Goodreads Choice Awards 2012

A început faza semifinală a premiilor Goodreads pe 2012. În runda de deschidere s-au înregistrat 623.800 de voturi. Ca să vă daţi seama cam cât de reprezentative sunt aceste premii pentru cititorii care au prezenţă virtuală, la premiile Hugo pentru cel mai bun roman s-au înregistrat 1664 de voturi. Mie îmi plac aceste premii pentru că sunt extrem de reprezentative şi spun foarte multe despre un anumit tip de cititor, pentru că Goodreads mi-a ajuns indispensabil în ţinerea evidenţei cărţilor citite, a celor de citit şi pentru recomandările pe care mi le fac cei care în general dau aceleaşi note cărţile ca şi mine.

În runda de deschidere s-a votat una dintre cel 15 cărţi/categorie nominalizate de Goodreads cu notă mai mare de 3.5 sau se puteau nominaliza alte cărţi de către utilizator, indiferent de notă. În faza semifinală s-au calificat toate cele 15 plus primele 5/categorie dintre cele nominalizate de utilizatori. Practic nu avea rost să votezi una dintre cărţile nominalizate de Goodreads, pentru că oricum toate mergeau mai departe, ci merita să nominalizezi cărţi care ţi-au plăcut, dar care nu se găseau pe listă.

Science-fiction

Deja pe lista din prima rundă se găseau aproape toţi suspecţii de serviciu: Reynolds, Scalzi, Prachett/Baxter, Corey plus Card sau Weber şi un scriitor foarte popular în ultima vreme, Hugh Howey, care este nominalizat cu I, Zombie şi la horror. Însă este foarte interesant de văzut care cărţi fac parte dintre cele 5 intrate în semifinale în urma votului popular: The Hydrogen Sonata de Iain M. Banks, Captain’s Vorpatril Alliance de Lois McMaster Bujold, 2312 de Kim Stanley Robinson (m-a mirat absenţa din prima rundă a lui Robinson doar până am văzut nota extrem de mică – 3.45). Toate aceste 3 cărţi se vor găsi cu siguranţă pe multe dintre listele de premii populare din 2013. Absenţa unei cărţi care merita cu siguranţă să fie pe listă – The Fractal Prince de Hannu Rajaniemi, nu mă surprinde pentru că în SUA se va lansă abia la sfârşitul lunii, deci va fi eligibilă pentru premiile din 2013.

Dintre cele 20, voi vota cu The Hydrogen Sonata a lui Banks.

Fantasy

Pare că în această categorie şi-au făcut loc toate cărţile epic-fantasy din 2012 şi toţi scriitorii în viaţă din ultimii 30 de ani, fără Martin (Sanderson, Abraham, Erikson, Weeks, Hobb, Brooks, Abercrombie, Lawrence, Jemisin, Ahmed, Goodkind, Sullivan etc), ceea ce e foarte dezamăgitor. Bine că măcar un Graham Joyce sau un Jesper Fforde au reuşit să se strecoare, dar din păcate doar datorită nominalizărilor Goodreads. Aş vrea ca acest tip de fantasy epic/high/s&s să deţină o categorie separată pentru că sufocă toate celelalte cărţi, aşa cum s-a întâmplat cu cea mai bună carte fantasy din 2012 – The Drowning Girl de Caitlin R. Kiernan. În plus nici măcar epic-fantasy-ul meu preferat de anul acesta, Range of Ghosts de Elizabeth Bear nu se găseşte pe listă. În urma votului popular au intrat, după cum era de aşteptat: The Emperor’s Soul de Brandon Sanderson, The Forge of Darkness de Steven Erikson, Wards of Faerie de Terry Brooks sau Red Country de Joe Abercrombie.

Dintre cele 20, voi vota cu The Killing Moon de N.K. Jemisin.

Fiction

Nu am citit decât The Age of Miracles, deci voi vota cu ea. Cărţile lui Michael Chabon, Richard Ford şi Junot Diaz le voi citi cu siguranță în următoarele luni, dar prea târziu ca să mai pot vota.

Memoir & Autobiography

Voi vota cu Mortality, ultima carte a lui Hitchens, pentru că memoriile lui Salman Rushdie nu le-am citit încă; deşi am impresia că memoriile celor doi foarte buni prieteni se aseamănă foarte mult, amândouă sunt despre curajul omului în faţa anihilării.

History & Biography

Chiar dacă aş fi citit toate cărţile nominalizate, cu siguranţă că tot cu minunăţia de Double Cross aş fi votat.

Nonfiction

Voi vota cu A Univers from Nothing, una dintre cele mai importante cărţi de cosmologie, apărute în ultimii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu