Peter Heller – The Dog Stars

dogstars3De Pasti m-am “luptat” cu volumul The Dog Stars.

De fapt cu prima sa jumatate, pentru ca imediat a doua, marcata si de autor prin volumul doi, m-a prins imediat. Nu neaparat fiindca are in plus un pic de actiune, dar pina atunci s-a concentrat mai mult asupra dramei personajului principal, Hig. Care este un supravietuitor al unei pandemii puternice de gripa, nici nu mai are importanta de care, ce a ras nouazeci si ceva la suta din populatia globului. Si baiatul asta linistit de felul sau, fost aviator comercial si specializat in zborurile pe avioanele de mici dimensiuni, reuseste sa se imprieteneasca cu un alt tip (destul de) misterios, Bruce Bangley. Un fel de redneck ursuz, dar un tatic al armelor si strategiei pe care toti l-ar vrea langa ei.

Si organizandu-se un pic, Hig cu recon-ul din avion, si Bruce cu arma la sol, cei doi isi construiesc pe o mosie, undeva in munti,  un adevarat sistem de protectie care sa-i pazeasca de eventualii intrusi. Ce nu intarzie sa apara, dar fiecare provocare este inlaturata cu profesionalism, dar si cu noroc uneori, de cei doi.

Bine, Hig fiind o fire mai poetica si sa recunoastem, un om obisnuit, este macinat de aceste omoruri, dar si de drama pierderii sotiei si isi canalizeaza intreaga dragoste spre cainele sau, Jasper. Iar Bayley simtindu-l, nu pierde nicio ocazie si il cam ia in balon de fiecare data. Insa, din ce cred eu, este constient in acelasi timp ca fara Hig probabil ar lua-o razna de singuratate. Mai pe scurt, cei doi se completeaza reciproc si reusesc sa convetuiasca astfel, dupa reguli nescrise, ani buni dupa instalarea pandemiei.

In prima parte structura textului este caracterizata de propozitii scurte, si chiar foarte scurte, uneori doar cate un singur cuvint pentru a sublinia, cred, situatia delicata in care se afla cei doi si drama lui Hig.

In volumul doi se schimba un pic situatia cu nouazeci de grade. Totul o ia la vale in momentul in care Hig isi ia inima in dinti si isi da seama ca asa nu mai poate trai. Si in sfarsit volumul se anima brusc. E o jumatate a dezamagirilor, dar si a implinirilor si autorul speculeaza foarte bine aspectele astea si le balanseaza destul de reusit. Nu ofera neaparat mari raspunsuri pentru pandemie, nici nu m-ar fi interesat, ci se concentreaza exclusiv asupra eroilor sai.

Pentru mine este un postapocaliptic peste medie, unul in care cititorii pot descoperi mai mult decit o simpla poveste de supravietuire. Patru stele pe Goodreads.

O alta parere mai bine documentata aici. Volum nominalizat la Arthur C. Clarke Award 2013.

“[A] terrific debut novel . . . Recalling the bleakness of Cormac McCarthy and the trout-praising beauty of David James Duncan, The Dog Stars makes a compelling case that the wild world will survive the apocalypse just fine; it’s the humans who will have the heavy lifting.” —Bruce Barcott, Outside Magazine

“Suspenseful, full of action and hope, and a love story. . . . The book is one you’ll not soon forget.” — Kay Dyer, The Oklahoman

“Heller’s writing gives you a heartbreaking jolt, like a sudden wakening from a dream.” —Moira Macdonald, The Seattle Times

5 Comments

  1. Pana la urma sunt doua volume, adica doua tomuri? Sau e vorba de book two, adica cartea a doua/ Nu de alta, dar daca ai observat, strategia editoriala a anglo-saxonilor este sa nu publice carti pe care sa scrie vol. 1, 2 etc. Fie o publica in unul gros, fie ii pun fiecaruia un titlu separat, cu mentionarea seriei din care face parte, stii de la fantasy cum se intampla.

  2. nu,nu… romanul e organizat in partea I-a, a 2-a si a 3-a ( pe care am uitat-o). doar ca le-a numit el, book I, book II si III. si le-am transformat eu, probabil neinspirat, in volume 🙂

    plus ca pe telefon , cu Aldiko, reader special pt ebookuri, avea in jur de 200 de pagini cartea dar nu se observa.chiar deloc.

    HC-ul vad ca are pe Amazon vreo 300 si…. cam miroase a risipa de spatiu 😀

  3. Ok, o veste buna este ca nu-i groasa. Prefer apocalipticile de mici dimensiuni. Am citit The Passage de Justin Cronin si pe la jumatate am renuntat.

  4. eu nu m-am apucat de ea. se zicea pe undeva de vampiri si am evitat-o. sunt pro zombie 😀

  5. Și eu am abandonat lectura la Cronin. Am citit jumate, am făcut pauză și am constatat că am uitat tot, dar absolut tot. Și mi-a fost lene s-o iau de la capăt. The Dog Stars e subțirică, light așa. Post-apocalipsa pentru hipsteri 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu