Din seria Carti in Poze…

Cred ca nu am postat nici o pozna in 2011 – am mai ciupit cite ceva, mult mai putin decit in anii trecuti –  din cauza lipsei de timp liber. In sfirsit, lucrurile par a se aseza in matca normala, birlogul este aranjat cit de cit, si mai pot dedicat citeva momente (foarte putine) si sf-ului, blogului si pozelor. Cred se impune si precizarea ca 2011 a fost anul in care am trecut la e-books in proportie de 95%, volumele achizitionate pe hirtie fiind numai carti de colectie, in traducere libera insemnind carti care nu se gasesc in format electronic si care nu prea au sanse sa apara in format electronic in viitorul apropiat.

Daca imi aduc bine aminte, in luna Iulie am profitat de o oferta speciala pe BookDepository si am achizitionat o mare parte din volumele foarte piperate de la Golden Gryphon (GG). Pentru cine nu stie, GG este o editura de nisa specializata pe colectii de proza scurta in format hardcover mic intr-o tinuta grafica deosebita, tipar ireprosabil si hirtie d-aia buna (de unde si pretul). Din pacata am impresia ca editura a intrat intr-o perioada de pauza, fara volume publicate in 2011, insa avind un catalog consistent din urma. Consider ca autorii volumelor achizionate fac parte din generatie noua, dar matura de maestri ai prozei scurte, grup condus de Robert Reed.

Robert Reed e prezent in gramada cu “The Cockoo’s Boys” (2005) ce contine o serie de povestiri cu aer Dickian (inclusiv textul ce da titlul colectiei), plus doua din universul “Marrow”. “Dragons of the Springplace” (1999) are texte axate pe viitorul indepartat, cu evolutii neasteptate si implicatii la scara cosmica.

George Alec Effinger este si el prezent cu doua volume, “Budayeen Nights” (2003) reunind textele scurte plasate in universul trilogiei “Marid Audran” (inclusiv multipremiata “Schrodinger’s Kitten”). “LIVE! From Planet Earth” (2005) este o colectie postuma ce aduna cele mai bune povestiri ale sale, fiecare bucurindu-se de o scurta introducere semnata de scriitori-prieteni – un tribut adus autorului.

Kristin Kathryn Rusch este o scriitoare polivalenta, trecuta prin multe genuri, inclusiv afurisitul ala de mainstream. Si-a facut numele in SF in anii 2000 cind a cistigat premiul Hugo atit ca autor, cit si ca editor. Povestirea ce da titlul volumului (2010), “Recovering Apollo 8” a cistigat premiul Sidewise in 2008, colectia fiind incheiata de “Diving into the Wreck”, nuvela ce a fost punctul de pornire pentru seria de romane cunoscute sub numele de “The Diving Universe”, publicate la Pyr.

James Patrick Kelly este cunoscutul co-editor al excelentelor antologii tematic-retrospective aparute la Tachyon, impreuna cu John Kessel (K&K). Cele doua volume – “Strange but not a Stranger” (2001) si “The Wreck of the Godspeed” (2008) – aduna povestirile ultimului deceniu publicate de autor in Asimov’s (majoritatea) si in diverse antologii. Si cam atit cu GG.

Daca tot am amintit de Tachyon… Terry Bisson, un alt prolific autor de proza scurta, are in poza “Greetings and Other Stories” (2005), adunind texte de factura Radical SF (daca mi se pemite un astfel de termen), publicate intre 2002 si 2005.

Gardner Dozois nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare – ca editor. Ca autor de proza scurta insa, habar nu am daca s-a tradus ceva in romaneste. Tatucul Dozois nu numai ca scrie, dar o face foarte bine si cu succes, semnind importante colaborari cu diversi autori consacrati si fiind recipientul premiilor Nebula si Sidewise. “When the Great Days Will Come” (2011) nu este etichetat drept un “Best of…”, insa reuneste cele mai bune si cunoscute texte ale autorului din 1971 si pina in prezent, adunind 350 de pagini consistente. Pentru cei interesati, volumul nu era disponibil ca e-book atunci cind l-am cumparat, insa acum este disponibil pe Amazon la un pret mai mult decit rezonabil.

Daca volumele de la GG sint scumpe, cartile de la Subterranean au preturi exorbitante. Noroc cu baietii veseli de la Amazon care stiu sa cumpere en-gros si dau promotii la popor. “The Door Gunner and Other Perilous Flights of Fancy – A Michael Bishop Retrospective” (2011) este o volum pe care il urmaresc de aproape un an de zile, de pe vremea cind a fost anuntat. Este un volum grosac (peste 500 de pagini) de tip “Best of…”, adunind cele mai bune povestiri ale autorului incepind cu 1970, fiecare text avind atasate note, un fel de making of daca vreti, foarte interesante si oferind o frintura din cum un scriitor isi concepe textele si din cum functioneaza lumea editoriala la case respectabile. De prezentare, legatura, tipar, hirtie, etc. numai zic nimic.

7 Comments

 1. Mi-ai luat-o inainte cu Reed-urile alea frumoase 🙂 Scaunul roz face toti banii. Ce carte troneaza pe birou?

 2. cred că-i bishopu’, nu?

 3. Faine cărţi fac cei de la Golden Gryphon, într-devăr. Am şi eu un Kelly, primul pe care l-au scos, cu autograf of course. Şi mă trage aţa către cele trei (parcă) Lansdale-uri pe care le-au scos.

 4. Daaa, scaunul e tare. Eu mă gândesc să cumpăr o bibliotecă roșie, dar roșie-roșie.

  Eu sunt admirator al lui Robert Reed, citesc tot ce apare online, dar n-am nici un volum. Aștept să apară o serie de Opere Complete, să le așez lângă cele ale lui Cehov.

  Ați citit The Pack, e printr-un Clarkesworld? Extraordinară povestire. Împreună cu Swingers și Woman Leaves Room… astea sunt povestiri deosebite, din acelea care pot fi discutate, apofundate. Mi se pare un scriitor chiar deosebit dacă reușește să scrie atâtea texte puternice într-un singur an.

 5. Superbe, cu adevărat de colecție. De Gardner Dozois s-a tradus la noi povestirea ‘Morning Child’ (Copilul Dimineții, în Almanah Anticipația 1986), premiată cu Nebula în 1984.

 6. Da, pe birou este Bishopu’, iar pe masuta din spate este aia cu Reichu’ la rasbel.
  Am fost convins ca scaunul o sa atraga comentarii, m-am gindit sa pun si un P.S. la final, asa… preventiv. Dar era prea tirziu si am uitat. Este o solutie temporara – a fost o achizitie ne- inspirata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu