarta-n scoarta toate cele patru romane.

Pentru mine Chris Wooding a gasit reteta perfecta pentru a ma tine conectat la evenimentele din romanele sale si reprezinta unul din exemplele bune despre cum ar trebui scrisa o carte de aventuri.

Intamplari fara sfarsit cu pirati ai aerului si lupte incinse mult deasupra norilor, artefacte cu puteri nebanuite ale unei lumi pierdute, un razboi ideologic intre practicanti ai demonologiei si opozantii ai acestui curent, Puritanii, dar ce ascund si ei un secret mortal, rase care au trait sute de ani in sclavie si teroare si sunt pe cale sa fie eliberate, altele total aliene, cu o constitutie de o agresivitate si ferocitate permanenta, comori uitate de timp, povesti de dragoste sau prietenie, presarate cu tradari, omoruri si drame, se aduna toate si se intersecteaza, intr-o serie excelenta de patru volume dedicate oricarui iubitor al genului si nu numai.

Cum nu a incasat vreun premiu pina acum, imi vine greu sa presupun ca o va face anul asta, insa daca studiati atitudinea de pe Amazon o sa vedeti ca exista o majoritate covarsitoare de comentarii pozitive pentru autor. Si  cred ca asta este cel mai imbucurator lucru. Nu spun ca premiile nu iti confera un anumit statut in breasla, insa cititorii sunt cei care-ti pun painea pe masa. Eu oricum nu-mi ghidez lecturile dupa numarul de premii stranse in desaga asa ca nu ma deranjeaza deloc aspectul asta.

Este clar ca nu e vorba un nou Philip K. Dick sau vreun pui de Asimov, si nici nu afirm  ca Wooding a inventat o noua reteta, insa el reuseste sa convinga prin stilul sau propriu si personal, ce da viata cu talent unor imagini si intamplari cu adevarat fermecatoare.

Din cele patru volume, doar numarul doi, The Black Lung Captain l-am comandat de pe Amazon, iar primul, al treila, si al patrulea, le-am cumparat de pe Ebay.uk, la preturi convenabile (mai putin Ace-ul, ce este nou si la valoarea reala). Mai mult m-a facut transportul, ca au un sistem, cam timpit, de te taxeaza la fiecare volum comandat cu cam cate 3 lire transportul, chiar daca e acelasi vanzator.

Interesant este ca pe volumele astea de pe Ebay au o eticheta prin care se spune ca sunt retrase din librarii si, unele, mai sunt si invelite intr-o coperta transparenta. In rest se prezinta super bine.

Trei volume le am in formatul paperback mare de 23 cm, si doar Retribution Falls-ul nu l-am gasit decat in format paperback de 19 cm.

In afara de cele patru de la editura Gollancz am gasit in principala librarie din Tirana si Retribution Falls-ul  in format paperback (volum aflat pe lista larga de nominalizari de la Arthur C. Clarke Award din 2009) de la editura Indigo (un imprint Orion Books). Si desi este mai saracacios din punct de vedere vizual nu am stat pe ganduri si l-am luat. La momentul respectiv nu descoperisem Ebay-ul ca alternativa pentru cumparaturi online.

Primele doua volume au un  design de cotor uniform, apoi la ultimele doua. formatul se schimba. Deci si pe afara se mai practica chestii de genul asta.

All good things come to an end. And this is it: the last stand of the Ketty Jay and her intrepid crew.

They’ve been shot down, set up, double-crossed and ripped off. They’ve stolen priceless treasures, destroyed a ten-thousand-year-old Azryx city and sort-of-accidentally blew up the son of the Archduke. Now they’ve gone and started a civil war. This time, they’re really in trouble.

As Vardia descends into chaos, Captain Frey is doing his best to keep his crew out of it. He’s got his mind on other things, not least the fate of Trinica Dracken. But wars have a way of dragging people in, and sooner or later they’re going to have to pick a side. It’s a choice they’ll be staking their lives on.

Cities fall and daemons rise. Old secrets are uncovered and new threats revealed.

20140323_215433

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20140323_215623

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu