Non-fiction pentru iubitorii de SF: Francis Spufford – The Child That Books Build

Francis Spufford este autorul excelentei Red Plenty (2010), o combinaţie ireală de non-ficţiune şi ficţiune, care pentru mine a fost una dintre cele mai interesante apariţii editoriale din ultimii ani.

The Child That Books Build (2002) este debutul lui literar, fiind de această dată clar o carte de non-ficţiune, în care Spufford ne vorbeşte despre cărţile care l-au influenţat în copilărie, cărţile magice care au fost pentru el mai importante decât realitatea înconjurătoare şi care au format adultul ce avea să devină.

În ciuda capitolelor dedicate Stăpânului Inelelor, Narniei sau mai târziu celor despre Mâna Stângă a Întunericului sau Deposedaţii, pentru cititorul român, mai ales pentru cel care are cel puţin vârsta mea, experienţa literară a scriitorului englez va fi una destul de exotică, foarte diferită de experienţele copilăriei noastre (despre cărţile copilăriei mele însă, voi scrie într-un articol viitor). Acest lucru te face să te gândeşti despre cum cărţile copilăriei formează poporul adult, despre cât din specificul psihosocial al unei țări îşi are rădăcinile în lecturile copiilor. Însă, poate mai ales datorită acestei exotism, lectura lui The Child That Books Build este una foarte interesantă, uneori serioasă, de multe ori amuzantă, dar întotdeauna complexă şi sofisticată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu