2012 – Proză scurtă minunată la liber: a doua jumătate a anului

Lunile ianuarie – iulie

Lightspeed nr.27: August 2012

The Bookmaking Habits of Select Species de Ken Liu – povestire (versiunea audio)

O povestire despre diferitele modalităţi prin care speciile de extratereştrii fac cărţi. Îmi plac foarte mult acest tip de poveşti.

Lightspeed nr.29: Octombrie 2012

Flowing Unimpeded to the Enlightenment de Robert Reed – povestire (versiunea audio)

O povestire din care nu se înţelege mare lucru, dar, ca şi majoritatea prozei scurte scrise de Reed, acest lucru nici nu prea contează.

Eclipse: Octombrie 2012

One Little Room an Everywhere de K.J. Parker – nuveletă

Antologiile Eclipse editate de Jonathan Strahan au dispărut, dar s-a născut Eclipse Online editată de acelaşi Strahan. Eclipse Online publică câte o lucrare de proză scurtă nouă în fiecare a doua şi a patra marţi din fiecare lună, fiind folosită de Night Shade Books, ca şi un portal prin care cititorul şi potenţialul cumpărător de carte să ajungă pe site-ul lor (o iniţiativă grozavă la care ar trebui să se gândească şi editurile noastre).

K.J. Parker s-a aşezat confortabil pe primele locuri în clasamentele mele ale celor mai bune nuvele şi nuvelete din 2012. Cu greu se poate găsi o povestire mai inteligentă şi sclipitoare decât aceasta în 2012; iar magia este absolut minunată.

Eclipse: Decembrie 2012

Invisible Men de Christopher Barzak – nuveletă

O altă nuveletă foarte bună publicată de Strahan (de fapt toate 5 publicate până acum şi a 6-a care va fi publicată peste 3 zile merită citite), Invisible Men reia într-un mod inedit şi interesant povestea Omului Invizibil a lui Wells, narată însă din perspectiva cameristei hanului în care se refugiază Omul Invizibil.

Clarkesworld nr.74: Noiembrie 2012

(To See the Other) Whole Across the Sky de E Catherine Tobler – povestire (versiunea audio)

O povestire minunat scrisă despre dragoste, singurătate şi distanţele de tot felul dintre fiinţele umane.

Lightspeed nr.30: Noiembrie 2012

La Alma Perdida de Marguerite Espinoza de Jeremiah Tolbert – povestire (versiunea audio)

Lightspeed a fost într-o formă grozavă în a doua jumătate a anului. Această povestire, extrem de atent şi de bine gândită, se petrece pe un Pământ în care Dumnezeu nu mai oferă decât foarte rar suflete noi, ajungându-se astfel la împrumutul, vânzarea sau chiar furtul sufletelor.

Lightspeed nr.31: Decembrie 2012

The Perfect Match de Ken Liu – povestire (versiunea audio)

Deşi pare că, cu această lucrare, Ken Liu încearcă să răspundă criticilor şi să nu mai scrie cu atâta sentimentalism asiatic, acesta nu reușește decât să cadă în cealaltă extremă şi să scrie destul de sec despre America. Cu toate acestea The Perfect Match este un semnal de alarmă interesant în legătură cu ceea ce ar putea să devină Google în viitor.

Jabberwocky nr. 17

How We Spent the End of the World de Radu Romaniuc -povestire

Radu Romaniuc publică în ultimul număr din Jabberwocky o povestire post-apocaliptică extrem de scurtă, dar foarte percutantă şi care va produce în mintea cititorului nişte imagini demne de cele mai bune povestiri ale lui Jeffrey Ford.

========================================================================================

In The House of Aryaman, A Lonely Signal Burns de Elizabeth Bear – nuvelă

Această nuvelă a apărut în Asimov’s la începutul anului, dar acum se găseşte şi pe site-ul scriitoarei. O foarte interesantă şi bine scrisă poveste poliţistă ce se petrece într-o Indie a viitorului (Indienii au lăudat-o foarte mult pe Bear pentru veridicitatea lumii create), In The House of Aryaman, A Lonely Signal Burns este cu uşurinţă una dintre cele mai bune nuvele ale lui 2012 şi probabil favorita la Hugo în această categorie.

========================================================================================

Pentru cei care au Kindle şi folosesc Chrome sau Mozilla, le recomand un minunat add-on numit Send to Kindle, care se gaseste pe site-ul Amazon şi cu care puteti avea pe Kindle in doar cateva secunde continutul oricarei pagini web in format de ebook.

Spor la citit sau la ascultat şi Sărbători Fericite!

One Comment

  1. Ești foarte drăguț, Tudor, mă bucur că ai citit schița.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu