Richard Morgan – The Steel Remains

Richard K. Morgan a debutat cu primul volum science fiction din seria Takeshi Kovacs in 2002, Altered Carbon, pentru editia americana fiind si rasplatit cu Philip K. Dick Award. Acum eu nu stiu exact de ce se precizeaza editia US, ca doar nu se mai adauga capitole in plus traducerilor. Joel Silver i-a oferit apoi pentru ecranizarea volumului nu mai putin de 1,000,000$ astfel ca  autorul s-a putut dedica din acest moment inainte intru totul scriiturii. Si astfel a mai putut primi in 2008  pentru Black Man un Arthur C. Clarke Award, lansandu-se apoi si in industria benzilor desenate si a jocurilor video (Crysis 2 -2011-).

Ca si fapt divers nu e vorba de chiar prima carte citita pe 2012, ci doar prima despre care scriu. Si daca tot am adus asta in discutie si ma gindesc bine, debutul pe acest an l-am facut cu Breathless (2009) a lui Dean R. Koontz despre care nu merita sa spun prea multe. Poate ar trebui doar retinut  ca autorul pare ca si-a diluat din ce in ce mai tare scriitura.

The Steel Remains, primul volum din seria  A Land Fit for Heroes, este un fantasy neconventional, cu trasaturi realiste, dar si cu actiuni uneori duse mult spre extrem, ce depasesc cam multe bariere,  si astfel il situeaza pe o ramura mai sus decat un alt fantasy obisnuit. Si nu sunt singurele aspecte ce vorbesc despre originalitatea scrierii de fata, orientarea gay a personajului principal si scenele mai mult decat explicite (si cam dese) de sex, plus limbajul bombardat de injuraturi si blesteme,  fiind doar o alta felie, din intregul ce poate pune probleme unui cititor obisnuit cu fantasy-ul cuminte si traditional.

Povestea este cat se poate de simpla. O tinara cu ceva origini nobile, in urma unei tragedii familiale, ajunge in situatia disperata de a fi vinduta negustorilor de sclavi. Si aici intervine,  un pic impins de la spate de mama,  varul ei, disparut demult pentru familie. Ringil Eskiath, un mercenar nemilos in zilele lui bune,  nu sta prea mult pe ganduri si  se implica pentru a descifra itele intregii intamplari. Problema este ca s-a scurs ceva timp de la aceasta treaba si pe deasupra, sclavia este si o activitate considera legala de catre stat. Si ca totul sa fie bine, pe fundalul acestei povesti se pare ca este iminenta si invazia  rasei the dwenda, un popor vrajit, disparut de mult, dar despre a carui cruzime si tenacitate vorbesc cu lux de amanunte multe carti istorice. Si a carei posibila aparitie este investigata de catre  Archeth Indamaninarmal, demnitara de seama in Yhelteth Empire si ultima urmasa pe Pamant a rasei sale (si ea la fel de misterioase ca si cea investigata).

Firul intamplarilor este analizat separat, pe trei directii clare, concentrandu-se asupra cate unui personaj, doi barbati si o femeie,  pentru ca in final, acesta sa se intregeasca spre aceeasi directie. Lui Ringil si Archeth i se alatura Egar Dragonbane,  un Majak nomad, ce a luptat cot la cot cu ceilalti doi impotriva dragonilor si in invazia contra extraterestrilor reptilieni (supranumiti The Scaled) ce au periclitat  serios  (la un moment dat)  viitorul umanitatii.

Problema de care te lovesti inca de la inceput este ca autorul este cam zgarcit cu detaliile istorice, dar si cu background-ul personajelor, si eu am avut ceva dificultati in a cuprinde intregul tablou. Mai ales ca cei trei provin din medii diferite si dupa cum e normal, cind esti bombardat cu multe elemente noi (neexplicate) dintr-odata, risti sa nu mai prinzi unele detalii si sa ramai cu multe intrebari in minte.

Totusi pare un debut de serie echilibrat si pe deasupra, daca reusesti sa gasesti limbajul comun cu autorul si sa identifici elementele ce sunt pe gustul propriu, se ajunge usor la concluzia ca se merita sa se cerceteze si celelalte doua volume ale seriei.

De exemplu, chiar la debut exista o scena introductiva, in care Ringil trebuie sa dea piept cu o “familie” de viermi demonici ce pun stapanire pe trupurile mortilor, animandu-le apoi cu intentii mai putin nobile. Pentru mine autorul a inceput cum nu se poate mai bine si mi-a oferit exact ce am vrut din start, o chestie mica (lupta cu viermii), dar cat sa ma convinga ca trebuie sa dau si foaia urmatoare.  Nu s-a lansat intr-o introducere prea stufoasa in informatii, in detalii, sau in descrierea unor situatii fara sens, ci a intrat direct in “paine”.

Pina la urma cred ca aici e secretul. Nu pentru toti este usor sa-ti atragi cititorul din primele pagini si sa-l motivezi sa nu se opreasca aici.

Studiind internetul nu am putut sa nu observ ca exista voci care confirma ca cei care au apreciat seria Kovacs considera efortul sau de a scrie fantasy drept un experiment nereusit. S-a spus ca, probabil, Richard K. Morgan are impresia ca a inventat roata,  pentru ca a precizat in diverse interviuri ca nu a citit prea mult fantasy la viata lui. De autori recenti mai importanti nici sa nu mai vorbim. Dar lasand discutiile la o parte cred ca important este ca volumul doi, The Cold Commands, a aparut pe piata inca de la finele lui 2011 si deja cititorii sunt impartiti, iar, in doua tabere.

6 Comments

  1. La mine chiar a fost prima carte citita pe 2012; un inceput de an foarte bun.

    Din cate am auzit volumul al 2-lea o da bine spre SF, iar zvonurile sunt ca aceasta serie se va lega pana la urma de seria Takeshi Kovacs. Daca e asa, va fi tare interesant de vazut cum va reusi Morgan chestia asta.

  2. am si volumul doi, dar e mai bine sa fac o pauza intre ele 🙂 sa-mi mai largesc un pic orizontul

  3. Si eu la fel. Mai ales ca asa nu o sa fie o pauza asa de mare pana apare al 3-lea. 🙂

  4. The Steel Remains n-am citit încă, e pe listă. Dar dacă leagă într-un final trilogia A Land Fit For Heroes de povestea lui Kovacs atunci abia aștept să le citesc. Nu de alta, dar preferata mea de Richard K. Morgan e Broken Angels, al doilea roman din Takeshi Kovacs.

  5. Premiul Philip K. Dick se acordă pentru cel mai bun roman publicat în format paperback în SUA. De-asta s-a vorbit despre ediția americană.

  6. Pingback: Cititor SF » Nominalizările mele la Hugo plus cărţile citite şi necitite din 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Haiganu