Almanahul Anticipaţia 1993

În timp ce făceam lista cu cele mai bune povestiri SF ale secolului XX pentru sondajul Locus, mi-au căzut ochii pe cel mai recent anunţ legat de mult aşteptatul Almanah Anticipaţia 2013 şi mi-am adus aminte de un almanah apărut acum 20 de ani – Almanahul Anticipaţia 1993, probabil cel mai reuşit dintre toate. Pe lângă câteva povestiri excelente scrise de Lucian Merişca sau Florin Pîtea, acesta conţinea un adevărat best-off de proză scurtă SF: Corabia umbrelor de Fritz Leiber, Culoarea căzută din cer de H.P. Lovecraft, Zburătorii nopţii de George R.R. Marin, Houston, Houston, mă auzi? de James Tiptree Jr., De aur era nava, Oh! Oh! Oh! de Cordwainer Smith, Muzica sângelui de Greg Bear, Melancolia elefanţilor de Spider Robinson şi Un trandafir pentru Ecleziast de Roger Zelazny. Iar Almanahul din 1994 (redactat de Mihai-Dan Pavelescu ca şi cel din 1993), a fost aproape la fel de bun cu povestiri ca şi: Apasă tasta Enter de John Varley, Codrul Mitago de Robert Holdstock sau Cerşetori în Spania de Nancy Kress.

Aceste povestiri se vor afla toate pe listele mele de nominalizări şi cu siguranţă că aproape toate se vor regăsi la final în top 10 al celor mai bune povestiri, nuvelete şi nuvele ale secolului XX. Faptul că acestea au apărut la noi în numai 12 luni este remarcabil şi sperăm ca şi renăscutul Almanah Anticipaţia să fie măcar pe jumătate la fel de bun şi ca înaintaşii săi.

13 Comments

 1. Mulţumesc pentru apreciere.

 2. Ce coincidenta… Tocmai am almanahul din 94 pe birou, in fata mea, dupa ce am recitit o povestire… Au trecut cam 10 ani pana sa aflu ca Mythago Wood s-a continuat printr-o serie intreaga de carti, dar Holdstock a devenit intre timp unul dintre favoritii mei. (De fapt, cativa ani buni dupa ce am citit almanahul am ramas doar cu niste imagini vagi despre fiinte mitologice, fara sa-mi aduc aminte despre ce era vorba sau unde le intalnisem, doar ca era ceva extraordinar. Am mai incercat de cateva ori sa scriu despre Mythago, dar n-am reusit… poate de data asta imi iese.)

  Si, tot foarte recent, ii povesteam cuiva ca aici am facut cunostinta pentru prima data cu Pratchett, intr-o povestire care nu mi-a placut deloc (dar deloc) la momentul respectiv. 18 ani mai tarziu, muncesc din greu la completarea colectiei Discworld 😀

  (In schimb, Apasa tasta Enter mi s-a parut plictisitoare intr-un mare fel, si la prima citire, si la a treia.)

  • Si am eu avut aceleasi senzatii legate de Codrul Mythago si cam acelasi traseu legat de Holdstock.

   Poate ai dreptate cu Apasa tasta Enter. Cred ca o sa pun The Persistence of Vision a lui Varley in locul ei, in topul celor mai bune nuvele.

 3. lol. si Codrul Mythago, si povestirea lui Pratchett (Troll Bridge) au fost traduse de onor subsemnatul 🙂

  • Stiu 😀 Adica stiam de Mythago, de Pratchett nu ma uitasem.

   Meditand adineauri prin casa, cred ca mi-am dat seama care a fost problema mea, de fapt – in 1994 aveam 10 ani! Nu stiu daca am citit almanahul chiar in anul aparitiei, dar cred ca Pratchett e mult prea subtil pentru un copil de scoala generala…

 4. A fost Mitago sau Maracinele de la Holdstock? Sau ambele?

 5. Am fost cucerit pe loc de Muzica sangelui si Cersetori in Spania…

 6. “Cerşetori în Spania” am tradus-o eu. A fost o experienţă agreabilă. 🙂

 7. Cum pot găsi ,,Culoarea căzută din cer,, de H.P. Lovecraft? Merci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu