Tommyknockers, Tommyknockers knocked at your back door

TommyknockersDupa ce am citit noutatile (11/22/63 si Full Dark, No Stars), am incercat si niste “vintage King”. O carte veche, care imi scapase pana acum. O carte foarte tipica pentru King (din punct de vedere al stilului… dar cu nave spatiale, nu monstri. Desi, ca de obicei, am stat lipita de Kindle pana la ultima pagina, totusi incursiunea asta in SF nu mi s-a parut cea mai stralucita.

Roberta (Bobbi) Anderson e scriitoare de westernuri – carti adevarate, remarca King la un moment dat, nu prostii ca ale tipului aluia din Bangor. Bobbi se plimba intr-o zi prin padure si se impiedica (la propriu) de un OZN. O persoana cu mai mult spirit de conservare ar fi plecat de acolo cat de repede ar fi putut… dar atunci ar fi fost un roman foarte scurt. In timp ce Bobbi dezgroapa farfuria zburatoare, prietenul ei Gardner se imbata muci si se gandeste sa se sinucida. Numai ca o consecinta a interactiunii cu nava spatiala este telepatia, asa ca Gard simte ca Bobbi are probleme si se hotaraste sa nu se arunce in ocean inainte sa vada exact ce se intampla acasa, in Haven (un orasel in Maine, la cateva zeci de kilometri de Derry… evident). Locuitorii din Haven nu devin doar telepati… dar e mai distractiv sa cititi cartea decat sa va explic eu ce se intampla.

Tommyknockers este distractiva. (Ma rog, atat cat e posibil pentru un roman in care oamenii mor pe capete. King nu isi iarta deloc personajele de data asta.) Dar, dupa ce am terminat de citit, am ramas cu impresia ca totul s-ar fi legat mai bine daca in loc de extraterestri am fi avut niste monstri de prin alte dimensiuni. Ceva parca a lipsit – prea putin SF sau pur si simplu proportia gresita intre SF si horror… nu stiu. Personajele principale au fost reusite, si mi-a placut finalul. Departe de happy end, dar potrivit. Personajele secundare (multe de tot) ar fi putut sa lipseasca, in afara de doua sau trei; majoritatea au parut introduse in poveste numai ca sa aiba cine muri 10 pagini mai incolo, iar Anne, care chiar avea potential, apare si dispare mult prea repede.

In concluzie: doar pentru fanii lui King (care probabil vor aprecia si aparitia de cateva secunde a unui anume clovn.) Captivanta pana la sfarsit, dar nu va ajunge pe lista mea de recitiri.


Bonus
In timp ce citeam, imi suna in cap un cantec pe care nu l-am mai ascultat de 10 ani, al unei formatii care nu mi-a placut niciodata prea mult. Am fost curioasa ce au scos Blind Guardian din legenda tommyknockerilor… si am avut marea supriza sa imi dau seama ca melodia este de fapt despre cartea lui King. Brusc versurile au inceput sa aiba sens!

De pe acelasi album, si Altair 4.

2 Comments

  1. Ai vazut filmul? Eu l-am vazut tare demult, dar mi-a placut mult. Din ce spui tu, pare destul de fidel cartii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu