John Varley – Slow Apocalypse

Cu ocazia republicarii interviului pe Galileo Online cu scriitorul John Varley, mi-am adus aminte ca am citit si eu ultima sa lucrare intitulata Slow Apocalypse.

E prima carte pe care o citesc de Varley si ideea este ca nu am ramas impresionat deloc. Si coincidenta face ca eu de fapt avea alta carte in minte cand am inceput-o de la Will McIntosh, Soft Apocalypse, dar nu stiu cum, din greseala, m-am ales cu ebook-ul de la Slow Apocalypse. Asemanarea titlurilor este evidenta.

Nu iti trebuie multa deductie ca sa iti dai seama ca tii in fata un roman post-apocalyptic in care sfarsitul lumii vine, de data asta, in urma distrugerii resurselor de petrol la nivel global combinat cu niscaiva calamitati naturale.

Pe scurt o super insecta, fabricata de om, infecteaza rand pe rind toate zacamintele de petrol din lume si in cateva zile le devoreza pur si simplu. Civilizatia o ia razna si statele lumii se prabusesc rind pe rind. Eroul principal, un scenarist in cautarea vechii glorii se loveste acum de o alta problema. Cum va reusi sa supravietuiasca in aceasta noua lume aparuta parca din cele mai negre cosmaruri ale sale?

Intr-adevar, urmeaza multa disperare, nebunie, haos, insa ceva nu se leaga si nu straluceste.

Impresia mea a fost ca autorul are un stil greoi in care te imbacseste cu o multitudine de informatii inutile cu privire la zona Los Angeles-ului si alte detalii ce nu ajuta povestirea prea mult, iar actiunea si evolutia personajelor bate pasul pe loc. Nu zic in niciun caz ca ar fi personaje slab construite, probleme la dialog, incoerenta in idei sau ce  mai vreti voi sa adaugati pe lista, dimpotriva. Nu este cazul aici, si chiar daca nu mi s-a parut ca-mi atinge asteptarile, tot am dus-o pina la capat.

Ideea este ca tot astepti, o scinteia, un mic twist care sa dea un pic de farmec desfasurarii actiunii, insa astepti multi si bine, ca romanul are o singura directie. Sa ne salvam si sa iesim din Los Angeles cat mai repede.

Din punctul meu de vedere, nu stiu daca e un experiment pentru autor, sau nu, insa daca ma intrebati pe mine nu-si avea rostul. Zic asta pentru ca altii au incercat-o mai cu succes inainte si as putea aminti aici doar pe doi dintre ei Nevil Shute cu al sau Ultimul Tarm sau George R. Stewart cu Earth Abides.

Din pacate pentru mine il citesc tarziu pe autor, insa din pacate pentru el (ce comic suna, nu ? 🙂 ), volumul de fata nu m-a convins deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu