The Clockwork Rocket de Greg Egan

 

Astăzi mi-a apărut o nouă recenzie în Galileo Online despre una dintre cele mai bune cărţi din 2011 – The Clockwork Rocket de Greg Egan.

7 Comments

 1. Link-ul la galileo online nu mai functioneaza…

  • cine are drepturile aferente in galileo… nu i-a dat verde deocamdata?

  • Din cate stiu acum ceva timp s-au pierdut ceva articole din princina unui virus. O sa postez mai jos versiunea din cloud-ul meu 🙂

  • Nici unui alt scriitor de ficţiune speculativă nu i se potrivește mai bine calificativul de domnul hard-sf decât lui Greg Egan. Romanele lui despre inteligenţa artificială, fizica cuantică, biologia moleculară, tehnologia informaţiei, genetica sau natura conştiinţei au reuşit performanţa de a fi complet noi şi inedite când au fost publicate, dar şi de a rămâne la fel de proaspete după trecerea anilor. Dacă nu mă credeţi, citiţi Permutation City, Distress sau Diaspora, cărţi vechi de 20 de ani, şi veţi vedea că aproape nimic din ceea ce speculează Egan nu este expirat.

   Greg Egan a fost acuzat de multe ori că-şi neglijează personajele. Este, după părerea mea o critică nefondată. Cărţile lui, e adevărat nu sunt centrate pe personaje, pentru că oamenii, în poveştile scriitorului australian sunt mici în faţa ştiinţei şi a universului. Pentru Egan, cercetarea lumii înconjurătoare este un ţel în sine, iar oamenii lui sunt definiţi de universul în care trăiesc şi de ştiinţă care îi înconjoară. Pentru el, să exploreze nevrozele cu care evoluţia ne-a dotat este nesemnificativ în comparaţie cu minunăţia universului. Literatura scrisă de el este complet inedită, iar eu revin mereu la Egan când doresc să citesc altceva.

   Mai mult, Greg Egan nu a avut niciodată aroganţa de a pretinde cititorului să-i citească un roman de 1000 de pagini sau serii întregi. De aceea am fost intrigat când am aflat că urmează să publice o trilogie. Până acum poveştile lui erau spuse foarte bine în doar 300 de pagini. De ce să aibă nevoie acum de 3 cărţi?

   Iar răspunsul efectiv m-a dat pe spate: pentru că în trilogia Orthogonal, Egan creează un univers complet nou. Dar chiar nou. Porneşte de la schimbarea semnului minus cu plus în versiunea spaţiu-timp a teoremei lui Pitagora şi duce această schimbare de la big-bang-ul universului, trecând prin fizica, chimia, biologia complet nou rezultate şi ajungând până la apariţia vieţii şi a fiinţelor inteligente. Scriitorul creează astfel un fascinant univers alternativ în care limita de viteză nu există, lumina are viteză infinită, iar călătoriile stelare durează mai mult pentru călători, nu mai puţin, ca şi în universul nostru.

   The Clockwork Rocket are unii dintre cei mai fascinanţi extratereştrii despre care veţi citi vreodată – shapeshifteri cu 6 membre, cu ochi în faţă, dar şi în spate, care emit lumină şi care se reproduc prin diviziunea mamei în 2 perechi de gemeni (toate explicaţiile de ce totul este cum este în acest univers şi legătura cu teorema modificată se găsesc pe site-ul lui Greg Egan).

   The Clockwork Rocket este povestea lui Yalda şi devenirea ei, dintr-un copil crescut de tată la o fermă (pentru că mama moare când se divide), în cel mai important om de ştiinţa al planetei. Vom descoperi alături de ea fascinantul univers înconjurător, dar şi, din cauză că planeta ei este în pericol de a fi distrusă, ştiinţa necesară construirii de nave stelare. Pentru că singura soluţie de a o salva, este lansarea în spaţiu a unei nave care să meargă cu viteza infinită a luminii şi pe care timpul să treacă mult mai repede, pentru a permite dezvoltarea unei tehnologii destul de avansate, în timp ce pe planetă vor trece doar câţiva ani.

   Sunt conştient că pe mulţi ştiinţa din aceasta carte îi va face să o abandoneze după primele 50 de pagini. Eu am citit-o cu un caiet şi un creion lângă mine, pentru a rezolva ecuaţiile alături de Yalda. Dar pentru mine toată ştiinţa asta este un mare plus. Când am obţinut şi eu faptul că o călătorie cu viteza luminii va dura mai mult, am fost la fel satisfăcut ca şi personajul principal şi cu nimic mai puţin încântat decât parcurgerea celor mai frumoase paragrafe ale lui Nabokov, de exemplu.

   The Clockwork Rocket are de toate: o proză chiar frumoasă, un univers fascinant care te face să te gândeşti la universul în care trăim, personaje minunate şi străine, super ştiinţă, acţiune palpitantă şi… o continuare! Dacă sunteţi interesaţi să aflaţi ce s-ar întâmpla când aţi călători prin univers cu o viteză infinită, atunci această carte este pentru voi.

 2. da…faci cu mina.. in zare 😀

  (cazul meu, pentru volumul de mai sus)

 3. La cum o prezinta Tudor,, mie imi vine sa o citesc. Doar imi vine 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Haiganu