China Mieville – Dial H for Hero

Screenshot_2013-05-15-22-50-01Screenshot_2013-05-15-22-49-49Screenshot_2013-05-15-22-50-07

Am vorbit despre faptul că medicina a fost principalul motiv pentru care am achiziționat o tabletă. Dar mai este un motiv – noua carte a lui China Mieville. Veți spune că Mieville nu are vreun nou roman ieșit anul acesta și aveți dreptate. Dar mai bine de un an, Mieville este autorul unei serii de bandă desenată – Dial H for Hero.

Singura carte de bandă desenată pe care am citit-o după 18 ani, a fost Watchmen pe care o consider fără probleme una dintre cele mai importante cărți din a doua jumătate a secolului XX. Nu am mai citit altceva pentru că și așa doresc să citesc mult mai multe cărți decât pot într-un an; timp de BD cu siguranță că nu mai este. Însă, aflând despre noile preocupări ale lui Mieville legate de comics-uri, m-am gândit că până la noul roman din 2014 o să intru în sevraj şi am achiziţionat primul volum, care conţine primele 6 numere.

Habar nu am ce înseamnă The New 52 a lui DC Comics și nici nu auzisem înainte de seria Dial H for Hero, însă tema ei legată de transformarea în momentul formării unui număr de telefon a unui om obișnuit în câte un super-erou, care de multe ori pare desprins din cele mai adânci coșmaruri, se potrivește ca o mănușă scriitorului englez, după cum vedeţi din capturile de mai jos:

 Screenshot_2013-05-15-22-50-52Screenshot_2013-05-15-22-51-15Screenshot_2013-05-15-22-51-44

Cum nu citesc comics-uri în mod obișnuit, nu pot să spun cum este acest Dial H for Hero faţă de altele, dar cei care se pricep spun să este interesant, este altceva şi necesită destul de multă muncă din partea cititorului. Despre acest ultim aspect pot să atest şi eu, pentru că, chiar şi obişnuit cu scrierile lui Mieville, această bandă desenată poate să fie uneori o provocare. Din păcate, probabil tocmai din cauză că intelectual sunt mult deasupra comics-urilor obişnuite, noul Dial H for Hero nu a avut vânzări grozave, lucru care i-a făcut pe cei de la DC Comics să-i întrerupă apariţia o dată cu luna august 2013.

Partea bună a acestui anunţ este că Mieville se poate concentra pe ceea ce face cel mai bine, adică scrierea de romane. Din 2008 nu s-a mai întâmplat să existe un an fără o nouă carte a lui China şi e păcat pentru că, la premiile Hugo de anul viitor de la Londra, ar fi fost singurul care putea să-i ţină piept lui Neil Gaiman (aşa vom avea un nou an previzibil).

Dial H for Hero a fost o experienţă interesantă, dar nu m-a convins deloc în privinţa comics-urilor. În primul rând, chiar dacă mi-a plăcut, nu se ridică nici măcar la înălțimea celor mai puţin reuşite scrieri ale lui Mieville. În plus, faptul că comics-urile complexe şi grele nu au şanse de supravieţuire pe piaţă, spune multe despre cele care reuşesc. Voi citi toate numerele din Dial H for Hero, dar cred că deocamdată mă voi opri aici, pentru că sunt prea multe romane de citit şi, cel puţin pentru mine, banda desenată nu se ridică la înălţimea lor. Dar dacă aveţi alte volume care credeţi că o să-mi placă nu ezitaţi să mi le recomandaţi, pentru că sunt conştient, că deşi DC Comics reprezintă o parte importantă din tot ceea ce se publică în domeniu, BD poate să fie şi altceva.

3 Comments

 1. Poti incerca Sandman (de Neil Gaiman), Y: The Last Man, Gotham Central, Fatale si The Walking Dead.

 2. Eheee…cate sunt !!!:))) chiar recent am auzit si eu ca a scris Mieville la ea si aflasem si ca va fi intrerupta.

  Concurenta e acerba si pe piata comics-urilor. In general nu prea citesc benzi de la Marvel sau DC.

  Ca abunda de super eroi care mai de care mai bengosi.

  Ai dat print screenuri direct din tableta 🙂

 3. Hi hi hi.

  Uite la ultima pagină dintre cele capturate de tine, unde ai alea două personaje, și unul e trăznit în față și strigă: Aaaa, fața mea!

  E prea pentru copii cadrul ăsta, ca o scenă de la matineul de la teatrul de păpuși, poc una peste față, au fața mea, pac și una peste picior, aoleu picioru. Și copii râd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu