Ian M. Banks – Use of Weapons

Banks este unul dintre scriitorii mei preferaţi, mai ales că-mi oferă 2în1, adică şi literatură SF şi mainstream pentru că sub numele de Ian Banks publică mainstream şi sub acela de Ian M. Banks, science-fiction, fiind un scriitor extrem de apreciat atât de critica, cât şi publicul nonSFF dintr-o Marea Britanie mult mai normală cu privire la relaţia ficţiune speculativă – ficţiune realistă, decât America.

Use of Weapons este a treia carte scrisă din seria The Culture şi deşi foarte complexă, cred că ar fi fost mult mai bine ca Nemira să înceapă cu ea (sau eventual cu The Player of Games), publicarea operei autorului scoţian. Primul volum din Culture, Consider Phlebas, nu este foarte nici foarte reprezentativ pentru ceea ce va face Ian Banks cu această serie mai departe, nici pentru calitatea foarte ridicată a celorlalte romane. Plus că Use of Weapons a fost de fapt scris prima, cu 10 ani înainte ca primul roman al lui Banks să fie publicat.

Cultura este o utopie galactică, locuită în general de rase umanoide, condusă de inteligenţe artificiale omnipotente. Caracteristic este lipsa totală a legilor pentru că aceste IA-uri pot construi orice, chiar şi un sistem solar, dacă vreo fiinţă biologică ar vrea să deţină aşa ceva. Aceste inteligenţe conduc totul, inclusiv navele stelare, care fiecare este de fapt o IA şi care-şi aleg nume care de care mai amuzante ca şi Size isn’t everything (una dintre cele mai uriaşe nave existente) sau Very Little Gravitas Indeed (care vrea îmbrățișări si săruturi). Pe lângă supercomputere există şi dronele, nişte inteligenţe mai micuţe, prezente sub forma unor serviete şi care prin inteligenţa lor mai apropiată de cea a oamenilor şi prin interacţiunea cu aceştia, oferă de multe ori momente amuzante.

La marginea Culturii se află tot felul de sisteme solare de care se ocupă o anumită parte din conducerea Culturii, numită Contactul, care are ca şi scop integrarea acestora în marea Civilizaţie Galactică. În interiorul Contactului, se află Circumstanţele Speciale, care foloseşte metode mai puţin ortodoxe, ruşinoase pentru Cultură şi în general împotriva eticii promovate de aceasta. Mințile artificiale ale Culturii acţionează astfel şi prin metode mai indirecte, recrutând mercenari din alte culturi pentru Circumstanţele Speciale.

Unul dintre aceşti mercenari este şi personajul principal din Use of Weapons, Cheradenine Zakalwe, care s-a născut pe o planetă din afară Culturii, a luptat acolo, pentru a fi apoi recrutat de Diziet Sma unul dintre agenţii Circumstanţelor (pe numele întreg: Rasd-Codurersa Diziet Embless Sma da’ Marenhide) pentru a acţiona ca şi agent operativ în cadrul intervenţiilor Culturii asupra civilizaţiilor mai puţin avansate. Use of Weapons începe în momentul în care Diziet trebuie să-l convingă pe Zakalwe să revină în cadrul Circumstanţelor Speciale pentru ca acesta să-l convingă la rândul său pe un politician retras să reapară din viaţa politică a sistemului lui solar şi astfel să prevină un război nedorit de Cultură.

Deşi în această carte apar o mulţime de arme, care de care mai distrugătoare şi mai sofisticate, titlul se referă de fapt de Zakalwe, care este de departe cea mai puternică, mai interesantă şi mai cumplită dintre toate armele.

Structura acestei cărţi este mai mult decât interesantă, fiind formată din 2 fire narative: unul merge înainte prin timp şi e format din capitole intitulate cu numere arabe în ordine crescătoare şi celalalt merge înapoi în timp şi este notat cu numere romane în ordine descrescătoare, până la vremea când Zakalwe era copil pe planeta natală. Astfel, avem parte de o extrem de intensă şi până la urmă foarte întunecată călătorie în mintea lui, care ni se va dezvălui treptat pe măsură ce  capitolele cu numere arabe sunt explicate de cele notate cu cele romane. Este extraordinar ce face Banks cu cele două fire narative care se completează perfect unul pe celălalt, iar revelaţiile finale te vor face să vrei să reiei toate capitolele precedente.

În fiecare dintre cărţile ce aparţin seriei Culurii, Banks explorează în profunzime şi inedit câte o temă folosind modalitățile science-fiction-ului (ex The Player of Games – jocurile, în Surface Detail – ideea Iadului). Use of Weapons are în centru explorarea violenţei, a efectelor evenimentelor înfricoșătoare asupra populaţiilor şi indivizilor sau griul şi violenţa de la marginea tuturor imperiilor.

Use of Weapons este o carte căreia eu nu-i găsesc niciun cusur, perfectă şi care, cred eu, este nu numai una dintre vârfurile SF-ului, dar prin proză, structură narativă, personaje, una dintre cele mai bune romane pe care literatura în general l-a dat în ultimele decenii.

========================================================================================

Gata, mireasa-mi spune să termin cu „speculaţiile” că peste 4 ore mă însor şi apoi plec spre Paris, iar astea sunt foarte reale. Aşa că voi face o pauza de 2 săptămâni de realitate, dar să nu vă fie frică, pentru că la Paris printre realişti ca şi Hugo, Balzac şi Hemingway sau artişti slipstream ca şi Brâncuşi, Dali şi Wilde, îl voi avea lângă mine pe China Mieville cu a sa Railsea. Să cumpăraţi multe cărţi „speculative” la Bookfest şi ne auzim cu bine când mă întorc.

13 Comments

 1. Felicitări, Tudor!

 2. casa de piatra 🙂

 3. În primul rînd, casă de piatră!
  În al doilea rînd, felicitări pentru prezentare.
  În al treiela rînd, te invit să parcurgi cîteva rînduri pe care le-am scris pe marginea romanului “Use of Weapons” în urmă cu cîţiva ani la această adresă: http://tesatorul.blogspot.com/2008/08/iain-m-banks-use-of-weapons-1990.html

 4. casa de piatra!

  e un pas important in viata…

 5. dreamingjewel

  Felicitări și casă de piatră (sau cu multe hardcovere la temelie, ca să fim în ton cu blogul 🙂 )!

 6. Felicitari si casa de piatra!

 7. Multumim frumos! 🙂

 8. Pingback: Interviuri, recenzii, site-uri | Galileo Online

 9. Casa de piatra si in RL si aici pe CititorSF 😀

 10. Pingback: Despre gărzi, zombi, frontiere, reveniri, ciocolate şi bănci » Cititor SF

 11. Am o nedumerire. De ce folosesti “ca si”? Contextul este total gresit, scuza-ma ca-mi permit o asemenea observatie. As scrie: “precum”, sau “ca, de exemplu”. In rest, sa fii sanatos, la peste un an de la casatorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu