Oscar 2014

Astăzi au fost anunţate nominalizările la premiile Oscar din 2014. M-am bucurat când am văzut că după 2009, când am avut Avatar şi District 9, şi anul acesta două filme SF au fost nominalizate la premiul pentru Cel mai bun film: Gravity şi Her. Gravity chiar are cele mai multe nominalizări şi este favorit alături de 12 Years a Slave şi American Hustle pentru câştigarea celor mai importante premii: Cel mai bun regizor şi Cel mai bun film. Iar realizatorul lui Her, extraordinarul Spike Jones, a fost pe bună dreptate nominalizat pentru Cel mai bun scenariu original.

Multă lume spune că nici Gravity, nici Her nu sunt science-fiction. Dar pentru mine, având în vedere că Gravity foloseşte spaţiul cosmic pentru a vorbi despre singurătate şi supravieţuire şi Her inteligenţa artificială pentru a ne povesti despre iubire, aceste două filme tot atât de SF pe cât sunt The Martian sau Love Minus Eighty. Până la urmă acest mod de a folosi posibilul sau viitorul, pentru a vorbi despre lumea în care trăim sau despre noi, reprezintă una dintre definiţiile science-fiction-ului.

Un alt motiv de bucurie a fost nominalizarea la cele mai importante premii a celui mai bun film american al anului The Wolf of Wall Street. Privind istoria Oscarurilor nu prea am avut speranţe că acest film, atât de dificil, va fi băgat în seamă, dar m-am înşelat, iar Academia Americană de Film a recunoscut meritele celui mai bun film din fabuloasa carieră a lui Martin Scorsese (alături de Raging Bull şi Goodfellas). Scorsese, pe care eu îl consider cel mai mare regizor în viaţă, are 71 de ani şi este mai în formă ca niciodată.

Tot motiv de bucurie a fost şi nominalizarea lui Before Midnight la premiul pentru Cel mai bun scenariu original. Before Sunrise, Before Sunset şi Before Midnight ne-au dat cea mai reuşită explorare a iubirii şi a evoluţiei unei relaţii din întreaga istorie a cinematografiei, şi scenariul a fost cea mai importantă componentă a acestei extraordinare (deocamdată) trilogii.

Tot de lăudat este şi nominalizarea celui mai bun thriller din 2013 – pelicula palestiniană Omar, la premiul pentru Cel mai bun film străin.

În rest Leonardo DiCaprio face cel mai bun rol masculin al anului, dar nu m-aş supăra nici dacă Matthew McConaughey ar câştiga. Această schimbarea radicală a carierei lui McConaughey este unică în analele filmului şi ar merită cu prisosinţă premiul pentru cel mai bun actor numai dacă ne gândim la celelalte roluri fenomenale pe care le-a făcut în ultimii trei ani: The Lincoln Lawyer, Bernie, Killer Joe, Magic Mike, Mud sau The Wolf of Wall Street.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu