Nominalizările Hugo 2013 – romanele

 • 2312 by Kim Stanley Robinson (Orbit)
 • Blackout by Mira Grant (Orbit)
 • Captain Vorpatril’s Alliance by Lois McMaster Bujold (Baen)
 • Redshirts: A Novel with Three Codas by John Scalzi (Tor)
 • Throne of the Crescent Moon by Saladin Ahmed (DAW)

Nici unul dintre romanele de pe buletinul nu se găseşte pe lista de nominalizări. Mai mult, nici măcar una dintre primele mele 15 cărţi apărute în 2012 nu a reuşit să-şi facă loc printre preferinţele participanţilor World Con.

2312 este o carte interesantă şi ambiţioasă, dar cu destul de multe defecte. Oricum, este singura de pe listă despre care aş putea spune că este una dintre lecturile esenţiale ale anului. În legătură cu seria Newsflash a lui Grant nu pot să am o părere obiectivă, pentru că, cum cred că deja ştiţi, am o preconcepţie în legătură cu literatura cu zombii despre care nu pot să scap. Despre prezenţa Mirei Grant la liste am vorbit în articolul cu proza scurtă. Sunt sigur că Captain Vorpatril’s Alliance este o carte solidă, ca şi toate cărţile scrise de Bujold, dar nu o voi citi, decât atunci când Paladin va ajunge cu publicarea seriei Vorkosigan la ea. Redshirts nu mi-a plăcut deloc şi este chiar o ruşine prezenţa pe listă a unei cărţi subţiri din toate punctele de vedere. Throne of the Crescent Moon este un sword&sorcery exotic, inspirată din 1001 de Nopţi şi v-o recomand dacă vreţi să petreceţi câteva ore plăcute însoţiţi de un fantasy mai puţin obişnuit şi mai proaspăt.

Ce pot să spun despre lista aceasta? Sunt departe de cele mai bune cărţi ale anului, dar asta e ceea ce preferă bărbaţii americani albi între 40 şi 65 de ani, plus fanii Mirei Grant. Cred că Larry Nolen are dreptate când spune că atât timp cât premiile Hugo sunt încă dominate de „geeks rage”, vom aveam mereu nominalizate romane despre zombii, Star Trek sau fandom. Şi va trebui ca această furie să se consume, pentru a avea şi altceva pe listele de nominalizări.

2 Comments

 1. Mai pe scurt, Hugo e aproape muci. 😀

  Ai scris un pic cu premiile astea.

  Va fi greu sa tin pasul cu tine. “Noroc” cu garzile si ca mai esti asociat si prin alte parti 😀

  • Nu trebuie nimeni sa tina pasul nimeni 🙂 Facem cel putin 10 articole pe zi, anul viitor castigam Hugo la cel mai bun fanzine in fata celor de la SFSignal si schimbam atunci si fata acestor premii 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu