John Ajvide Lindqvist – Harbour

Coperta variantei americane de la Thomas Dunne Books

Cum am ajuns sa-l citesc pe John Ajvide Lindqvist – un fost magician si stand-up comic suedez timp de 12 ani, transformat recent in scriitor de horror si supranatural – este o buna intrebare. Primul contact cu inspiratia autorului a avut loc indirect, prin ecranizarea suedeza din 2008 (cu nu mai putin de 53 de premii incasate la festivale internationale) dupa cartea sa de debut Let the right one in din 2004. Intre timp, aceasta a avut parte si de o varianta hollywoodiana (2010), aproape la fel de bine primita de critica, insa cu doar (!!) 11 premii castigate. De obicei – si aici vorbesc din experienta proprie – adaptarile americane dupa filmele europene nu se ridica la acelasi nivel ca originalul. Nu sunt in masura sa judec cazul de fata, pentru ca s-a scurs ceva timp de la vizionari, insa pot spune doar ca ideea din spatele ecranizarii nu este deloc rea.

Oricum, ecranizarea m-a facut curios si cum mi-a picat in mina volumul de fata, Harbor, m-am gandit ca nu ar strica sa fac o incercare. Si am avut parte de o surpriza placuta.

In general majoritatea produselor europene, fie ca sunt filme, fie carti, sunt considerate a fi mai putin comerciale (transmitand in acelasi timp si un mesaj privitorului, deseori sarindu-se total peste elementul de entertainment) si mai apropiate de ironia unei realitatati crude si profund locale.

Revenind la cartea noastra, Lindqvist a construit un roman surprinzator si cu un grad ridicat de incarcare emotionala, daca avem in vedere ca marea, cu un rol sinistru si misterios aici, este totodata si cea care i-a luat viata tatalui autorului. Desi pare un pic fortata comparatia, din punct de vedere al prezentei fantasticului si al ideii din spatele povestii romanul lui Lindqvist aduce foarte mult cu o lucrare semnata de “taticul” Stephen King.

Impresia mea a fost ca a reusit sa sugereze cu success acea atmosfera de incordare si suspans, unde prezenta raului se simte la orice pas chiar daca manifestarile sale sunt mai mult sau mai putin directe si evidente .

Actiunea se petrece pe o insula fictiva (ulterior aflam ca ar fi si blestemata), Domaro, situata in arhipelagul Stockholm. Firul epic urmareste doua destine: cel al lui Anders, un tata confruntat cu disparitia misterioasa a fiicei sale de 5 ani, Maja, si apoi cu un divort devastator, si cel al lui Simon, tatal vitreg al lui Anders, iluzionist de felul sau, martor si partas la un eveniment ce-i va marca definitiv si irevocabil viata si relatiile cu membrii micii comunitati insulare. In urma desfasurarii evenimentelor si a investigatiilor cu privire la disparitia fetei vor fi aduse in lumina anumite legaturi neortodoxe intre mare si locuitori, decoperiri ce vor pune sub semnul intrebarii viitorul intregii insulei.

Tinand cont ca au trecut circa 6 luni de cind am citit-o si inca mai am in minte anumite imagini si personaje ale romanului, cred ca Lindqvist si-a facut treaba (cel putin in mare parte) cum trebuie.

Harbor este un roman cu personaje bine construite, cel putin cele centrale, cu un fir epic imprevizibil si cu o atmosfera indeajuns de infricosatoare si demonica cat sa nasca ceva cosmaruri unei persoane slabe de inima.

John Ajvide Lindqvist pare a fi un autor de supans si fictiune horror ce merita cu adevarat o privire mai atenta.

a gripping portrayal of the devastating effect that the loss of a child can have on a parent

British Fantasy

‘Lindqvist is Sweden’s answer to Stephen King

Daily Mirror

Nowadays, people call Lindqvist “the Swedish Stephen King”, and in some ways, this is right.

Jenny Turner, The Guardian

One Comment

  1. La Multi Ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu