George R. Stewart – Earth Abides

Singurul roman science fiction a lui George R Stewart, Earth Abides (pe care-l gasim in colectia Science Fiction Masterworks  la numarul 12) este si primul roman ce a fost recompensat si a deschis in 1951 “balul” pentru International Fantasy Award. Nu l-as incadra chiar la categoria fantasy, sau cel putin cind spui azi fantasy te referi mai mult la partea de sword & sorcery si mai putin vezi un viitor postapocaliptic.

Critica il considera un roman de referinta in literature science fiction, unul de varf chiar, nu degeaba s-au publicat numai bine de 28 de editii pina acum, insa mie nu mi s-a parut a fi mare sfaraiala. Si sa vedem de ce.

Dupa ce o boala necunoscuta loveste toata America, si probabil si restul globului, un numar redus de supravietuitori reusesc sa scape dezastrului epidemiologic.  Acestia se strang intr-o comunitate si incearca sa o ia de la capat. Iar volumul radiografiaza nu aventurile, ci agitatia interioara a eroului principal, bantuit de ganduri sumbre despre cum va evolua viitorul omenirii. 

Cum se vor descurca oamenii fara curent, fara apa, fara toata industria alimentara, si cel mai important, fara sa stie sa citeasca? Ce se va intampla cu intreaga biblioteca, doldora de carti, cind nimeni nu va sti sa-i aprecieze cu adevarat valoarea si nu va putea sa exploateze toate informatiile cuprinse in volumele ei? Va mai ajunge vreodata rasa umana la nivelul atins pina mai de curind? Daca da, cum? Prin ce mijloace si cum va reusi ea sa treaca peste acest obstacol absolut?

Coperta primei editii din 1949 (Random House)

Prea multe intamplari antrenante nu sunt.

Predomina dezastrele la nivel global, gen  distrugerea toatala a sistemului de apa si canalizare, a hidrocentralelor, disparitia unor specii de animale, salbaticirea altora, dar si o atmosfera apasatoare, aproape sufocanta, in care traieste si care-i macina zilele lui Isherwood Williams. 

Se spune ca romanul de fata l-ar fi inspirat pe Stephen King sa scrie The Stand.

Sau cel putin i-a dat ideea. Pentru ca asemanarile se opresc aici, doar la nivel de idei principale. Poate daca l-ar mai fi colorat si cu ceva aventuri si personaje mai “vii” lucrurile ar fi stat altfel. Insa cum nu s-a intamplat acest lucru, Earth Abides ramane pentru mine doar o radiografie interesanta a unui viitor postapocaliptic al omenirii. 

6 Comments

 1. Are niste capitole cam slow, dar cartea mi s-a parut destul de okay chit mai mult un roman filozofic. Tine cont ca-i scrisa in 1949…
  Are niste conflicte morale interesante – cred ca S. King a prins ideea de la faza aia cind grupul personajului decide sa-l killareasca pe individul ala cu probleme, dirty, “raul”… nu-mi amintesc numele.

 2. Mie mi-a placut foarte mult. Nu mai tin minte detaliile (am avut o vara in care am citit doar romane apocaliptice pe banda rulanta), dar stiu ca nu m-a dezamagit, in ciuda “varstei” inaintate. Eu nu tin neaparat la actiune in cartile de genul asta – cea mai misto parte e sa vezi cum si-a imaginat autorul ca se va duce dracului viata noastra obisnuita si cum se vor descurca supravietuitorii. (Si, spre deosebire de cealalta vechitura pe care am citit-o tot atunci, On the Beach, Earth Abides nu e asa de deprimant :P)

 3. to whom it may concern. zice oarecare pe bloaga la mine ca cititorsf e plin de virusaraie. zice si antuza genescu pe mail asijderea. nod32-ul meu nu zice nimic. voi ce ziceti?

 4. Da… nu e virus, dar e ceva. Mai sunt cateva fisiere pe care trebuie sa le sterg eu de mana.

 5. Cred ca o sa fac intr-o zi un concurs pentru toti ametitii care viseaza ca se pot infecta intrind pe o pagina pe net si sa le ofer un premiu daca ma infecteaza cind intru la ce adresa spun ei. Promit sa nu folosesc nici un antivirus.

 6. da, bine, nu e deprimanta, dar nici prea vesela nu e…

  cred ca daca planuiam sa citesc cite o pagina pe seara sigur adormeam cu ea…eu am tot sperat ca la pagina urmatoare o sa apara vreo schimbare ceva, o chestie iesita din comun, insa nu prea a fost cazul.

  probabil nu e genul meu de carte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu