Orrin Grey & Silvia Moreno-Garcia – Fungi (Anthology)

Fungi este o antologie publicata la un imprint mai putin renumit, Innsmouth Free Press, dar specializat pe lucrarile horror, gotice sau chiar dark fantasy. Zic asta pentru ca mai au in portofoliu volume ca: Future Lovecraft, Candle in the attic window, Historical Lovecraft, si publica chiar si o revista lunara de profil.

Sincer nu stiu cati din SUA au auzit de ea, de Romania sa nu mai zic, si in plus chiar nici eu nu mai tin minte din ce articole sau cum am ajuns la ea. Nu este in vreun top si nici nu are nume prea sonore incomponenta. In ordinea notorietatii i-as aminti pe Jeff VanderMeer, Nick Mamatas, Lavie Tidhar si Jesse Bullington. Surprinzator textul lui Jesse, scriitor la care m-am tepuit cu romanul sau The Sad Tale of the Brothers Grossbart din pricina recomandarii lui Jeff, chiar mi-a placut, si o consider una dintre cele mai bune ale antologiei. Restul textelor apartinand celor mentionati, nu nu neaparat. Jeff care chiar are romane in care Fungi-le ocupa un loc principal putea sa se strofoace mai mult. Are o povestire scurta mai mult de atmosfera si in care accentul cade mai mult pe descriere si aspectul vizual.

Sunt 22 de povestiri si o poezie in antologie si deci ai de unde alege. Eu am citit prezentarea volumului si ma asteptam, si avand in vedere trecutul editorial al imprintului, ca o sa am parte de un volum in care ciupercile o sa-i perpeleasca la foc mic pe oameni, o sa fie peisaje postapocaliptice ca in The day of the Triffids de John Wyndham, si eu o sa ma sperii de o sa-mi pice nadragii de pe mine..

Nu prea a fost chiar asa.

Sunt si texte comune pe care nu le-as fi ales sau altele, mai fericit realizate. Acestea se situeaza la limita, si demarcatia intre fantastic si realitate nu este neaparat trasata in mod constient si evident. Si ciupercile sunt pur si simplu folosite doar ca pretext pentru a transmite un mesaj sau pentru a se construi imagini de un lirism apasator. Deci nu sunt toate chiar caricaturi de texte, cum ar crede cineva la prima vedere.

Pentru ca la o asemenea tema  trebuie sa faci un efort deosebit si sa dai dovada de o imaginatie deosebita pentru a putea atinge asteptarile unui public din ce in ce mai  exigent.

Efortul lui Tidhar consta in alcatuirea unui glosar pe cateva pagini cu privire la evenimentele importante dintr-un Pamant dominat de fiinte ciuperci. Nimic deosebit aici.

 *

In His sweet truffle of a girl, de Camille Alexa un tinar indragostit porneste intr-o expeditie periculoasa, la bordul unui sumarin construit din ciuperci special crescute in laborator. Totul in numele iubirii.

*

 

 Last Bloom on the sage, Andrew Penn Romine.

Legs McGraw este o fiinta ciuperca cu tentacles squidging trails of slime across the lichen carpet si o duhoare de rotting mushrooms de-ti muta nasul si face aerul sa  thickened with  the reek of  the slaughterhouse. Legs a trait de 100 de ori mai mult decat partenerului sau uman de nelegiuri, Duke, in the sunken cities of the South Pacific si se remarca prin puterile sale telekinetice iesite din comun.

Cand Profesorii din Zohar City i-au angajat sa elibereze din mainile companiei Lemuria & Western Railroad cea mai buna minte in studiul mycoticii nu s-au asteptat sa fi o misiune asa grea. Minte, care a ramas de fapt doar un creier tinut intr-un stadiu de hibernare intr-un container special. Compania L&W si-a mobilizat cele mai bune masinarii ale sale,

the metal-clad car  looked more akin to  some sea-going vessel than a train car, with it`s rounded hull and discharge fins…The image revealed a chromatic smear of wardings  and counterspells.

Iar in ceea ce priveste paza, avem asa zisii zombie, trigger–happy Deadbeats  loiali Companii cu creierile imbibate de colonii cu fungus si convinsi ca  armele dotate cu  hellfire shot si rifles that spat green lighting like a texas space-time twister plus chitin-reinforced flesh ii vor proteja in orice situatie. E un text hibrid interesant ce combina fericit elemente de aventura cu trasaturi steampunk si evident are ca pretext lumea ciupercilor. Nu stiu daca ar avea acelasi farmec sub forma unui roman, insa ca si povestire mi-a placut.

Daca il desfaci in elemente, observi ca povestea este simpla, insa modul reusit in care se tes celelalte detalii in jurul ei, care dau de fapt si savoarea textului, fara sa simti vreun moment ca ceva bate pasul pe loc, sau ca e in neregula, ii face cinste scriitorului.

*

 

 The Pilgrims of Parthen, de Kristhoper Reisz are si el la baza o formula simpla.

Un cuplu descopera ca un anumit tip de ciuperca odata ingerat te poarta intr-o alta lume.

The glaring sun ate up a quarter of the sky. The ocean had pulled back, leaving a dry plain of cracked mud…More arches of smooth stone…leading  to a city of pearlescent domes…Each arch had a slightly different shape; each shape echoed the one before it.

Si descrierea continua.

De fapt ciupercile devin o amenintare pentru omenire, cand incep a fi consumate in exces de majoritatea populatiei si nu avem mult de asteptat pina ni se dezvaluie itele acestei minunatii. Plus la atmosfera, trairi si senzatii cu un final clasic, dar bine ales.

*

Tubby McMungus, Fat from Fungus de Molly Tanzer si Jesse Bullington

In zilele ce au urmat Restaurarii, si cand la putere a venit monarhul Chester al II-lea si a inflorit Curtea Pisiceasca (Cat Court) traia un producator de peruci pe numele sau Toby McMungus.

V-am starnit interesul?

He crafted the greatest assortment of luxury merkins…using scales and supple leathers, exotic furs and rare feathers

El era ajutat de o imigranta doe-rat Miss Mousha… underpaid, unappreciated and and overworked.

Cu ocazia participarii la The Mad Menagerie, un festival anual  sponzorizat chiar de Rege, unde fiecare dintre noblecats incearca sa se depaseasca unul pe celalalt prin  capturarea celor mai rare si mai neobisnuite creaturi, se naste o provocare. Cum concurenta este acerba intre acesti negustori de peruci, omologul italian face un pariu. Legamant in urma careia Tobby recurge la un gest extrem si sacrifica totul pentru renume si bogatie.

Un text cu o idee la fel de originala ca restul despre care am mai vorbit, ce te indeamna sa-l citesti pina la capat.

Pentru diversitate, mai avem si un text, Dust from a dark Flower de Daniel Mils, in care se vorbeste despre incercarile unui medic (la 1767) de a stopa o infectie necunoscuta si ultra virala, pe baza de spori mycoizi. Text de atmosfera. Tensiunea creste progresiv pina la climaxul evident.

*

A monster in the midst ?Julio Toro San Martin

O scrisoare pentru marele Duce vorbeste despre sfarsitul lumii si imprejurarile in care a avut loc acest eveniment. Ne aflam intr-o perioada in care ciupercile sunt folosite atat ca materie prima in industrie cat si pentru combustibil la masinile cu aburi sau chiar automatoni (clockwork man). In momentul in care un asemenea fungus devine toxic Planeta isi vede sfarsitul apropiindu-se imminent. Si aici avem urme de steampunk.

*

Am scris mai mult despre cele trei texte fiindca vreau sa subliniez ce-mi doresc de la o povestire.

Cheile succesului intr-un text, trebuie sa fie originalitatea, inventivitatea si diversitatea.

Daca ar fi sa fac o statistica as descoperi ca o buna parte din texte exploateaza si elemente de steampunk. Ceea ce iar gasesc interesant ca fenomen.

Antologia imi dovedeste ca exista o multitudine de teme ramase neexplorate si fantasticul nu si-a spus inca ultimul cuvant.

Raman doar cu regretul ca nu am cautat mai atent si nu am luat hardcoverul-ul dotat bonus cu inca 3 povestiri si probabil un aspect viziual mai deosebit ( are si o serie de ilustratii). I-am dat 4 stele pe Goodreads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu