Nominalizările la premiul Arthur C. Clarke 2013

S-au anunţat nominalizările pentru premiul Arthur C. Clarke, acordat unei cărţi de science-fiction publicate în Marea Britanie în 2012:

 • Nod de Adrian Barnes (Bluemoose)
 • Dark Eden de Chris Beckett (Corvus)
 • Angelmaker de Nick Harkaway (William Heinemann)
 • The Dog Stars de Peter Heller (Headline)
 • Intrusion de Ken MacLeod (Orbit)
 • 2312 de Kim Stanley Robinson (Orbit)

Primul lucru care sare în ochi este lipsa totală a femeilor. Însă mi-e greu să critic acest lucru când nici eu nu am citit nicio vreo carte science-fiction apărută în 2012 care să fie scrisă de o femeie. Mai mult, 80% din juriul de anul acesta este compus din femei. Se poate ca pur şi simplu, dintre cele 82 de cărţi SF trimise pentru jurizare să nu se fi găsit, dintre puţinele scrise de femei, una care să merite în fie prezentă pe lista finală.

Lista de nominalizări conţine 3 romane nominalizate şi la BSFA (Dark Eden, Intrusion şi 2312), unul care s-a aflat şi pe lista extinsă de la Booker – Angermaker (care a câştigat The Kitschies), o variaţiune pe tema zombilor, Nod, despre care am auzit lucruri bune şi o carte, The Dog Stars, despre care nu am auzit nimic. Este o listă rezonabilă, dar prin neincluderea lui Empty Space de M. John Harrison şi Jack Glass de Adam Roberts, este una net inferioară celei de la BSFA.

Later Edit: Un foarte bun editorial al lui Niall Harrison despre Clarke 2013 în Strange Horizons.

7 Comments

 1. The Dog Stars e o poveste post-apocaliptică despre doi tovarăși de singurătate, scrisă foarte frumos. Eu sunt pe la jumătate cu ea, și îmi place.

  • Să ne spui impresiile tale când o termini.

  • Mi-am amintit de ce am uitat de The Dogs Stars 🙂 Din cauza recenziei Ninei Allan de pe SH, recenzia care mi-a scos cartea din minte.
   http://www.strangehorizons.com/reviews/2013/01/the_dog_stars_b-comments.shtml
   “Heller as a writer is not without talent. His attention to small details, the thoughtful control he has exercised over the structure of his novel and above all his clear love for language is ample proof of that and is to be commended. My advice to him for next time, however, would be to employ more honesty in communicating the story that truly interests him. The Dog Stars contains altogether too many apocalypses. Why Heller should wheel out this confused and confusing jumble of half-cooked ideas, this unoriginal use of too-familiar SF tropes, when it seems obvious that what he really wanted to write was a book about a man, his plane, his dog, and the truth he finds in nature, remains a mystery to me.”

 2. multe postapocaliptice…interesant… sper doar sa nu fie prea “lirice” 😀

  • Nu multe. Se poate spune chiar ca toate sunt post-apocaliptice, inclusiv Intrusion şi 2312 🙂

   • inca nu am citit nimic de acolo…. e greu sa ajungi la zi…citisem articolul din link si am vazut ca el a spus ca sunt in jur de 4 🙂

    oricum hai cu apocalipsa! ce mie imi plac. 😀

    • Clasice sunt doar 2: Nod si The Dog Stars. Dar si Dark Eden este despre cateva mii de descendenti ai unui cuplu naufragiat pe o planeta foarte ciudata, deci si asta poate sa fie post-apocalipsa, adica
     post-disparitie a umanitatii. In Intrusion guvernarea britanica este atat de democratica si de
     socialist-libertariana incat aduce practic un fel de apocalipsa. Iar 2312 expansiunea omenirii in
     spatiu este urmarea tot a apocalipsei care distruge intr-o anumita masura Pamantul. Poate ca
     cea mai putin post-apocalipsa este Angelmaker desi si in ea este vorba tot despre o
     Apocalipsa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu