Miniseria Black Mirror – Când stingi ecranul, nu te priveşte înapoi decât o reflexie întunecată 

 

 

 

Miniseria Black Mirror, este probabil cea mai bună creaţie science-fiction pentru televiziune de la Battlestar Galactica încoace. Realizatorul ei, Charlie Brooker, a fost câştigătorul în 2009 al premiului pentru cel mai bun columnist britanic, pentru articolele din The Guardian şi realizatorul excelentului Dead Set, o dramă horror care se petrece pe platourile de filmare ale unui reality show gen Big Brother.

Black Mirror este compusă din 3 episoade, fiecare cu o poveste, personaje, actori diferiţi. Elementul comun este relaţia dintre omul secolului XXI şi tehnologia care-l înconjoară pretutindeni. Practic, ştii că te afli în prezenţa unei realizări SF de calitate în momentul în care aceasta îţi dezvăluie sau te face să te întrebi despre lumea înconjurătoare şi timpurile pe care le trăim în momentul de faţă.

 

Episodul 1: The National Anthem

În primul episod, o satiră halucinantă şi pe alocuri respingătoare la adresa mediei moderne şi a puterii reţelelor de socializare, prinţesa moştenitoare a Marii Britanii este răpită, iar drept răscumpărare se cere ca Primul Ministru să întreţină un act sexual cu un porc, în direct pe toate televiziunile (asemănările cu scandalul Gordon Brown – Gillian Duffy nu sunt întâmplătoare).

Episodul 2: 15 Million Merits

În cel de-al doilea episod, lumea este pusă în mişcare de pedalarea pe biciclete a miliarde de oameni, locuinţele sunt formate dintr-o singură cameră înconjurată numai de ecrane, iar singura scăpare din aceasta viaţă este să pedalezi destul de mult ca să-ţi faci rost de credite pentru a participa la o competiţie gen X-Factor. Este o critică usturătoare despre cum funcţionează aceste tipuri de reality show şi despre cum manipulează ele telespectatorii pentru a avea cele mai mari rating-uri din lume.

Episodul 3: The Entire History of You

Ultimul episod imaginează un viitor în care tot ceea ce vedem este stocat pe un mic hard-disk implantat sub pielea capului. Aceste memorii pot fi reluate, încetinite sau mărite în minte sau pe televizor, la infinit, declanşând întrebări legate de ceea ce înseamnă stocarea tot mai completă a vieţii omului actual. Ne oferă acesta o mai bună amintire, o mai bună înțelegere a trecutului propriei persoane şi a relaţiei cu cei din jur? Sau, de fapt memoria, atât de subiectivă formată prin legăturile neuronilor noștri, este cea care ne salvează de anumite abisuri înfricoșătoare?

6 Comments

 1. Wow. Multumesc mult pentru recomandare, Black Mirror o sa ramana in analele istoriei televiziunii IMO, sau cel putin ar trebui. Nu tin minte cand a fost ultima oara cand un film sau serial m-a tinut cu gura cascata langa el ca asta, ai putea discuta doua ore cel putin pe tema fiecarui episod in parte.

  Dupa ce am vazut toate trei episoadele am luat la mana Screenwipe, show-ul lui Brooker in care face misto de mizeriile care ruleaza la TV, si care e foarte fun si acid.

 2. Serialul e grozav.
  Acum ma uit la episodul 2.
  Mersi.

 3. Doar trei episoade? Si restul?!
  Sper ca nu se opreste la doar atat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu