Peter V. Brett – The Daylight War

The-Daylight-War-UKSi s-a dus si The Daylight War. Nenea Brett demonstreaza ca poate scrie trei carti echilibrate ca si continut una fata de cealalta, si nu lasa impresia ca unul este mai slab decat altul. E clar ca nu este exact George R.R. Martin, care, daca analizam, oricum are si el defectele lui, insa se pricepe sa dozeze si sa exploteze cat mai bine atuurile povestii sale.

Ideea este ca titlul si finalul volumului trecut te duce cu gandul ca urmeaza Razboiul cel Mare,  in care omenirea trebuie sa infrunte armatele nesfarsite ale corelings-ilor (numele vine de la The Core -centrul Pamantului-  locul de unde provin). Si ideea este ca odata la nu stim cat timp, cand are loc luna plina, scripturile vorbesc de o invazie generala a acestora. Invazie condusa la cel mai inalt nivel de printi ai mintii ce, printre alte puteri, prefera sa deguste creierele omenesti si odata cu ele au si acces la amintirile prazii. O chestie ca in filmul Warm Bodies. Ei, si acestia comunica doar telepatic unul cu altul si cu masa  demonilor de rind. Plus ca se mai si folosesc de cate un familiar, mimic ii spun ei, prin care le sunt duse la indeplinire orice ganduri/ordine.

Revenind. Mai mult de trei sferturi de volum urmareste de fapt ascensiunea la putere a sotiei lui Jardir, presupusul Deliverer, Krasian. Si cu ocazia asta sunt curios cu ce o sa inceapa volumul urmator. Pentru ca in primul a vorbit, in marea sa majoritate de Arlen, cel supranumit The Painted Man, in al doilea, de liderul Krasian, si Renna, viitoare sotie a lui Arlen, si acum, de sotia Krasianului. Totusi, la un moment dat, incep iar sa se intrepatrunda capitolele si se misca pe harta, de la un personaj la altul, ceva in genul  Martin, doar ca la o scala mai mica. Sunt vreo 8-9 personaje principale, asa ca nu e chiar greu de tinut pasul.

Ideea e ca multe dintre ele par personaje singeroase si crude, la prima vedere, insa cu aceste interludii mai lungi, autorul explica destul de multe din trecutul fiecaruia. Si vezi totul intr-o alta lumina.

Speram sa o intinda un pic mai mult cu demonii, insa autorul s-a cam zgarcit iar, si ne sunt oferite doar niste faramite de detalii. Astfel aflam ca printii din The Core au o curte regala cu o regina ce-si alege pentru imperechere cu atentie partenerul si face ,probabil ca in Alien, mii de oua (sau cel putin asa cred). Ca exista totusi un favorit, puternic si in varsta, dar mereu in alerta pentru postul sau, tratandu-i pe restul printilor ca posibili rivali. Ca acestia e posibil sa creasca oameni, doar pentru a le hali creierul. Si inca odata se mai bate o aluzie mica ca The Painted Man avea cunostinta de baterii sau incarcare solara, descriindu-le ca niste tehnologii ale lumii demult apuse.

Personajul preferat este un negustor Krasian, uns cu toate alifiile si care face sarea si piperul volumului. El e considerat de clasa inferioara, doar pentru ca nu e in stare sa lupte cu demonii (fiecare barbat krasian e dator sa lupte in fiecare seara cu acestia), astfel Abban se foloseste de orice mijloc si ocazie pentru a le-o servi celorlalti mai sus ca el.

Nu ma asteptam sa-mi placa asa mult si volumul de fata, insa trebuie sa recunosc ca a facut o treaba buna pina acum.  Si cind observ pe wiki ca autorul are in plan si alte volume in aceeasi lume, merg pe aceeasi idee si ma intreb. Oare nu putea si Mieville sa mai exploateze un pic Lumea noului Crobuzon? Eu inteleg ca prefera arta in locul faimei, insa uitati-va la Martin care a facut un adevarat volum istoric, dar are si serial si alte celea si bani cu caruta .

Brett e luat pentru Romania, dar nu stiu de cine. As putea intreba pe blogul lui ca nu cred ca e la secret.

Hmm…Pe Amazon vad ca are si ceva comentarii negative la volum. Depinde de perspective.

Intre timp am mai citit volumul doi de Kameron Hurley, Infidel, din seria Bel Dame Apocrypha, si nu prea e de laudat si acum sunt la cel de-al treilea, Rapture. Care e o surpriza placuta pina acum.

3 Comments

  1. Seria va fi publicată la Nemira, la începutul anului 2014 va apărea prima carte, The Painted Man.

  2. yupiiii!!! chiar merita o editura buna…

  3. Mark Lawrence a zis pe Goodreads despre seria lui Brett, citez ( doar o parte din comentarii):

    “There are almost no authors I wait on. George Martin is one, Peter Brett another. I’m hooked on these books. They’re the fun, exciting, imaginative fantasy I used to love way back in the 80s, but written for the new milenium with all the additional sharpness and insights that entails.

    Brett combines a wonderful idea – the particular combination of ‘bad guys’ and magic that drives the series – with great characterisation across a broad cast.

    To deliver literary punches, to write scenes where we care who lives and who dies, takes time. Time to wind up for the blow. Time to put lives behind those name-tags, time to make the solutions to problems meaningful rather than arbitrary. Fortunately it’s time well spent. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu