Lavie Tidhar – The Bookman (The Bookman Histories, #1)

Nu. Nu va speriati. Nu e vorba de saptamana Lavie Tidhar. Dar pentru ca au existat niste discutii pe aici, am concluzionat ca acesta ar putea fi un scriitor underated. Acest  motiv si descrierea cartii de mai jos m-au convins sa-l abordez. Recunosc ca nici eu nu citisem nimic de el pina la cartea de fata. Posibil nici chiar din textele sale scurte.

Iubitorii de steampunk si trecut alternativ victorian sigur vor fi incantati de volumul de fata, The Bookman.

Ceilalti, nu neaparat.

Curios este ca pe Amazon exista citate ce vorbesc despre genialitatea si inventivitatea autorului, dar din pacate, acestea se rezuma doar la proza lui scurta si nu la cartea sau seria de fata (citate pe care le-am gasit mai apoi pe site-ul celor de la Angry Robot). Ce are cateva aspecte bune si se vede ca e muncita, dar in ziua de azi aceste elemente chiar nu sunt de ajuns pentru a satisface un cititor invatat sa fie tot mai exigent cu ce i se ofera.

Orphan este un tanar poet britanic, angajat la o mica librarie si care frecventeaza cercurile revolutionare ale lui Karl Marx. Neavand familie, acesta este distrus cind viitoarea sa logodnica este ucisa intr-un atentat organizat de misteriosul terorist, The Bookman.

Important de precizat este ca regalitatea britanica, din motive necunoscute (initial) este organizata acum intr-o clasa din care fac parte doar niste soparle uriase, cunoscute sub numele de Les Lézards. Si daca v-as spune ca pe linga oameni si soparle, mai avem prezenti si automatoni (replicant robotizati ai fiintei umane) cu un comportament (aparent) independent,  avem unde Tesla, masinarii pe baza de aburi, submarine, sau baloane zburatoare, va puteti da seama ca lucrurile sunt un pic mai complicate.

Revenind la povestea lui Orphan, acesta va incerca sa afle ce se ascunde in spatele intregului atentat si in aventura sa, va intalni nume ca Jules Verne, Byron, Moriarty ( inamicul numarul unu a lui Sherlock Holmes – si ajuns Prim Ministrul Angliei- , Sherlock prezent si el de altfel in roman,) Mycroft Holmes, fratele mai mare al detectivului si Ministrul de Informatii, Oscar Wilde, Jack the Ripper ,Capitanul Nemo si lista personajelor de istorie, nu se opreste aici.

La inceputul fiecarui capitol autorul a introdus citate din alte lucrari mult mai celebre si care par ca ghideaza desfasurarea intregului episod. E posibil ca autorii alesi sa fie numai englezi, insa nu pot garanta cu certitudine acest aspect.

Problema mea cred ca a stat la personajul principal si la modul in care a fost el construit de catre autor. Orphan nu mi-a trezit prea mare interes si recunosc ca am citit povestea doar pentru a vedea cu cine se va mai intalni in continuare. Si in plus, intregul fir al istorisirii  pare usor teleghidat ( cam o singura data am fost usor surprins), in rest nefiind mari rasturnari de situatii. Sau cel putin autorul nu a stiut sa-si exploateze suficient de bine atuurile pe care le detine. Intr-o anumita masura imi aduce aminte de un alt autor care a “murit” vesnica speranta, si anume, Jay Lake.

La finalul lui The Bookman cei de la Angry Robot au introdus si un capitol introductiv din urmatorul volum Camera Obscura, ce la o prima vedere, a parut mai atractiv. Desi pe Goodreads chiar are un rating mai slab decat The Bookman si de remarcat ca cel mai bine cotat este volumul trei, al seriei, The Great Game.

Ideea generala din spatele seriei si celelalte elemente prezente aici au potential, insa nu te poti astepta ca aruncandu-le intr-o carte, toti cititorii sa fie entuziasmati.

Momentan, dupa ce am citit acest volum numele lui Tidhar nu-mi spune prea multe. Si totusi, sunt tentat sa-i mai dau o sansa si cu volumul urmator, insa daca  va fi pe aceeasi lungime de unda cu The Bookman, probabil voi incheia aventura cu acest autor.

Din ce am observat eu sunt mai multe categorii de carti. Unele care incep bine, dar pe parcurs autorul fie isi pierde din sirul ideilor, fie o ia rau pe aratura, altele incep prost, dar continand anumite elemente te conving sa nu lasi cartea din mina si apoi, la final, iti dai seama ca ai castigat neluand in seama primul impuls, sau carti care sunt pe aceeasi linie de la un capat la celalalt, pentru care gasesti ca e greu sa te implici, sa simpatizezi cu personajele, sa simti ca ai in fata ceva special, cum mi s-a intamplat in cazul de fata.

Dupa acest volum Tidhar pare un autor cu idei, dar din punct de vedere al rezultatului final, nu a reusit mai mult de o carte mediocra.

Poate daca Tidhar ar fi fost la MasterChef i s-ar fi spus ca ingredientele pe care le-a folosit sunt bune, sunt de calitate, ar fi trebuit sa-i asigure succesul, insa felul de mincare preparat in final, nu are personalitate, este mediocru, si sigur nu i s-ar fi permis accesul intr-o etapa superioara. Chiar daca, probabil, juriul nu ar fi strambat din nas cand ar fi gustat din el.

Si iata ce spun si alti scriitori despre cartea de fata:

“Lavie Tidhar’s The Bookman is simply the best book I’ve read in a long time, and I read a lot of books. If you’re worried that Steampunk has turned into a mere fashion aesthetic, then you’d better read this one. It’s a stunningly imaginative remix of history, technology, literature, and Victorian adventure that’s impossible to put down. The book is immensely smart and readable at the same time. I very much hope that it’s the first of many such books. Buy it. “
James P Blaylock

“Literary figures emerge from the swirling fog, automatons patrol the streets, space probes head for Mars and giant lizards rule over Victorian England. A potent and atmospheric steampunk adventure.”
Chris Wooding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu