Colecţiile de povestiri din 2012

Din cauză că am devenit un cititor aproape exclusiv de cărţi electronice, achiziţia mea de romane pe hârtie s-a redus simţitor în ultimii 2 ani. Însă ceea ce am continuat să cumpăr constant, au fost colecţiile de povestiri, pentru că scoaterea lor din bibliotecă, căutarea şi apoi citirea povestirii dorite, este încă o experienţă superioară celei oferite de cititorul electronic. Volumele de mai jos ar fi cele pentru care, în 2012, va trebui să aştept pentru a le citi mai mult decât cele 10 secunde necesare descărcării unei cărţi pe Kindle.

 

Kage Baker – The Best of Kage Baker

Subterranean Press – Aprilie

Din păcate, Kage Baker a murit prematur chiar în momentul în care am început să-i descopăr opera excelentă. Abia aştept ca, înainte să mă apuc de seria The Company, să citesc acest Best Of.

Robert Sheckley – Store of the Worlds: The Stories of Robert Sheckley

NYRB Classics – Aprilie

M-am îndrăgostit de stilul lui Sheckley după ce am citit colecţia de povestiri Monştrii apărută în 1995 la Nemira. În ultima perioadă i-am citit mai multe povestiri din anii 250 şi am rămas surprins de cât de puţin au îmbătrânit.

Robert Reed – Eater-of-Bone

PS Publishing – Mai

Proza scurtă a lui Robert Reed, este de constantă din punct de vedere al calităţii, încât fiecare colecţie este echivalentă cu un Best Of.

Robert Silverberg – The Best of Robert Silverberg

Subterranean Press – Iunie

Am volumele de Collected Stories scoase de Subterranean în format electronic, însă un nou Best Of, după 35 de ani, trebuie neapărat achiziționat pe hârtie.

Caitlin R. Kiernan – Confessions of a Five-Chambered Heart

Subterranean Press – Iulie

Al doilea volum din cele 2 de Best Of ale lui Kiernan, Confessions of a Five-Chambered Heart cuprinde povestirile din a 2-a parte, mai matură şi mai tulburătoare, a carierei scriitoarei irlandeze. Vezi comments!

Kij Johnson – At the Mouth of the River of Bees

Small Bear Press – August

Am fost foarte impresionat de evoluţia prozei scurte a lui Johnson în ultimii ani (minus cea cu poneii din 2010, care pentru mine nu a funcţionat deloc) şi deşi probabil că am citit aproape toate povestirile din această colecţie, doresc să le am pe toate adunate frumos în bibliotecă.

Robert Silverberg – The Collected Stories of Robert Silverberg, Volume 7: We Are for the Dark

Subterranean Press – August

Aceasta este singura pentru care voi aştepta apariţia în format electronic.

Elizabeth Bear – Shoggoths in Bloom

Prime Books – Noiembrie

În ultimii ani am citit mai multe povestiri foarte bune de Elizabeth Bear, care împreună cu altele sunt toate adunate în această colecţie.

Ursula K. Le Guin – The Unreal and the Real: Selected Stories Volume One: Where on Earth

Ursula K. Le Guin – The Unreal and the Real: Selected Stories Volume Two: Outer Space, Inner Lands

Small Bear Press – Decembrie

Era şi timpul! Îmi şi imaginez cum voi sta de Crăciun pe canapea lângă brad, cu un ceai fierbinte în mână şi voi citi din aceste cărţi.

9 Comments

 1. 1. As pune si Dragonul Griaule al lui Shepard pe lista. anuntat pt aprilie, inca care probabil va intarzia un pic.

  2. Confessions a lui Kiernan nu pare a fi un best of 2, din cate am citit pe SubPress.

  3. The best of-ul lui Silverberg nu e anuntat pe SubPress, cred ca l-ai luat de pe Locus. Nu as paria ca aparem dat fiind ca cei de la SubPress isi anunta cartile cu mult timp inainte. Si in plus au mai scos acum catova in beat of Silverberg – Phases of Moon.

  4. Felicitari pentru recenziile excelente si pentru materialele foarte misto.

  • 1. Volumul lui Shepard contine numai nuvele parca si este pe lista de “voi studia” alaturi de cele ale lui Jeoffrey Ford sau Elizabeth Hand. Lista de mai sus contine mai mult cartile pe care cu siguranta ca le voi cumpara si nu neaparat toate colectiile din 2012.

   2. Ai dreptate cu Confessions. Am fost atat sigur ca e al doilea volum din Best Of, incat nu am fost atent la ceea ce contine.

   3. Am observat si eu ca nu apare e site-ul SubPress, dar l-am pus cu speranta pe lista 🙂 Phases of the Moon, care e adevarat ca e un fel de Best Of, nu se mai gaseste de multi ani.

   4. Multumesc 🙂

 2. mi-am luat “phases of the moon” hardcover la bani marunti, e drept ca second hand, de pe biblio.com. in materie de sheckley, as recomanda mai degraba editia de la NESFA, “dimensions of sheckley”. desi nici asta nu pare de lepadat.
  stiati ca “griaule” al lui shepard a aparut deja in franceza? mi s-a parut tare fain (dpdv al editorului francez).

 3. @catalin: inca nu le am (hence the confusion), dar sint in wishlist amindoua. Phases of the Moon e chiar o selectie excelenta, face toti banii. cit despre seria rosie, am doar volumele 3-4, deocamdata, dar i’m working on getting the others.

 4. @Bear Eu am doar Masque, am gasit-o la oferta acum vreun an pe Amazon.com, daca imi aduc aminte bine. Din seria rosie eu nu am volumul al doilea (To the Dark Star), care a ajuns sa aiba un pret cam mare pe piata secundara (peste $75) pentru ceea ce contine de fapt (mostly povestiri usurele de tinerete). Anyway eu cred ca nici Phases of the Moon, nici cele rosii nu vor fi editia definitiva a povestirilor lui Silverberg (ceva similar cu editia aia in 5 volume a lui PK Dick).

  Si apropo de oferte, PS Publishing au una foarte misto zilele astea: http://www.pspublishing.co.uk/13-hardcover-novellas–showcase-collections–postscript-anthologies-1255-p.asp

 5. Editia rosie, fiind cronologica, are sanse sa fie adusa la zi pe masura ce mai scrie Bob povesti. Stiu ca-s proiectate 10 volume, dar s-ar putea sa adauge, daca se vor mai stringe pina apar alea… Primele doua volume mi-au fost promise, o sa ma laud cu ele cind o sa-mi ajunga.
  La Dick, editia aia in 5 volume mi-e de-ajuns. Am vazut ca e in plan o editie noua, care va avea vreo doua-trei povesti inedite, dar nu ma omor chiar asa de tare dupa povestile lui Dick.

  • @Bear Mie mi se pare ca e cam strutzo-camila editia aia. Adica nu e nici completa (cum e cea a lui PKD sau aia a lui Zelazny de la NESFA) si nici un fel de Best of (gen Essential Ellison) in care sa fie doar chestii foarte bine selectate.

   Dar oricum e o editie f misto. Combatem la o bere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu