Iain M. Banks

Iain M. Banks a anunţat pe blogul lui Orbit Books că suferă de cancer biliar în stadiul terminal şi că probabil nu mai are decât câteva luni de trăit. Nu ştiu de ce, dar săptămâna trecută m-a apucat un dor de tot ceea ce înseamnă universul Culturii, dor din care s-a născut articolul Despre gărzi, zombi, frontiere, reveniri, ciocolate şi bănci. Unii ar căuta să explice acest dor, produs probabil cam tot atunci când Banks afla teribilul diagnostic, prin tot felul de unde parapsihopupu, dar adevărul este că mă cuprinde pofta de cărţile celui pe care îl consider cel mai mare scriitor britanic de SF din toate timpurile, cam o dată pe lună.

Citind despre durerile înşelătoare de spate din anunţul lui Banks mi-am amintit de interviul de mai jos şi de cât de încântat am fost când am auzit cum un scriitor mainstream de succes spune că SF-ul este „…the most important genre and I include mainstream as a genre…”. Nu cred că poate exista o părere mai avizată în legătură cu faptul că science-fiction-ul este de departe cea mai relevantă formă de literatură din zilele noastre.

Aşteptam atât de mult să-l întâlnesc anul viitor la Loncon ca şi invitat de onoare, dar acest lucru nu se va mai întâmpla. Astfel, probabil până la sfârşitul lui 2013, ne vom lua rămas bun nu numai de la Jay Lake, ci şi de la Ian Banks şi Iain M. Banks. Şi din păcate, de azi începând nu voi mai folosi „până acum” când voi spune că „Use of Weapons este cartea mea favorită din seria Culturii”.

Banks vrea să-şi petreacă lunile rămase alături de familie, pentru că ştie că nu există miracole, că nu există tratamente alternative sau zei care să te vindece de o neoplazie în stadiu terminal. Însă noi ştim că există miracole şi acestea se numesc: The Wasp Factory, Walking on Glass, The Bridge, Espedair Street, Canal Dreams, The Crow Road, Complicity, Whit, A Song of Stone, The Business, Dead Air, The Steep Approach to Garbadale, Transition, Stonemouth, The Quarry, Consider Phlebas, The Player of Games, Use of Weapons, Excession, Inversions, Look to Windward, Matter, Surface Detail, The Hydrogen Sonata, Against a Dark Background, Feersum Endjinn, The Algebraist.

One Comment

  1. pacat… mi se pare stresant de urmarit engleza britanica desi recunosc ca are farmec.

    pare foarte dezghetat Ian…

    si Lake are in faza terminala…se face si un documentar in perioada asta cu el si boala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu