Andy Weir – The Martian

384 pagini, hardcover, Crown, 11 februarie 2014 (publicată pentru prima dată în 2012)

The MartianNu este deloc uşor să scrii o carte hard science-fiction în care ştiinţa să fie extrem de riguroasă, dar care să fie în acelaşi timp extrem de accesibilă (vezi Greg Egan). Şi mai dificil este să publici o astfel de carte prin eforturi proprii, fără să te foloseşti de un editor profesionist. Şi cel mai greu este să ai succes la public cu o astfel de carte. Hard SF-ul împreună cu self-publishing nu ar trebui deloc să fie urmate de cuvinte ca şi bestseller şi aprecieri aproape unanime. Faptul că toate acestea se pot spune despre The Martian de Andy Weir, dovedesc cât de specială este această carte. Eu nu mai ştiu un alt hardSF adevărat self-publicat, cu atât mai mult unul care să fi avut un succes destul de mare încât să fie preluat şi publicat de o editura adevărată în 2014.

S-au scris probabil sute de cărţi science-fiction inspirate din Robinson Crusoe. Şi la început pare că The Martian nu face decât să repete ceea ce s-a scris până acum: astronautul Mark Watney, printr-un concurs de împrejurări nefericite, ajunge să fie crezut mort şi părăsit de planeta Marte de ceilalţi componenţi ai celei de-a treia misiuni marţiene. Astfel Watney se vede singur pe Planeta Roşie, cu provizii şi oxigen mai mult decât insuficiente pentru ca acesta să supravieţuiască câţiva ani, până la următoare misiune marţiană. S-au mai scris multe cărţi science-fiction cu naufragiaţi. Însă toate au fost pline de extratereştrii, ştiinţe imposibile şi tehnologii fantastice. Ceea ce diferenţiază The Martian de tot ceea ce s-a scris înainte, este rigurozitatea şi plauzibilitatea ştiinţifică. Nimic din ceea ce face Watney pentru a supravieţui nu este imposibil din  punctul de vedere al ştiinţei acestor ani. Şi asta apropie extrem de mult cititorii atât de personajul principal, cât şi de carte. Ajută la acest lucru şi faptul că e scrisă sub forma unui jurnal audio cu tonul unui personaj din zilele noastre, care pe lângă că este biologul şi inginerul expediţiei, este şi amuzant, îngrozit, ironic, speriat, fan al filmelor şi serialelor science-fiction, adică foarte, foarte uman.

The Martian by Andy Weir 2The Martian nu este o carte în care stilul şi proza să conteze în vreun fel. Lipsesc şi momentele de extaz literar ca şi celebra urmă pe care o găseşte Robinson Crusoe în nisip. Însă tocmai acest nonconformism literar al romanului şi acest personaj, prea puţin construit ca şi un personaj literar, dar cu toate astea interesant, face ca cititorii cărţii să se poată identifica cu el şi să ajungă să se simtă grozav alături de el, în timp ce rezolvă împreună o droaie de probleme ştiinţifice.

A fost minunat să redescopăr şi să recapitulez matematica, fizica, biologia, astronomia sau chimia pe care am făcut-o la şcoală, în liceu şi facultate, alături de Mark Watney şi de lupta lui pentru supravieţuire. Mi-aş dori ca acest roman să fie predat la şcoală un semestru întreg, în locul tuturor materiilor pe care le-am enumerat mai sus. Cred că elevii ar învăţa cu o astfel de carte cu adevărat să iubească ştiinţa pentru că-ţi arată cum totul este legat în univers, cum fiecare operaţiune matematică, lege fizică, legătură chimică, proces biologic sau orbită astronomică, sunt legate nu numai între ele, ci participă în fiecare fracţiune de secundă la buna funcţionare, atât a universului şi naturii, cât şi a corpurilor şi gândirii umane.

Unul dintre motivele pentru care mi-a plăcut atât de mult The Martian a fost cu siguranţă şi faptul că am ascultat-o ca şi carte audio, un format extrem de potrivit pentru tonul şi stilul cărţii, după cum se vede din mostră de mai jos.

Andy Weir vorbeşte despre scrierea lui The Martian pe blogul lui Scalzi.

6 Comments

  1. Ua! E tare sa stii/deduci ce inseamna MMU, EVA, MDV, MAV fara sa ti se explice. Am citit-o in doua zile. Ultima carte la care am galopat asa a fost Outpost de Adam Baker. Multumesc pentru recomandare!

  2. Pingback: Science-fiction bestsellers » Cititor SF

  3. De unde as putea sa o comand la un pret cat de cat decent?

    • Cea mai ieftina este varianta eletronica de pe Amazon.com care costa 12.3$. S-a scumpit de cateva luni pentru ca a fost echizitionat de o editura si a reaparut din nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu