King, père şi King, fils

Stephen_King,_ComiconDoctor_Sleephilljoe2NOS4A2_cover

2013 se anunţă un an special care nu apare decât foarte rar în istoria lumii literare – publicare a două dintre cele mai bune romane ale anului de către două rude – Doctor Sleep a lui Stephen King şi NOS4A2 a fiului său,  Joe Hill. Lui King Fiul i-a ieşit în 2013 cel mai bun roman de până acum şi după spusele multora, chiar cel mai reuşit roman fantastic al anului. Iar King Tatăl continuă să trăiască un al doilea vârf al carierei cu ceea ce pare a fi cea mai reuşită carte a lui din ultimii 20 de ani.

RothwellMaryShelleyFrankenstein_1818_edition_title_pagePercy_Bysshe_Shelley_by_Alfred_Clint_crop Ozymandias

1818 a mai fost aşa un an remarcabil când Mary Shelley a publicat Frankenstein şi Percy ShelleyOzymandias, deşi se poate argumenta că cei doi nu sunt rude, iar lucrarea lui Percy Shelley este doar un scurt poem. Cred că singurul an cu adevărat asemănător a fost 1847 când Charlotte Bronte a publicat Jane Eyre şi Emily Bronte Wuthering Heights.

CharlotteBronteJane_Eyre_title_pageEmilybronte_retoucheWuthering

Cât despre taţi şi fii, în 1848, anul apariţiei Damei cu Camelii a lui Dumas Fiul, Duma Tatăl era trecut deja de vârful carierei. Publicarea în 1978 de către Kingsley Amis a lui Jake’s Thing şi în acelaşi timp a romanului Succes scris de fiul acestuia – Martin Amis, poate că se apropie cel mai mult de 2013 şi de cei doi King, dar nu cred că romanele din 78 se ridică la calitatea celor de acum şi nici carierele celor doi Amis nu se asemănau atunci cu cele ale familiei King de acum: Kingsley era pe o pantă descendentă pe când Stephen creşte din nou de la un roman la altul, iar Martin abia îşi începea cariera literară adevărată, pe când Joe Hill pare că a ajuns pe culmile ei.

Kingsley_AmisJakesThingamis0081.jpg-A-300x2761SuccessAmis

5 Comments

 1. Pentru mine Doctor Sleep este cea mai asteptata carte din ultimii… nici nu mai stiu cati ani. Nici macar la 11.22.63 nu m-am bucurat atat de mult, minus frustrarea pana am pus mana pe volumul fizic. Intai in engleza, pe urma si in talmacirea de la Nemira. Acum sper sa apara si pentru Kindle, sa nu se repete cazul Joyland. Caz in care ma sacrific si o iau, ca nu mai am rabdare. De Joe Hill n-am incercat inca nimic, in afara colaborarii In the Tall Grass. Buna. Dar urmeaza sa recuperez.

  PS: buna ideea exemplelor din trecut. Poate suna nostalgic, dar mi-a starnit chef sa revin la surorile Bronte.

 2. “1818 a mai fost aşa un an remarcabil când Mary Shelly a publicat Frankenstein şi Percy Shelly – Ozymandias, deşi se poate argumenta că cei doi nu sunt rude, iar lucrarea lui Percy Shelly este doar un scurt poem”

  În primul rînd, pe cei doi îi chema Shelley, nu Shelly, și în al doilea rînd, cum dracu nu erau rude, cînd tocmai se căsătoriseră? sau dacă nu-s rude de sînge nu se pune?

  • Corectat. Mai scapa lucruri relativ neimportante, in aceste zile cand invat 10 ore pe zi cardiologie. Iar asta cu rudele e tot deformare profesionala. Medical, singurele rude importante sunt cele de sange. Oricum, ideea era ca geniul literar nu este un fenotip exprimat de o singura gena si nu se mosteneste. Ca un sot si sotie sunt scriitori nu e mai surprinzator decat ca doi medici sunt parteneri, dar e foarte rar ca doua sau mai multe rude de sange sa creeze lucrari literare de geniu. Si chiar mai remarcabil este cand acest lucru se intampla in acelasi an.

   • Să fiu rău şi să mai zic că e KinGsley Amis nu Kinsley? 🙂

    Iar scuza cu munca … iartă-mă, nu ţine.

    • Cum sa nu! In primul rand nu muncesc, ci invat, ceea ce e altceva. Si in al doilea rand mancarea de literare din numele autorilor din articolele de pe care le scriu pe blog chiar nu are nicio importanta. Nici pentru mine, nici pentru ceea ce vrea sa spuna articolul, nici pentru autori si nici pentru cartile lor. Important e sa nu fac greseli in profesie; iar greselile din ceea ce scriu despre hobby-urile mele sunt chiar bine venite, pentru ca nu ma vreau deloc perfect 🙂 Deci ideea e ca nu ma scuz, ci doar constat situatia normala din punctul meu de vedere, care a dus la acele greseli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu