Lauren Beukes – Zoo City

Am observat ca pe piata engleza, pentru ca in fond ea dicteaza banul, exista acum un curent destul de interesant. Marii publisheri se inghesuie care mai de care sa publice un numar cit mai mare de autori. Bine, deodata s-au inmultit si editurile externe si, normal, a crescut si concurenta. Insa printre cartile valoroase se mai infiltreaza si volume de duzina, ce, sub directa actiune a unor campanii de marketing concentrate si agresive, si nu in ultimul rand datorita notorietatii editurii, se impun pe piata. Si afecteaza serios gradul de entertainment al publicului.

Nu as spune ca Zoo City e o carte de duzina, insa nici agitatia starnita in jurul ei nu mi se pare suficient de fondata. Nu imi plac autorii care in 20-30 de pagini nu reusesc sa ma conecteze la lumea care o descriu si ma fac sa ma impotmolesc la citit. Prea multe lucruri aruncate deodata in joc pot “scurtcircuita” niste sinapse. La acest capitol Beukes se poate lua foarte bine de mina cu Ian McDonald. (Unii vor considera asta un compliment.) Este, de fapt, doar pe jumatate, pentru ca toata treaba la cartea lui Beukes sta in cadrul pe fondul caruia se desfasoara actiunea… actiune, care este, (erm) cam insipida si indreptata intr-un singur sens.

O persoana dispare si eroina noastra, Zinzi December, ce a obtinut ceva puteri extrasenzoriale, manifestate mai ales prin vizualizarea obiectelor pierdute ale fiecarei persoane, este trimisa sa o gaseasca.

Dupa ce am trecut de micul hop, am descoperit o lume a viitorului in care cei condamnati pentru diferite crime sunt obligati sa poarte tot timpul cu ei un animal de companie. Acesta variaza, si poate fi de la un simplu fluture, o maimuta, un cameleon sau o vipera pina la un leu sau chiar un urs. Unii vin si cu o serie de puteri extraordinare: de exemplu, fluturele, ce nu pare la prima vedere un familiar deosebit, isi transporta peste noapte partenerul in locatii diverse de pe glob. Si mai sunt date astfel de exemple, in cazul nostru companioana eroinei fiind cea ce i-a dat abilitatea de a gasi lucrurile pierdute. Toti acesti criminali sunt stransi in  acelasi ghetou, intitulat sugestiv ZooCity, iar orice despartire definitiva dintre familiar si stapanul sau cauzeaza aparitia unui spirit malefic ce aduce cu brutalitate sfarsitul stapanului uman; Si chiar si o distanta de zeci de metri poate cauza o stare de anxietate ambelor parti implicate in aceasta simbioza. Aceste idei (plus inca vreo doua) reprezinta punctul forte a lui Beukes.

Back Cover Uk Edition, artist Joey Hi-Fi

Sincer, daca stau si ma gindesc, nu vad mari diferente intre Asteptand in Ghermana a lui Danut Ungureanu si Zoo City-le lui Beukes. Sau Adrenergicul! lui Sebastian A. Corn. Lumile lor au propriile caracteristici, sub influenta directa a nationalitatii si a inspiratiei autorilor, insa variantele romanesti chiar par mai bine inchegate si mai atent lucrate decat sora lor de la Angry Robot.

Probabil ca fanii curentului o vor savura, iar eu recunosc originalitatea ideii, insa in ceea ce priveste restul aspectelor lasa loc si de mai bine. De asta am si hotarat ca de azi inainte sa alternez autorii noi cu o serie de lucrari apartinand unor nume mari si cu greutate in SF si la care sunt inca deficitar.

Si inca ceva. In 2011 a fost recompensat cu premiul Arthur C. Clarke Award, iar pentru coperta editiei britanice (cea de mai sus) a primit in 2010 un BSFA Award for best artwork.

Si ce zic ei:

“Zoo City is a fabulous outing from an extremely promising writer… [it] has so much fabulous wordplay, imaginative settings and scenarios, and such a dark and cynical heart that I was totally riveted by it.” – Cory Doctorow, BoingBoing

“Beukes’s energetic noir phantasmagoria, the winner of this year’s Arthur C. Clarke Award, crackles with original ideas.” —Jeff VanderMeer, New York Times Book Review

“Beukes’s future city is as spiky, distinctive and material a place as any cyberpunkopolis, and quit a bit fresher. The narrative is brisk and well turned, but the great achievement here is tonal: atmospheric, smart and memorable work.” –www.locusmag.com

“Zoo City is pure originality … a book that had me reading it revelling in Beukes’ magical way with words.” – SF Signal

Plus cateva pagini din volum. Click  pe ferestra.

6 Comments

 1. Hmm, parca am mai citit chestia asta cu omu’ si animalu’ undeva… Pullman?!
  Coperta da, place si la mine 😀

 2. Si eu ma asteptam sa fie mai grozava dupa cate am auzit despre ea. Dar totusi Angry Robot este departe de a fi in mare publisher, asa ca trebuie sa faca si Zoo City destul de multe lucruri bine ca sa genereze tot buzzul ala. Desi finalul a fost cam grabit, mi-a placut ca s-a termint cum si unde s-a terminat.
  Eu sunt unul dintre cei cu Ian McDonald 🙂 Dupa mine nu avem destui McDonalds in literatura speculativa. Prea multi scriitori descriu o lume in sute si sute de pagini. Sunt putin cei care, ca si McDonald, creeaza texte cu o textura atat de complexa si de profunda, incat un paragraf de-al lui echivaleaza cu zeci de pagini din cartile altora. Uneori iti face mintea sa explodeze, dar nu chiar asta vrem de la arta?

  @A.C.
  Beukes recunoaste influentele din Pullman, dat totusi carte antireligie a scriitorului britanic nu are nicio legatura cu lumea din Zoo City.

 3. bine, Angry Robot sunt la inceput de drum…si avand in vedere ca abia in 2009 au intrat pe piata pritanica si in 2010 pe cea americana, as spune ca sunt pe drumul cel bun…

  uite, recent am incercat sa citesc Dervish House a lui Ian si am citit vreo 40 de pagini si am ajuns la concluzia ca lipseste motivatia sa continui…plus ca nu se citeste chiar asa usor…si am lasat-o…asa ca totusi Beukes macar m-a convins sa-i duc volumul pina la sfirsit. 😀

 4. @kyodnb
  Fiecare cu piticii lui 🙂 Eu nu am putut sa citesc mai mult de 50 de pagini din Acacia (probabil ca pana la o urma tot o voi citi, mai ales ca seria s-a incheiat), dar am considerat Dervish House cartea nr.1 a anului.

 5. pfuuuu!!!….atunci poate mai fac un efort…si… mai citesc vreo 50 de pagini 😀

 6. Pingback: The Shining Girls » Cititor SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu