Ce aşteptăm în 2013

Acum un an am scris primul meu articol pentru Cititor SF despre cărţile care urmează să apară în 2012. Nu-mi vine să cred că s-au adunat 95 în 12 luni şi mulţumesc din inimă tuturor acelora care şi-au rupt din puţinul timp ca să le parcurgă.

Anul 2013, din cauza absenţei unor cărţi scrise de China Mieville, Caitlin R. Kiernan, Ian M. Banks, Alastair Reynolds (On the Steel Breeze, a doilea volum al seriei Poseidon’s Children, va apărea până la urmă abia în 2014) sau Kim Stanley Robinson, nu se anunţă la fel de reuşit ca şi 2012, mai ales din cauză că ceea ce par să domine în acest an sunt continuările. Însă vom avea în loc, noi romane scrise de Guy Gavriel Kay, Neil Gaiman, Christopher Priest, Stephen King sau Robert Charles Wilson, ceea ce nu este puţin lucru.

IANUARIE

James Smythe – The Explorer

Un thriller care se petrece în adâncurile spaţiului, un SF pur care este publicat cu intenţia de a pătrunde în mainstream, The Explorer se anunţă una dintre cele mai interesante romane care va apărea în acest început de an şi deţine deja câteva recenzii extrem de favorabile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adam Roberts – Adam Robots

Roberts ne-a dat unele dintre cele interesante şi reuşite romane şi povestiri din ultimii ani, aşa că o nouă colecţie după mulţi, mulţi ani este mai mult decât binevenită. Iar coperta, ca de obicei la Roberts, este absolut delicioasă.

 

 

 

 

 

 

 

 

FEBRUARIE

Karen Lord – The Best of All Possible Worlds

Redemption in Indigo, debutul lui Karen Lord, a fost una dintre cele mai bune apariţii din 2010, fiind pe bună dreptate nominalizată la World Fantasy Award şi câştigând multe alte premii. Scriitoarea din Barbados, este fizician de meserie, aşa că privesc cu mari speranţe prima ei carte science-fiction, despre o rasă extraterestră care, pusă faţă în faţă cu extincția după un act de agresiune neprovocat, trebuie să ceară ajutorul umanoizilor, cu care sunt rude îndepărtate.

 

 

 

 

 

 

Robert Jackson Bennett – American Elsewhere

Cu cărţi ca şi Mr. ShiversThe Company Man sau The Troupe, Bennett a fost pentru mine una dintre revelaţiile ultimului an. Scrie atât de bine în atât de multe subgenuri ale fantasticului, scoate la iveală lucruri atât de neaşteptate din mitologia continentului american, încât deja, din punctul meu de vedere, poate sta fără probleme alături de Neil Gaiman. Cu American Elsewhere vom pătrunde într-un oraş care nu există pe nicio hartă şi unde se petrec lucruri care de care mai ciudate.

 

 

 

 

 

 

The Daylight War by Peter V. Brett (Demon Cycle #3)

Nu am citit încă nimic de Peter Brett, dar aceast al treilea volum al Demon Cycle este pentru mulţi cea mai aşteptată carte a anului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cory Doctorow – Homeland

Continuarea lui Little Brother, foarte popularul YA al lui Doctorow, în care un grup de tineri luptă împotriva Securităţii Statului. În Homeland, Marcus se vede prins în mijlocul scandalului Wikileads.

 

 

 

 

 

 

 

 

APRILIE

Ian Whates (ed.) – Solaris Rising 2

Cărţile editate de Whates, Solaris Rising 1.0 si Solaris Rising 1.5, au fost, alături de Edge of Infinity, cele mai reuşite antologii science-fiction din 2012. Chiar dacă cuprinsul nu pare la fel de interesant, Solaris Rising 2, se anunţă una dintre antologiile importante din acest an şi va avea probabil, la fel ca şi precedentele, multe povestiri în cărţile Best of the Year, ale lui Dozois, Horton sau Strahan.

Paul McAuley – A Very British History

Toate cele trei cărţile aparţinând universului Quite War apărute până acum, au fost între primele mele trei locuri din topul celor mai bune apariţii ale anilor respectivi. Însă la fel ca şi Adam Roberts, McAuley a scris pe lângă romane şi unele dintre cele mai reuşite povestiri din ultimii ani, aşa că această colecţie ce cuprinde proza scurtă care nu se petrece în universul Quite War, este mai mult decât bine venită.

Guy Gavriel Kay –  River of Stars

Under Heaven a fost de departe cartea fantasy favorită din 2010, aşa că o alta care se petrece în universal inspirat de dinastiile Chinei este cu uşurinţă una dintre cele mai aşteptate ale anului. Kay nu este în stare să scrie decât romane extraordinare, aşa că nu am nicio teamă să River of Stars va fi altfel.

 

 

 

 

 

 

 

Ian Tregillis – Necessary Evil (Milkweed Triptych #3)

Sunt sigur că pentru cei care au apreciat primele două cărţi, şi nu sunt puţini, Necessary Evil va fi una dintre cărţile anului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ted Kosmatka – Prophet of Bones

Ştiinţa a dovedit fără dubiu că lumea este în vârstă de doar 5800 de ani. Însă când un tânăr om de ştiinţă descoperă o unealtă care pare mult mai veche, acesta va declanşa un cutremur care va clătina serios toate fundaţiile ştiinţifice. Un nou roman interesant şi controversat, de la autorul lui The Games.

 

 

 

 

 

 

 

Robert J. Sawyer – Red Planet

Un amestec de noir şi hard-SF, Red Planet povesteşte aventurile detectivului particular Alex Lomax, după ce descoperă o crimă veche de 10 ani şi ceea ce par a fi cele mai importante fosile din istoria omenirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary Robinette Kowal – Without A Summer

A treia carte din frumoasa seria Milk and Honey.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joe Hill – NOAS4A2

În NOAS4A2, Victoria McQueen, o fetiţă care are talentul de a găsi lucruri, este răpită de Charles Talent Manx şi dusă în sinistrul Christmasland, de unde Victoria reușește să scape până la urmă. Însă după mulţi ani, Manx îl răpeşte pe fiul ei. NOAS4A2 se anunţă a fi un nou roman horror excelent scris de fiul lui Stephen King.

 

 

 

 

 

 

 

MAI

Jonathan Strahan (ed) – Fearsome Journeys: The New Solaris Book of Fantasy

Răspunsul fantasy al lui Strahan la antologiile Solaris ale lui Whates. Abia aştept să-l citesc.

Daniel Abraham – The Tyrant’s Law (Dagger and Coin #3)

Spre diferenţă de seria Expanse, scrisă ca şi James S.A. Corey, în Dagger and Coin s-a văzut clar o evoluţie şi o creştere a calităţii o dată cu al doilea volum. Abordarea inedită a Abraham, va face ca în timp această serie, deşi nu conţine toate clişeele dorite de majoritatea fanilor, să devină una dintre cele mai importante ale acestui început de secol.

 

 

 

 

 

 

Lauren Beukes – Shining Girls

După succesul răsunător cu Zoo City, această carte s-a vândut la licitaţie cu mai mult de 500.000 de lire sterline. Chiar dacă mai puţin science-fiction, Shining Girls se anunţă o experienţă la fel de intensă şi de senzorială ca şi romanul precedent.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elizabeth Bear – Shattered Pillars (Eternal Sky #2)

Range of Ghosts a fost pentru mine, mai ales datorită personajelor şi a calităţii prozei, cartea epic-fantasy favorită a lui 2012. De-abia aştept să citesc al doilea volum inspirat din istoria Orientului după moartea lui Ginghis Han.

 

 

 

 

 

 

 

 

John Sclazi – The Human Division

Ultima apariţie din seria Old Man’s WarThe Human Division va apărea ca şi carte, după ce capitolele au fost lansate în serial ca şi cărţi electronice individuale.

 

 

 

 

 

 

 

 

IUNIE

Neil Gaiman – The Ocean at the End of the Lane

Un nou roman al lui Gaiman este întotdeauna un prilej de sărbătoare. După părerea mea, Gaiman nu a scris, nici pe departe, cea mai bună carte a sa, iar romanul din 2013, despre un ocean foarte ciudat, se anunţă un posibil candidat la această poziţie. Iar când te gândeşti că în 2013 o sa apară şi American Gods la HBO, iar lui Gaiman o sa-i mai apară un nou episod din Dr. Who şi din seria The Sandman, nu văd cum The Ocean at the End of the Lane nu va câştiga toate premiile puse în joc în acest an.

 

 

 

 

 

Will McIntosh – Love Minus Eighty

După un roman fantasy poate puţin dezamăgitor, Will McIntosh revine la science-fiction-ul care la consacrat, cu o carte despre nemurire, rolul sexelor şi legăturile aparent neînsemnate dintre vieţile oamenilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

James S. A. Corey – Abaddon’s Gate (Expanse #3)

Caliban’s War, al doilea volum din seria Expanse, a fost dezamăgitor din cauza absenţei oricărei evoluţii atât a universului cât şi a personajelor. Însă Daniel Abraham este un scriitor extraordinar, aşa că sunt dispus să mai acord o şansă acestei serii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terry Pratchett, Stephen Baxter – The Long War (The Long Earth #2)

The Long Earth a fost una dintre cele mai plăcute cărţi din 2012. Colaborarea din cei doi britanici atât de diferiţi, funcţionează perfect şi sper să ne mai ofere încă multe cărţi tot la fel „fun”, dar şi pline de „sense-of-wonder”.

Christopher Priest – The Adjacent

Nimeni nu ştie mare lucru despre această carte, dar nici nu cred că este important până la urmă. Mie poţi să-mi pui în mână orice carte scrisă de Priest şi să o devorez în câteva ore.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stephen King – Joyland

Primul roman pe care ni-l oferă King, care pare că trăieşte o nouă tinereţe artistică, în 2013. Joyland este o carte poliţistă care se petrece într-un parc de distracţii în anul 1973.

 

 

 

 

 

 

 

 

IULIE

Paul McAuley – Evening’s Empire

A patra carte aparţinând universului Quite War; In the Mouth of the Whale a fost favorita din 2012, iar Evening’s Empire, pot spune că este cea mai aşteptată, pentru mine, carte a anului.

Scott Lynch – The Republic of Thieves (Gentleman Bastard #3)

Despre această carte s-a vorbit că o să apară în 2011, apoi în 2012, pentru ca acum să ni se spună 2013. Din păcate Scott s-a luptat în toţi aceşti ani cu multe probleme personale, dar poate că apariţia acestei serii în primele locuri ale clasamentul Locus, deasupra majorităţii cărţilor epic-fantasy, o să-l facă să-şi de-a seama cât de iubite sunt cărţile lui în fandom şi nu numai.

 

 

 

 

 

 

Charles Stross – Neptune’s Brood

O nouă space opera în universul Saturn’s Children, de la neobositul şi prolificul scriitor britanic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlie Huston – Skinner

După excelentul Sleepless, am aşteptat cu nerăbdare următorul roman al lui Huston. Skinner pare a fi un tehno-thriller în genul Reamde al lui Neal Stephenson, prin de atacuri teroriste cibernetice, agenţi CIA şi experimente psihologice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Kadrey – Kill City Blues

A cincea carte din foarte apreciata serie Sandman Slim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUGUST

Mark Lawrence – Emperor of Thorns (The Broken Empire #3)

Această serie, alături de Lightbringer a lui Weeks, a fost de departe cea mai populară serie epic-fantasy a anului, iar continuarea va fi cu siguranţă şi mai populară şi mai apreciată.

 

 

 

 

 

 

 

 

SEPTEMBRIE

Stephen Baxter – Proxima

O nouă carte „far-future” a lui Baxter, după o pauză destul de lungă. Nu se ştiu foarte multe lucruri despre ea, decât că pare să aparţină, într-un fel sau altul, universalui Xelee.

Stephen King – Doctor Sleep

Continuarea lui The Shinning, în această carte ne reîntâlnim cu un Dan Torrance adult, încercând să treacă peste experienţele teribile din trecut. El îşi foloseşte puterile rămase pentru a ajuta muribunzii, până când se va întâlni cu o fetiţă care are cea mai puternică „strălucire” pe care a văzut-o vreodată şi astfel, va începe lupta lui cu True Knot, fiinţe nemuritoare care se hrănesc cu copiii care deţin puteri speciale. Faptul că Doctor Sleep continuă The Shinning nu mă prea interesează, pentru că până la urmă în Shinnig tot farmecul l-a făcut hotelul malefic. Însă faptul că Doctor Sleep este un nou roman scris de un King, după părerea mea renăscut, mă face să-l aştept cu mare nerăbdare.

Paolo Bacigalupi – The Water Knife

Primul roman pentru adulţi al lui Bacigalupi după The Windup GirlThe Water Knife povesteşte despre un război viitor dus pentru rezervele de apă, între Phoenix şi Las Vegas.

Dan Simmons – The Abominable

Un nou horror scrise de Simmons, de această dată despre „Abominabilul Om al Zăpezii” care trăieşte în Munţii Himalaya. Ultimul SF postapocaliptic al scriitorului american a fost o dezamăgire, dar am speranţe că acest horror va fi mult mai bun, la acelaşi nivel cu The Terror.

OCTOMBRIE

Adam Roberts – Twenty Trillion Leagues Under the Sea

O nouă carte fabuloasă marca Adam Roberts, inspirată de 20.000 de Leghe sub Mare a lui Jules Verne, cu o nouă copertă excelentă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Charles Wilson – Burning Paradise

Se ştie despre Burning Paradise doar că „se petrece în zilele noastre într-un univers alternativ în care secolul XX a fost prosper, plin de pace şi bunăvoinţă … pentru toate motivele greşite.” O nouă carte scrisă de Wilson, este o lectură obligatorie pentru mine, chiar şi când sună mult mai puţin interesant decât Burning Paradise.

CÂNDVA ÎN 2013

Mark Charan Newton – Drakenfeld (Drakenfeld 1)

Multă lume se întreabă de ce Mark Charan Newton nu este mai popular având în vedere imaginaţia şi calitatea prozei. Eu aş zice că din cauza parfumul puternic de New-Weird care traversează scrierile sale. Însă pentru mine acesta este un mare plus şi motivul principal pentru care am renunţat la majoritatea seriilor epic-fantasy, dar continui să-l citesc pe Newton. Drakenfeld se anunţă a fi „răspunsul fantasy la Sherlock Holmes şi o desprindere de fantasy-ul dark şi gritty care a dominat ultima decadă.”

Greg Egan – The Arrows of Time (Orthogonal #3)

The Eternal Flame a fost puţin dezamăgitoare, faţă de cartea formidabilă care a fost The Clockwork Rocket. Cu toate acestea voi citi cu siguranţă încheierea acestei trilogii care se petrece într-unul din cele mai extraordinare universuri pe care ficţiunea le-a născut vreodată.

Gary Gibson – Marauder

Un roman de sine stătător în universal Shoal. Mi-a plăcut destul de mult ceea ce a scris Gibson în ultimii ani.

Saladin Ahmed – Book Two Saladin (The Crescent Moon Kingdoms, #2)

O carte aşteptată cu nerăbdare în 2013, dar care, din păcate, e posibil să nu apară până în 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu