Non-fiction pentru iubitorii de SF: Stephen Greenblatt – The Swerve: How the World Became Modern

The Swerve a câştigat, pe bună dreptate, premiul National Book Award, pentru cea mai bună carte non-fiction americană din 2011 şi este una dintre cele mai reuşite istorii culturale care au apărut în ultimii ani.

The Swerve povesteşte cum Poggio Bracciolini, un fost secretar al unui Papă căzut în dizgraţie, a descoperit în secolul XIV, un manuscris demult dispărut al unui poet şi filosof roman, LucretiusDespre Natura Lucrurilor (De rerum natura). Găsit într-o biblioteca plină de praf a unei mănăstiri uitate, cu numai o generaţie înainte de apariţia tiparului, Despre Natura Lucrurilor a ajuns în câţiva zeci de ani să aibă un puternic efect asupra gândirii de la începutul Renaşterii şi să distrugă din temelii fundamentele pe care s-au bazat aşa zisele raţionamente ale Evului Mediu. Lucrurile despre care vorbeşte Lucretius, de la indiferenţa zeilor şi frica religioasă care distruge omul, până la faptul că întreg universul este compus din particule microscopice care se ciocnesc şi se mişcă (swerve) permanent, au fost ca o lovitură de trăsnet pentru gânditorii şi oamenii de ştiinţă care au i-au citit poemul în următoarele secole. Şi au fost aproape toţi: Botticelli şi Giordano Bruno, Galileo şi Freud, Darwin şi Einstein sau Shakespeare şi Thomas Jefferson. Astfel, prin descoperirea şi punerea în circulaţie a unui manuscris demult uitat, întreaga gândire europeană a suferit schimbări radicale şi a pătruns pe făgaşul pe care continuă să se mişte şi azi.

Profesorul Greenblatt scrie în această carte una dintre cele mai bine documentate, inovative şi interesante poveşti despre descoperire. The Swerve se citeşte ca şi o carte post-apocaliptică, iar stranietatea descoperirilor şi uitarea trecutului fac ca această non-ficţiune să semene foarte mult cu A Canticle for Leibowitz, numai că aici în loc de apocalipsa atomică, avem apocalipsa adusă de popoarele migratoare şi de fanatismul religios creştin. Întâlnirea celor două fire narative, unul din timpul scrierii cărţii şi celalalt din perioada căutărilor neobosite ale lui Bracciolini, sunt o minunată revelaţie, nu numai pentru fostul secretar, ci şi pentru cititor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu